Wyłączanie poduszki pasażera

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Cubasaa
Debiutant
Imię: Kuba
Auto: Opel Zafica C 2,0 CDTI Flex Enjoy
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
Wyłączanie poduszki pasażera

#1 Post autor: Cubasaa »

Cześć,

chciałbym podpytać czy ktoś z Was mógłby sprawdzić czy faktycznie w ZC wystarczy przekręcić kluczykiem wyłącznik po stronie pasażera, jak to działa jak ja przekręcam to ten przełącznik w połowie obrotu się wciska do środka i później odskakuje, można też wcisnąć cały włącznik i przekręcić, jednak u mnie po przekręceniu kluczyka nic się nie dzieje, dalej mam lampkę sygnalizującą włączoną poduszkę. Czytałem jeszcze o dodatkowych transponderach ale to chyba nie to... Nie wiem co robić czy jechać do ASO czy do mechanika podpiąć go pod komputer?

Będę wdzięczny gdyby ktoś sprawdził czy w jego samochodzie wystarczy przekręcić włącznik kluczykiem i następuje dezaktywacja poduszki powietrznej pasażera.
BQB
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira C 1.6 CNG Cosmo teraz LPG
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A16XNT
#2 Post autor: BQB »

Standardowo to się chwilę świeci podczas jazdy, potem gaśnie. Po przekręceniu powinna palić się cały czas. Przynajmniej tak mi się wydaje. Trzeba by zerknąć do instrukcji.
Cubasaa
Debiutant
#3 Post autor: Cubasaa »

Czytałem instrukcję, jest dokładnie tak jak piszesz, przy wyłączonej poduszce powinna świecić lampka off cały czas. Niestety u mnie po przekręceniu włącznika dalej przez chwilę świeci się ON, który gaśnie. Tak jakby nie działał wyłącznik... jestem umówiony do mechanika, chciałbym tylko potwierdzić, czy czasem przyczyną nie jest to, że mam fotelik bez transpondera Opla?

Będę wdzięczny, gdyby ktoś z posiadaczy Zafiry C zobaczył czy u niego po przekręceniu wyłącznika następuje wyłączenie poduszki pasażera.
piciak
Przeglądacz
Imię: Patryk
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: A14net
#4 Post autor: piciak »

Na 100% świeci cały czas i po drugiej stronie tego przycisku.
Nic się nie wciska ani osskakuje...tylko przekręcić i juz
Cubasaa
Debiutant
#5 Post autor: Cubasaa »

piciak pisze: 02 paź 2019, 21:51 Na 100% świeci cały czas i po drugiej stronie tego przycisku.
Nic się nie wciska ani osskakuje...tylko przekręcić i juz
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź!

Wróciłem od mechanika, diagnoza: uszkodzony czujnik zajętości fotela. Po weekendzie będę wymieniał i dam znać czy pomogło:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”