Radia nie chcę zmieniać. Pozostaje mi przyzwyczaić się do tego.
Moduł komfortu do Zafiry B
-
- Świeżak
- Imię: Waldek
- Auto: Zafira B 1.8 Edition
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A18XER
Witajcie
Po przeczytaniu całego działu zastanawiam sie nad kupnem tego cuda
Może ktoś używa w A18XER z wyświetlaczem BID i pochwali się jak to działa i jakie dane można dostać na tym wyświetlaczu !
Po przeczytaniu całego działu zastanawiam sie nad kupnem tego cuda
Może ktoś używa w A18XER z wyświetlaczem BID i pochwali się jak to działa i jakie dane można dostać na tym wyświetlaczu !
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
zdecydowanie polecam zamontować przynajmniej GIDa...
na BID wygląda to tak:
https://www.youtube.com/watch?v=D1OqM1E72l4
dostępne wszystkie parametry jakie są na GID/CID, ale sposób ich wyświetlania jest... BIDny
na BID wygląda to tak:
https://www.youtube.com/watch?v=D1OqM1E72l4
dostępne wszystkie parametry jakie są na GID/CID, ale sposób ich wyświetlania jest... BIDny
-
- Świeżak
- Imię: Waldek
- Auto: Zafira B 1.8 Edition
- Oznaczenie silnika: A18XER
Dzięki Łukasz !
BID-ny ale zawsze to więcej niż do tej pory - bardzo brakuje mi w obecnej chwili temperatury płynu
Na CID raczej nie zmienię. Myślę o GID ale dopiero od niecałego mieciąca cieszę sie ZB i narazie skupiam się na płynach, paskach, filtrach itp. itd. Wyświetlacz musi poczekać
Jeszcze jedno pytanie - dane wyświetlają sie tylko w środkowym wierszu czy również dolnym??
Taki mam pomysł do całego tematu - aby na pierwszej stornie poza opisem funkcji modułu umieścić jeszcze opis wszystkich skrótów które się tu przewijają np.: DDS, UHP, BC, OBD, TPMS, MSCAN. Dużo czasu zajęło mi rozszyfrowanie niektórych literek a tak dla przyszłych czytających było by o wiele prościej.
BID-ny ale zawsze to więcej niż do tej pory - bardzo brakuje mi w obecnej chwili temperatury płynu
Na CID raczej nie zmienię. Myślę o GID ale dopiero od niecałego mieciąca cieszę sie ZB i narazie skupiam się na płynach, paskach, filtrach itp. itd. Wyświetlacz musi poczekać
Jeszcze jedno pytanie - dane wyświetlają sie tylko w środkowym wierszu czy również dolnym??
Taki mam pomysł do całego tematu - aby na pierwszej stornie poza opisem funkcji modułu umieścić jeszcze opis wszystkich skrótów które się tu przewijają np.: DDS, UHP, BC, OBD, TPMS, MSCAN. Dużo czasu zajęło mi rozszyfrowanie niektórych literek a tak dla przyszłych czytających było by o wiele prościej.
-
- Zafiromaniak
pierwsza strona opis... wymagałaby aktualizacji. Generalnie to wszystko już nie jest tak skomplikowane jak jest tam opisane i większość tego opisu tylko komplikuje sprawę, a zupełnie jest niepotrzebna w zdecydowanej większości aut.
Na BID wszystko wyświetla się tylko w środkowej linii - jeśli się dowiem jak wyświetlać w dolnej - to w dolnej też to dorobię.
Na BID wszystko wyświetla się tylko w środkowej linii - jeśli się dowiem jak wyświetlać w dolnej - to w dolnej też to dorobię.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Mam pytanko, czy mając gaz który jest podpięty pod obd i czyta info poprzez CAN moduł może działać? W tej chwili gdy mam włączony gaz moduł przestaje działać.. można to obejść?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Zafiromaniak
gaz z OBD to ciężka sprawa niestety... na razie nie znalazłem pomysłu jak to rozwiązać. Możesz spróbować właczyć po pierwsze odczyt standardowy, po drugie adres broadcastowy - czasami u niektórych działa.
Cześć!
Po wyjeździe wakacyjnym zauważyłem dziwne działanie modułu:
- w czasie jazdy moduł robi sam z siebie "needle sweep" - z różną częstotliwością
- po otwarciu auta z pilota i otwarciu wszystkich okien (za pomocą modułu) auto stało kilka godzin bez ruchu. Przy zamknięciu auta pilotem centralny zamykał drzwi ale nie zamykał okien - trzeba było kliknąć pilotem otwórz i zamknij - wtedy moduł zamykał okna
Proszę o info czy to tak powinno działać
Po wyjeździe wakacyjnym zauważyłem dziwne działanie modułu:
- w czasie jazdy moduł robi sam z siebie "needle sweep" - z różną częstotliwością
- po otwarciu auta z pilota i otwarciu wszystkich okien (za pomocą modułu) auto stało kilka godzin bez ruchu. Przy zamknięciu auta pilotem centralny zamykał drzwi ale nie zamykał okien - trzeba było kliknąć pilotem otwórz i zamknij - wtedy moduł zamykał okna
Proszę o info czy to tak powinno działać
-
- Zafiromaniak
Jeśli chodzi o needle sweep, to wiele ludzi to zgłasza, coś się popsuło w wersji v0.6 i kolejnych i nie bardzo wiem co. Nie mogę tego naprawić bo u mnie nic takiego się nie dzieje. Cały czas o tym pamiętam. Jeśli zdarza się to u Ciebie często, albo wiesz co trzeba zrobiłby się to zdarzyło, to być może będziesz mógł pomóc rozwiązać problem. Jeśli bardziej rzadko, to na razie trzeba będzie z tym żyć... aż znajdę rozwiązanie problemu. Potrafię przejechać kilkaset kilometrów i u mnie nic takiego się nie dzieje.
Brak automatycznego zamknięcia szyb może być związane z pewną zmiana w ostatniej z wersji softu dla Vectry C. Było tam coś co nie pamiętam do czego służyło i to usunąłem... Widocznie właśnie po to było potrzebne
Wystarczy jak zostawisz auto powiedzmy na 15-30 minut i sprawdzisz czy też nie zamknie szyb.
Brak automatycznego zamknięcia szyb może być związane z pewną zmiana w ostatniej z wersji softu dla Vectry C. Było tam coś co nie pamiętam do czego służyło i to usunąłem... Widocznie właśnie po to było potrzebne
Wystarczy jak zostawisz auto powiedzmy na 15-30 minut i sprawdzisz czy też nie zamknie szyb.
"NS" nie ma jakiejś procedury - u mnie jazda autostradą np. 3 godziny i pyk - włączyło się lub śmigam po mieście i znów pykLWPM pisze: ↑15 sie 2019, 13:22 Jeśli zdarza się to u Ciebie często, albo wiesz co trzeba zrobiłby się to zdarzyło, to być może będziesz mógł pomóc rozwiązać problem. Jeśli bardziej rzadko, to na razie trzeba będzie z tym żyć... aż znajdę rozwiązanie problemu. Potrafię przejechać kilkaset kilometrów i u mnie nic takiego się nie dzieje.
Auto stało otwarte ok godziny i nie zamknęło szyb
-
- Bywalec
- Imię: Patryk
- Auto: ZB Design Panorama Auto 1.9 CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Z ns u mnie problem nie wystąpił, a zrobiłem ponad 5tyś km w sierpniu, w tym po kilkanaście godzin ciągłej jazdy. Natomiast zamknięcie auta, bez zamknięcia okien zdarzyło mi się kilka razy.
-
- Imię: Marcin
- Auto: Opel Zafira B OPC Line
Witam, jest dostępny moduł w obudowie, taki do Zafiry B? W sklepie jest do wyboru tylko bez obudowy. Czy to chwilowy brak czy coś wybieram źle?
-
- Zafiromaniak
napisz bezpośrednio do mnie - do gadamy się jakośMartinez1989 pisze: ↑27 wrz 2019, 22:19 Witam, jest dostępny moduł w obudowie, taki do Zafiry B? W sklepie jest do wyboru tylko bez obudowy. Czy to chwilowy brak czy coś wybieram źle?
- griszka
- Debiutant
- Imię: Grzegorz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI automat
Mam prośbę, o ile to nie będzie problemem dla Ciebie, żebyś tu, na forum, pisał o nowej wersji oprogramowania.
Nie wchodzę często na stronę konfiguracji i nie sprawdzam, czy jest coś nowego.....
Kilka dni temu uaktualniłem oprogramowanie do wersji 0.7 i zacząłem mieć problemy, tzn. moduł wielokrotnie nie włączał się po uruchomieniu silnika i dopiero wyjęcie i ponowne włożenie modułu powodowało jego pracę.
Wyjąłem jego dzisiaj, żeby wrócić do niższej wersji, ale jest już 0.7a - wgrałem i zobaczę, czy będzie poprawa.
pozdrawiam
Grzegorz
Mam prośbę, o ile to nie będzie problemem dla Ciebie, żebyś tu, na forum, pisał o nowej wersji oprogramowania.
Nie wchodzę często na stronę konfiguracji i nie sprawdzam, czy jest coś nowego.....
Kilka dni temu uaktualniłem oprogramowanie do wersji 0.7 i zacząłem mieć problemy, tzn. moduł wielokrotnie nie włączał się po uruchomieniu silnika i dopiero wyjęcie i ponowne włożenie modułu powodowało jego pracę.
Wyjąłem jego dzisiaj, żeby wrócić do niższej wersji, ale jest już 0.7a - wgrałem i zobaczę, czy będzie poprawa.
pozdrawiam
Grzegorz
-
- Zafiromaniak
ok, postaram się pisać o nowszych wersjach tutaj
v0.7a poprawia faktycznie sporo błędów z v0.7 które się w tej wersji pojawiły (wykonywanie akcji - a to wpływa praktycznie na wszystko)
v0.7a poprawia faktycznie sporo błędów z v0.7 które się w tej wersji pojawiły (wykonywanie akcji - a to wpływa praktycznie na wszystko)