Czujniki parkowania
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Auto: Zafira C 1.4T Cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
Czy grafika cały czas u Ciebie pokazuje 3 strefy za i przed samochodem? Czy może zmienia sie w zależności jaki masz wrzucony bieg?
Planuje zakładać kamerke bo mam navi 900 wiec powinno być to możliwe, widziałem wątek na ten temat na forum astry, moze uda mi się znaleść jakiego śmagika który by się tym zajął za rozsądną cenę
Planuje zakładać kamerke bo mam navi 900 wiec powinno być to możliwe, widziałem wątek na ten temat na forum astry, moze uda mi się znaleść jakiego śmagika który by się tym zajął za rozsądną cenę
Ostatnio zmieniony 08 paź 2019, 15:18 przez tmk221, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira C 1.6D
- Oznaczenie silnika: B16DTH
Szwankował mi tylny czujnik prawy, po bliższych oględzinach odkryłem że samochód zaliczył -miejmy nadzieję niewielką- stłuczkę i skutkiem jest wymieniona lampa, koszyczek czujnika, ale niestety wtyczki nie wymieniono i mi właśnie owa wtyczka pękła (albo była wcześniej pęknięta i teraz się po prostu rozpadła). I tu pytanie - skąd wziąć taką wtyczkę? Na alledrogo nie znalazłem, może źle szukam ..
-
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira C 1.6D
- Oznaczenie silnika: B16DTH
Kupiłem używaną wiązkę. Wtyczka jest typu Molex, jakby co znalazłem katalogowy numer (jest zresztą na wtyczce). U producenta kosztuje 3,50pln ale trzeba by poczekać być może trzy tygodnie, a w dodatku w święta nie pracują, więc postawiłem na używaną wiązkę. Czujniki są boscha i tez numery katalogowe są na czujniku więc nie ma co się bujać z katalogami i dobieraniem, wystarczy zdjąć czujnik, odczytać numerek i kupić na aledrogo nówkę oryginał za 70pln. Jak ktoś uparty to nawet pod kolor dobierze używkę. Na czujnikach jest numer opla (olać) i numer Boscha nadrukowany.Wymiana trywialna. Jak ktoś ma hak i adblue jak ja to nieco ciasno pod zderzakiem, ale da się.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2019, 09:18 przez Fakir, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- Auto: Opel Zafira C 2.0CDTI
- Model: za
- Oznaczenie silnika: A20DTJ
Witam
Mam problem z moimi czujnikiem parkowania, oczywiście nie działa cały system i wyświetla się komunikat "sprawdź układ systemu parkowania" ( na kompie pokazuje lewy przód), moje pytanko jest takie czy wszystkie czujniki przednie są takie same, czy skrajne są jakieś inne??
Drugie pytanko moje to czy mając Navi900 to automatyczni posiadam wizualizację parkowania??
Moje autko raczej nie posiada martwego pola itd (tak myślę ponieważ ma tylko 4 czujniki przód i 4 czujnik tył)
Mam problem z moimi czujnikiem parkowania, oczywiście nie działa cały system i wyświetla się komunikat "sprawdź układ systemu parkowania" ( na kompie pokazuje lewy przód), moje pytanko jest takie czy wszystkie czujniki przednie są takie same, czy skrajne są jakieś inne??
Drugie pytanko moje to czy mając Navi900 to automatyczni posiadam wizualizację parkowania??
Moje autko raczej nie posiada martwego pola itd (tak myślę ponieważ ma tylko 4 czujniki przód i 4 czujnik tył)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2019, 21:34 przez Kula67, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Imię: Tomasz
- Auto: zafira C
- Model: Z
- Oznaczenie silnika: A20DT
Czolem. Przestrzegam wszystkich przed kupowaniem czuj umów szczególnie skrajnych na Aliekapres! Kupiłem 3 nowe zgodne z opisem, numerami seryjnymi, niby produkowane w Meksyku jak oryginały - wszystkie okazały się wadliwe - szkoda wydawać pieniądze!
- Kretqs
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira C 2.0 CDTi Cosmo
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Chciałbym odświeżyć trochę temat. Od dłuższego czasu po wrzuceniu wstecznego biegu pojawia mi się na wyświetlaczu komunikat o awarii czujników parkowania i standardowo nie działa ani tył ani przód . Po podłączeniu Zośki pod komputer okazało się, że to tylny, lewy skrajny czujnik. Czujnik zamówiłem i wymieniłem. Podczas sprawdzania czy wszystko działa czujniki działały przez około 3-5 sekund po czym komunikat ponownie się pojawił. Po podłączeniu Zosi znów pod komputer nie wykazało już żadnego błędu. Skoro niesprawny czujnik wymieniłem, odruch powrotu do życia czujników był to dlaczego dalej nic nie działa? Byłem z tym fantem u kilku "specjalistów" i nikt nie potrafił wskazać przyczyny.
-
- Debiutant
- Imię: Kuba
- Auto: Opel Zafica C 2,0 CDTI Flex Enjoy
- Model: C
Panowie, czy wiecie może czy, jest możliwość aby na komputerze nie można było odczytać błędu? Pojawił się u mnie problem z czujnikami parkowania i po podpięciu pod kompa diagnosta stwierdził, że wyskakuje jakiś duży błąd, który uniemożliwia mu określenie, który czujnik sprawia kłopot. Czy faktycznie istnieje taka możliwość? czy próbuje mnie naciągnąć? Koszt naprawy zaczyna się od 300 PLN i podobno trzeba będzie zdemontować zderzak i sprawdzać czujnik po czujniku.
-
- Debiutant
- Imię: Kuba
- Auto: Opel Zafica C 2,0 CDTI Flex Enjoy
- Model: C
Nie potrafiłem wyedytować poprzedniego posta. Okazało się, że awarii uległ lewy tylny czujnik strefy martwego pola- po wymianie czujniki działają jak należy.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Sławek
- Auto: Zafira Tourer
- Oznaczenie silnika: A14NET
witam kolegów i proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu nabyłem zafirę c z niedziałającymi czujnikami martwego pola /skrajnymi tak twierdził sprzedajacy/i dosłał mi te dwa czujniki nowe ja je zamontowałem/ nr. były inne niż w starych /i martwa strefa działa czujniki parkowania działają natomiast nie mogę uruchomić asystenta parkowania wyskakuje komunikat asystent niedostepny i nie mogę włączyć włącznikiem czujników przednich bo mrugnie 3 razy i kom. sprawdz układ czujników parkowania i wyskakuje błąd b0961-01 czujnik skrajny prawy zwarcie do niewiem masy czy akumulatora.Dodam że po usunięciu błędu na postoju asytenta i czujniki moge włączyć bez problemu a po krótkiej przejażdżce problem powraca.Włączając wsteczny przednie i tylne czujniki załączają się normalnie.Czujniki/skrajne/ zamieniałem i przewody przedzwaniałem nie mają zwarcia do masy jeżeli ktoś z was to przerabiał to proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 05 maja 2021, 19:10 przez wesolys, łącznie zmieniany 2 razy.