Czujniki parkowania

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Fakir
Bywalec
Imię: Piotr
Auto: Zafira C 1.6D
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B16DTH
#31 Post autor: Fakir »

Jak najbardziej, są grafiki, u mnie trzy strefy. Dobrze mieć tez kamerkę.

tmk221
Świeżak
Imię: Tomek
Auto: Zafira C 1.4T Cosmo
Oznaczenie silnika: A14NET
#32 Post autor: tmk221 »

Czy grafika cały czas u Ciebie pokazuje 3 strefy za i przed samochodem? Czy może zmienia sie w zależności jaki masz wrzucony bieg?

Planuje zakładać kamerke bo mam navi 900 wiec powinno być to możliwe, widziałem wątek na ten temat na forum astry, moze uda mi się znaleść jakiego śmagika który by się tym zajął za rozsądną cenę ;)
Ostatnio zmieniony 08 paź 2019, 15:18 przez tmk221, łącznie zmieniany 1 raz.

BQB
Mieszkaniec
Auto: Opel Zafira C 1.6 CNG Cosmo teraz LPG
Oznaczenie silnika: A16XNT
#33 Post autor: BQB »

Sposób wyświetlania czujników parkowania zależy od rodzaju wyświetlacza. U mnie wygląda to dokładnie tak jak u Ciebie.

Przekret
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira C 2.0 CDTI
Oznaczenie silnika: A20DT
#34 Post autor: Przekret »

Czy dostanę gdzieś koszyczek do czujnika martwej strefy, przedni zderzak ?

Fakir
Bywalec
#35 Post autor: Fakir »

Szwankował mi tylny czujnik prawy, po bliższych oględzinach odkryłem że samochód zaliczył -miejmy nadzieję niewielką- stłuczkę i skutkiem jest wymieniona lampa, koszyczek czujnika, ale niestety wtyczki nie wymieniono i mi właśnie owa wtyczka pękła (albo była wcześniej pęknięta i teraz się po prostu rozpadła). I tu pytanie - skąd wziąć taką wtyczkę? Na alledrogo nie znalazłem, może źle szukam ..

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#36 Post autor: Wojti »

Poszukaj na FB na grupie może ktoś ma z części :)
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Fakir
Bywalec
#37 Post autor: Fakir »

Kupiłem używaną wiązkę. Wtyczka jest typu Molex, jakby co znalazłem katalogowy numer (jest zresztą na wtyczce). U producenta kosztuje 3,50pln ale trzeba by poczekać być może trzy tygodnie, a w dodatku w święta nie pracują, więc postawiłem na używaną wiązkę. Czujniki są boscha i tez numery katalogowe są na czujniku więc nie ma co się bujać z katalogami i dobieraniem, wystarczy zdjąć czujnik, odczytać numerek i kupić na aledrogo nówkę oryginał za 70pln. Jak ktoś uparty to nawet pod kolor dobierze używkę. Na czujnikach jest numer opla (olać) i numer Boscha nadrukowany.Wymiana trywialna. Jak ktoś ma hak i adblue jak ja to nieco ciasno pod zderzakiem, ale da się. :)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2019, 09:18 przez Fakir, łącznie zmieniany 3 razy.

Kula67
Świeżak
Imię: Andrzej
Auto: Opel Zafira C 2.0CDTI
Model: za
Oznaczenie silnika: A20DTJ

#38 Post autor: Kula67 »

Witam
Mam problem z moimi czujnikiem parkowania, oczywiście nie działa cały system i wyświetla się komunikat "sprawdź układ systemu parkowania" ( na kompie pokazuje lewy przód), moje pytanko jest takie czy wszystkie czujniki przednie są takie same, czy skrajne są jakieś inne??
Drugie pytanko moje to czy mając Navi900 to automatyczni posiadam wizualizację parkowania??
Moje autko raczej nie posiada martwego pola itd (tak myślę ponieważ ma tylko 4 czujniki przód i 4 czujnik tył)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2019, 21:34 przez Kula67, łącznie zmieniany 1 raz.

Pecek
Imię: Tomasz
Auto: zafira C
Model: Z
#39 Post autor: Pecek »

Czolem. Przestrzegam wszystkich przed kupowaniem czuj umów szczególnie skrajnych na Aliekapres! Kupiłem 3 nowe zgodne z opisem, numerami seryjnymi, niby produkowane w Meksyku jak oryginały - wszystkie okazały się wadliwe - szkoda wydawać pieniądze!

Awatar użytkownika
Kretqs
Imię: Tomasz
Auto: Opel Zafira C 2.0 CDTi Cosmo
Oznaczenie silnika: A20DTH
#40 Post autor: Kretqs »

Chciałbym odświeżyć trochę temat. Od dłuższego czasu po wrzuceniu wstecznego biegu pojawia mi się na wyświetlaczu komunikat o awarii czujników parkowania i standardowo nie działa ani tył ani przód :zły: . Po podłączeniu Zośki pod komputer okazało się, że to tylny, lewy skrajny czujnik. Czujnik zamówiłem i wymieniłem. Podczas sprawdzania czy wszystko działa czujniki działały przez około 3-5 sekund po czym komunikat ponownie się pojawił. Po podłączeniu Zosi znów pod komputer nie wykazało już żadnego błędu. Skoro niesprawny czujnik wymieniłem, odruch powrotu do życia czujników był to dlaczego dalej nic nie działa? :?: Byłem z tym fantem u kilku "specjalistów" i nikt nie potrafił wskazać przyczyny. :help:

Cubasaa
Debiutant
Imię: Kuba
Auto: Opel Zafica C 2,0 CDTI Flex Enjoy
Model: C
#41 Post autor: Cubasaa »

Panowie, czy wiecie może czy, jest możliwość aby na komputerze nie można było odczytać błędu? Pojawił się u mnie problem z czujnikami parkowania i po podpięciu pod kompa diagnosta stwierdził, że wyskakuje jakiś duży błąd, który uniemożliwia mu określenie, który czujnik sprawia kłopot. Czy faktycznie istnieje taka możliwość? czy próbuje mnie naciągnąć? Koszt naprawy zaczyna się od 300 PLN i podobno trzeba będzie zdemontować zderzak i sprawdzać czujnik po czujniku.

Cubasaa
Debiutant
Imię: Kuba
Auto: Opel Zafica C 2,0 CDTI Flex Enjoy
Model: C
#42 Post autor: Cubasaa »

Nie potrafiłem wyedytować poprzedniego posta. Okazało się, że awarii uległ lewy tylny czujnik strefy martwego pola- po wymianie czujniki działają jak należy.

wesolys
Mieszkaniec
Imię: Sławek
Auto: Zafira Tourer
Oznaczenie silnika: A14NET
#43 Post autor: wesolys »

witam kolegów i proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu nabyłem zafirę c z niedziałającymi czujnikami martwego pola /skrajnymi tak twierdził sprzedajacy/i dosłał mi te dwa czujniki nowe ja je zamontowałem/ nr. były inne niż w starych /i martwa strefa działa czujniki parkowania działają natomiast nie mogę uruchomić asystenta parkowania wyskakuje komunikat asystent niedostepny i nie mogę włączyć włącznikiem czujników przednich bo mrugnie 3 razy i kom. sprawdz układ czujników parkowania i wyskakuje błąd b0961-01 czujnik skrajny prawy zwarcie do niewiem masy czy akumulatora.Dodam że po usunięciu błędu na postoju asytenta i czujniki moge włączyć bez problemu a po krótkiej przejażdżce problem powraca.Włączając wsteczny przednie i tylne czujniki załączają się normalnie.Czujniki/skrajne/ zamieniałem i przewody przedzwaniałem nie mają zwarcia do masy jeżeli ktoś z was to przerabiał to proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 05 maja 2021, 19:10 przez wesolys, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”