Jak od razu brak ciepłego to tylko klapy mogą tak zadziałać nic innego,bo np silniczek elektryczny na rolnetce lub pompa wody to powoli by schładzało wode i wtedy powolutku traciło by się ciepło.
brak nawiewu ciepłego powietrza
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Szymon
- Auto: 1.8 16v
- Model: Za
- Oznaczenie silnika: Z-8xe
Prosze sie bardzo nie smiac. Linka byla ok okazalo sie po rozkreceniu. Winny byl niski bardzo niski poziom plynu
-
- Świeżak
- Imię: Roman
- Auto: Zafira 1.8 125km z18xe
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Trzeba rozbierać i patrzeć czy zawór elektryczny prawidłowo dziala.przy okazji najlepiej go wyrzucić i wstawić nową lornetkę .lub jeśli grzeje w czasie jazdy a zimne daje na postoju to jest zapchana nagrzewnica.tzn.przy obrotach pod ciśnieniem płyn jest lepiej tłoczony przez pompę i grzeje a przy wolnych obrotach płyn plynac przez niedomknięty zawór omija nagrzewnicę i jest zimno.
calkiem fajna bryczka
-
- Przeglądacz
- Model:
Panowie ostatnio pękł mi ten plastikowy słupek przy chłodnicy. Na początku nie zauważyłem tego bo to była rysa 2 cm. Zaczęło zanikać ogrzewanie w kabinie. Wczoraj wymieniłem cała chłodnice. Ale ogrzewania nadal brak. Szukać przyczyny przy pokrętle ogrzewania czy gdzie indziej
-
- Przeglądacz
- Model:
Zapałem płynem i rozgrzałem auto. Kota pisał że Zafiry same się odpowietrzaja
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
A ogrzewanie włączyłeś na Maxa podczas odpowietrzania?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Debiutant
- Imię: Mag
- Auto: Zafira A 1.6 16v r.2003
- Model: Z16XE
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Witajcie, mój pacjent to 1.6 16V z 2003 z klimatronikiem. Zmiany rodzaju nawiewu (na nogi, na szybę, na twarz) załączają się z opóźnieniem. Trzeba poczekać ładnych kilka sekund zanim się przestawi nawiew. No i kiedy ustawię temp. 25 to chwilkę powieje ciepłym (może sekundę, dwie), a potem zanika i ciepło, i podmuch. Jak zmniejszę do 23, to podmuch wraca, ale temperatura jest letnia. Silnik nagrzewa się jak należy. Wyżej pisaliście o manualnej klimie, dlatego proszę o wskazówki, jakie elementy sprawdzić przy klimaroniku. Przede mną wymiana filtra kabinowego, więc i tak będę grzebać.
Mam nowe dane:
Kiedy nastawię pokrętło na 20 stopni i średni nadmuch, przyzwoicie wieje, ale temp odczuwalna jest niższa niż 20, powietrze jest raczej letnie. Kiedy dam o ząbek więcej, 21 stopni, nawiew przez chwilę wieje na ciepło i zamiera stopniowo oraz zaczyna intensywniej wiać na nogi, choć nic nie zmieniałam prócz temperatury (za to jak ustawię nadmuch na nogi, to nie wieje). Przez chwilę magiczną granicą była temp 22-23 stopnie, ale potem znów 20-21. Podczas przełączania z 20 na 21 słychać delikatne chrobotanie w desce, pewnie coś się przestawia.
Mam nowe dane:
Kiedy nastawię pokrętło na 20 stopni i średni nadmuch, przyzwoicie wieje, ale temp odczuwalna jest niższa niż 20, powietrze jest raczej letnie. Kiedy dam o ząbek więcej, 21 stopni, nawiew przez chwilę wieje na ciepło i zamiera stopniowo oraz zaczyna intensywniej wiać na nogi, choć nic nie zmieniałam prócz temperatury (za to jak ustawię nadmuch na nogi, to nie wieje). Przez chwilę magiczną granicą była temp 22-23 stopnie, ale potem znów 20-21. Podczas przełączania z 20 na 21 słychać delikatne chrobotanie w desce, pewnie coś się przestawia.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2020, 20:34 przez Mag, łącznie zmieniany 1 raz.