spalanie na wolnych obrotach
-
- Przeglądacz
- Imię: Mikołaj
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI 2006
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Witam Wszystkich w Nowym Roku. Najlepszego! No i mała aktualizacja..Więc okazalo się, że niestety dla mnie, mojej Zoe dolegało kilka innych rzeczy. Sporo zrobione echh co wiązało się również ze sporymi kosztami ale zrobić było trzeba.
Kolega jarecki69 miał rację z tym wysprzęglikiem i oprócz tego po dokładnych oględzinach autka pociągnął się łańcuszek serwisowy..zmieniona dwumasa, kompletne sprzęgło (wysprzęglik był w stanie opłakanym), obie półosie, piasty, tarcze, tuleje, klocki, końcówki drażków, poducha skrzyni biegów i silnika, uszczelniacz wału. Skoro powiedziałem "A" to teraz muszę powiedzieć "B" więc jeszcze czeka mnie kilka wizyt w warsztacie żeby wszystko było na tip top. Jestem jeszcze dobrej myśli choć sporo lżejszy w portfelu jakoś..
Kolega jarecki69 miał rację z tym wysprzęglikiem i oprócz tego po dokładnych oględzinach autka pociągnął się łańcuszek serwisowy..zmieniona dwumasa, kompletne sprzęgło (wysprzęglik był w stanie opłakanym), obie półosie, piasty, tarcze, tuleje, klocki, końcówki drażków, poducha skrzyni biegów i silnika, uszczelniacz wału. Skoro powiedziałem "A" to teraz muszę powiedzieć "B" więc jeszcze czeka mnie kilka wizyt w warsztacie żeby wszystko było na tip top. Jestem jeszcze dobrej myśli choć sporo lżejszy w portfelu jakoś..
-
- Bywalec
- Imię: Paweł
- Auto: Opel Zafira B 1.6
- Oznaczenie silnika: Z16XE1
Witam. Mianowicie mam taki problem. Za każdym razem jak przekrece kluczyk w stacyjce resetuje się chwilowe spalanie. Później po odpaleniu wskakuje na 39.8 l i tak stoi przez dłuższą chwilę, później spada i skacze między 12l a 27l. Miał ktoś podobny przypadek? Rzecz dzieje się od kilku dni. Wcześniej było wszystko ok
Ostatnio zmieniony 09 paź 2019, 19:24 przez pablo811, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Wg mnie chwilowe spalanie jest aktualizowane "na bieżąco" - czyli logiczne że jeśli silnik nie pracuje to spalanie równa się 0.0 a po uruchomieniu to w zależności od kondycji silnika.pablo811 pisze: ↑09 paź 2019, 16:59 Witam. Mianowicie mam taki problem. Za każdym razem jak przekrece kluczyk w stacyjce resetuje się chwilowe spalanie. Później po odpaleniu wskakuje na 39.8 l i tak stoi przez dłuższą chwilę, później spada i skacze między 12l a 27l. Miał ktoś podobny przypadek? Rzecz dzieje się od kilku dni. Wcześniej było wszystko ok
ale 12l to jest dziwny wynik ... a może 1,2l
może faktycznie reset potrzebny
błędy sprawdzałeś
-
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira B 1.9 cosmo
- Oznaczenie silnika: CDTI
Podepne sie pod temat. Chodzi o spalanie na biegu jalowym. Wczesniej mialem 1.3/h na zimnym i ok 1.1/h na cieplym.
Teraz po regeneracji wszystkich wtryskow sytuacja sie nieco poprawila. Jest ok 1l/h na zimnym i 0.7/h na cieplym.
Ale wg mnie to i tak duzo jak na nowe wtryski.
Zauwazylem za to cos ciekawego. Otoz jak zaczynam pompowac hamulec to spalanie chwilowe spada do 0.1-0.2/h. Czy to mogloby oznaczac ze pompa vacum daje jakies nadmierne obciazenie? Czy to jest normalne? Podcisnienie daje chyba ok, palec zasysa dobrze xD, vacumetru nie mam, hamulec chodzi bardzo dobrze.
Podepne sie pod temat. Chodzi o spalanie na biegu jalowym. Wczesniej mialem 1.3/h na zimnym i ok 1.1/h na cieplym.
Teraz po regeneracji wszystkich wtryskow sytuacja sie nieco poprawila. Jest ok 1l/h na zimnym i 0.7/h na cieplym.
Ale wg mnie to i tak duzo jak na nowe wtryski.
Zauwazylem za to cos ciekawego. Otoz jak zaczynam pompowac hamulec to spalanie chwilowe spada do 0.1-0.2/h. Czy to mogloby oznaczac ze pompa vacum daje jakies nadmierne obciazenie? Czy to jest normalne? Podcisnienie daje chyba ok, palec zasysa dobrze xD, vacumetru nie mam, hamulec chodzi bardzo dobrze.
-
- Mieszkaniec
- Auto: Opel Zafira B Cosmo 1.9 CDTI
Raczej pompa vaqum nie daje takiego obciążenia.
Jakie masz faktyczne spalanie na 100km czy pokrywa się z kompem czy jest jakiś margines przekłamania.
W Zosi za pomocą op-com możesz "doregulowac " spalanie.Jaki masz silnik ?
Jakie masz faktyczne spalanie na 100km czy pokrywa się z kompem czy jest jakiś margines przekłamania.
W Zosi za pomocą op-com możesz "doregulowac " spalanie.Jaki masz silnik ?
-
- Świeżak
- Auto: Zafira B 1.9 cosmo
- Oznaczenie silnika: CDTI
Spalanie zawsze pokazywal dobrze, zgodnie z rzeczywistym. Margines bledu byl malutki.
Ale po prostu pytam ile powinno wynosic spalanie na postoju i czy to nie dziwne ze jest taka roznica z ta pompa vacum nieobciazona. 0.2 a 0.7- no tu juz blad pomiarowy raczej nie wchodzi w gre. Dodatkowo jak pompuje ten hamulec to silnik tez inaczej chodzi, slychac wyraznie jak sie stoi na zewnatrz. I czy i was to tak samo wyglada? Probowaliscie kiedys szybko wciskac hamulec i obserwowac spalanie?
Mam zafire 1.9 150km dth
Pozdrawiam w swieta
Ale po prostu pytam ile powinno wynosic spalanie na postoju i czy to nie dziwne ze jest taka roznica z ta pompa vacum nieobciazona. 0.2 a 0.7- no tu juz blad pomiarowy raczej nie wchodzi w gre. Dodatkowo jak pompuje ten hamulec to silnik tez inaczej chodzi, slychac wyraznie jak sie stoi na zewnatrz. I czy i was to tak samo wyglada? Probowaliscie kiedys szybko wciskac hamulec i obserwowac spalanie?
Mam zafire 1.9 150km dth
Pozdrawiam w swieta
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Też tak miałem pompujac hamulęc że spalanie na postoju spadało do 0.1
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
U mnie jest wręcz odwrotnie, na wolnych obrotach na rozgrzanym silniku mam spalanie 0.4- 0.5 a jak wcisnę i trzymam hamulec to podskoczy na 0.6- 0.7. Co do pompy podciśnienia, to ja wymieniłem swoją na używkę z insigni 2.0 cdt. Aczkolwiek na mojej starej było identycznie.
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
Możliwe, że u mnie zmienia coś wgrany w 2010 roku wirus. Nie wiem ogólnie nawet gdyby było 1L to bez znaczenia moim zdaniem.Ostap pisze:Moja wtryski pokazuje ok i zawsze na ciepłym mam 0.7
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Przepraszam, właśnie sprawdziłem i nie ma zmiany w chwilowym spalaniu na postoju przy wciskaniu, trzymaniu czy pompowaniu hamulca. Ban na wchodzenie na forum po %barek16 pisze: ↑26 gru 2019, 22:33 U mnie jest wręcz odwrotnie, na wolnych obrotach na rozgrzanym silniku mam spalanie 0.4- 0.5 a jak wcisnę i trzymam hamulec to podskoczy na 0.6- 0.7. Co do pompy podciśnienia, to ja wymieniłem swoją na używkę z insigni 2.0 cdt. Aczkolwiek na mojej starej było identycznie.