Brak kierunków,świateł cofania,tylniej wycieraczki.......
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira A 1.8 elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Brak kierunków,świateł cofania,tylniej wycieraczki.......
Witam wszystkich forumowiczów serdecznie , otóż zachciało mi się kamerki cofania, wszystko szło pięknie ładnie aż do czasu przejscia z przewodami do klapy.Gdy zacząłem szukac przewodów do wpięcia pod wsteczny światłą padły. Gdy przeciągnąłem przewody przez gume w klapie okazało się że padły kierunki (awaryjne działają), tylnia wycieraczka padła,przednia nie działa na poziomie 1 (2 i 3 hulają).Przekazniki kierunków sprawne . Dziś sprawdziłem że w gumie przy klapie 2 przewody przerwane , polutowałem je ale niestety wycieraczka tylnia dalej nie działa.Do swiateł cofania nie dochodzi napięcie ,czy to wina czujnika przy skrzyni?Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.Z góry dziękuje
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Bezpieczniki do sprawdzenia i jeszcze raz przewody w gumie przejścia do klapy po lewej stronie czy jest przejście.Kabelki były już naderwane i to dawno ty dokończyłeś ich żywota ale podczas zwarcia poleciały bezpieczniki. A do czujnika wstecznego w skrzyni biegów dochodzi napięcie?.a4z7 pisze: ↑27 gru 2019, 15:30 otóż zachciało mi się kamerki cofania, wszystko szło pięknie ładnie aż do czasu przejscia z przewodami do klapy.Gdy zacząłem szukac przewodów do wpięcia pod wsteczny światłą padły. Gdy przeciągnąłem przewody przez gume w klapie okazało się że padły kierunki (awaryjne działają), tylnia wycieraczka padła,przednia nie działa na poziomie 1 (2 i 3 hulają).Przekazniki kierunków sprawne . Dziś sprawdziłem że w gumie przy klapie 2 przewody przerwane , polutowałem je ale niestety wycieraczka tylnia dalej nie działa
Ostatnio zmieniony 27 gru 2019, 18:17 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Zgadzam się z DZIADKIEM, odnośnie bezpieczników, a co do wstecznego to trzeba zrobić zworkę na wtyczce do czujnika i jeśli światła zadziałają to wina czujnika, jeśli nie to bezpiecznik bądź kable
Pozdrawiam
Pozdrawiam