A ja sugeruję Tobie zaglądanie na stronkę LWPM, i podpatrywanie co ludzie nowego proponują aby pojawiło się w konfiguratorze. Sam tak robię.griszka pisze: ↑31 paź 2019, 11:13 Łukasz.
Mam prośbę, o ile to nie będzie problemem dla Ciebie, żebyś tu, na forum, pisał o nowej wersji oprogramowania.
Nie wchodzę często na stronę konfiguracji i nie sprawdzam, czy jest coś nowego.....
Kilka dni temu uaktualniłem oprogramowanie do wersji 0.7 i zacząłem mieć problemy, tzn. moduł wielokrotnie nie włączał się po uruchomieniu silnika i dopiero wyjęcie i ponowne włożenie modułu powodowało jego pracę.
Wyjąłem jego dzisiaj, żeby wrócić do niższej wersji, ale jest już 0.7a - wgrałem i zobaczę, czy będzie poprawa.
pozdrawiam
Grzegorz
Moduł komfortu do Zafiry B
- KAMUI
- Mieszkaniec
- Imię: Marcin
- Auto: Touran 1T3, Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
- Debiutant
- Imię: Grzegorz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI automat
Masz pewnie rację :-) Ale w zasadzie to, co teraz oferuje moduł - mnie wystarcza.
Staram się uaktualniać oprogramowanie, bo nowsze wersje, oprócz nowych funkcji, eliminują błędy i wszystko chodzi płynniej.
Jeździłem dzisiaj cały dzień na najnowszej wersji 0.7a i póki co - jest OK. :-)
-
- Przeglądacz
- Imię: Marcin
- Auto: Opel Astra H 1.6 Htb
- Model: AH
- Oznaczenie silnika: A16XER
Czy nowa funkcja wideo będzie kompatybilna z https://www.ebay.pl/itm/Opel-Vauxhall-C ... 3331668320 ?
Jakiś rok temu zakupiłem CID który miał taki moduł już zamontowany i ciekawi mnie czy Twoja nowa zakładka jakoś z tym zadziała.
Czy nowa funkcja wideo będzie kompatybilna z https://www.ebay.pl/itm/Opel-Vauxhall-C ... 3331668320 ?
Jakiś rok temu zakupiłem CID który miał taki moduł już zamontowany i ciekawi mnie czy Twoja nowa zakładka jakoś z tym zadziała.
-
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafira B1.9 CDTI
Krótkie pytanie. ostatnimi czasy wyjąłem fabryczne radio z auta (DVD90NAVI) i wsadziłem swoje radio czy w związku z tym mógłby taki moduł działać i wyświetlać cokolwiek na CID? i czy przyciskami z kierownicy mógłbym tym sterować?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
to coś działa zupełnie inaczej, wiec nie jest zgodne jedno z drugimmarcinsu pisze: ↑02 lis 2019, 19:00 @LWPM
tak
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
Zaktualizowałem dziś moduł do najnowszego fw- ciągle siedzialem na jakimś 0.5x. Niestety pierwsza dłuższa jazda i w połowie wypalania DPFu wyświetlacz się zresetował + radio przerwało na 1s. Widzę po liście poprawek że pracujesz nad takim problemem. Czy narazie lepiej powrócić do starszego fw ?
Dodatkowo needle sweep częściej nie działa niż działa.
Dodatkowo needle sweep częściej nie działa niż działa.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2019, 10:54 przez barek16, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
wyłącz pkazywanie głośności na początek jesli masz właczone... poza tym... musiałbyś trochę lepiej opisać problemy (v0.7b ma sporo ważnych poprawek)
sprawdź na tej wersji. v0.7b dostępne testowo na https://lwpm.eu/comfort/test/next/
Dodano po 18 minutach :
Jak podłączyć kamerę cofania do CID?
Co potrzebujemy:
sprawdź na tej wersji. v0.7b dostępne testowo na https://lwpm.eu/comfort/test/next/
Dodano po 18 minutach :
Jak podłączyć kamerę cofania do CID?
Co potrzebujemy:
- moduł komfortu z dodatkiem Video-IN, wersja softu conajmniej v0.7b
- konwerter video od VW RNS510, np takie jak to. Przykładowe, można znaleźć taniej, można kupić w PL (2-3 razy drożej)
- kamera SVBS, koniecznie NTSC, np taka, ale może być w ramce rejestracji... kto co woli
- kabel RGB - przynajmniej połowę od strony wyświetlacza
- wyświetlacz CID. sprawdzane z softem CD59 i CD83
- wszystko ładnie podłączamy wg instrukcji
- konfigurujemy odpowiednio moduł wg instrukcji
- trzeba mieć moduł komfortu do sterowania wyświetlaczem
- rozdzielczość kamery nie jest idealnie taka jak rozdzielczość ekranu, parametry sygnału tez nie są idealne, ale działa. Obraz jest nieco rozciągnięty, ale nie to raczej nie przeszkadza. To kamery cofania wystarcza, do czytaniu tekstu - nie bardzo
- tracimy dostęp do obrazu z nawigacji CD70/DVD90, ale jeśli ktoś tego nie używa to mały problem.
- można mieć moduł komfortu
- taniej się już chyba tego zrobić nie da
- kamera cofania na fabrycznym wyświetlaczu
- po odpowiedniej konfiguracji/podłączeniu, automatyczne pokazanie obrazu po włączeniu biegu wstecznego
- Instrukcja montażu i konfiguracji powstanie w ciągu tygodnia/dwóch. Można ten czas wykorzystać na oczekiwanie na dostawę z Chin.
- opcja bez modułu komfortu powstanie wkrótce. Trzeba zmodyfikować konwerter tak by sam potrafił sterować wyświetlaczem
Ostatnio zmieniony 02 sty 2020, 11:28 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
- barek16
- Mieszkaniec
Nie używam pokazywania głośności, problem z resetem radia i wyświetlacza powtórzył się tylko 3 razy. Tak jak napisałem wszystko gaśnie i uruchamia się znów po 1s nie wiem co tu więcej mogę opisać.LWPM pisze: ↑02 sty 2020, 11:28 wyłącz pkazywanie głośności na początek jesli masz właczone... poza tym... musiałbyś trochę lepiej opisać problemy (v0.7b ma sporo ważnych poprawek)
Needle-Sweep wygląda jakby miał za mało czasu, żeby się wykonać. Zwykle nie zaczyna się wykonywać wgl, a czasem zacznie lecz wskazówki przelecą tylko 1/3 tarcz i już opadają, czasem zdarza się że wykona się cały poprawnie. Zmieniałem już czas trwania na 1300ms (na starym sofcie miałem 600ms) lecz nadal nie pomaga. Ostatnio moduł sam się zresetował w czasie jazdy i zmieniły się jakieś ustawienia bo widzę że teraz zapala wszystkie kontrolki podczas needle- sweep, a miałem to wyłączone.
Kolejny problem to opcja "Powrót do ostatnio widocznego ekranu po zamknięciu menu modułu". Generalnie idea dobra, ale po użyciu chociaż raz wstecznego, moduł wraca do widoku PAS. Myślę że PAS trzeba by jakoś wykluczyć z tej opcji.
- barek16
- Mieszkaniec
Ok, wrzuciłem 0.7b. Zmieniłem opóźnienie pierwszego odczytu na 1s- wcześniej miałem 0. Sprawdzę i dam znać.
Niestety nadal to samo z needle-sweep: 2x było ok, teraz nie zdąża się wykonać + świeci wszystkie kontrolki choć to wyłączałem. Zwiększyć jeszcze czas trwania?
Niestety nadal to samo z needle-sweep: 2x było ok, teraz nie zdąża się wykonać + świeci wszystkie kontrolki choć to wyłączałem. Zwiększyć jeszcze czas trwania?
Ostatnio zmieniony 07 sty 2020, 10:22 przez barek16, łącznie zmieniany 1 raz.
- barek16
- Mieszkaniec
Przestawiłem opóźnienie pierwszego odczytu na 2s. Włącz wszystkie kontrolki podczas needle-sweep nie było zaznaczone (A mimo to świeciły) więc to zaznaczyłem, zapisałem ustawienia, odłączyłem moduł. Ponownie podłączyłem moduł, odznaczyłem opcję kontrolek i znów zapisałem ustawienia. Rano podłączyłem moduł, pierwszy needle-sweep przeszedł cały i bez kontrolek (ten w czasie pikania CIM). Wyłączyłem i włączyłem zapłon i znów to samo, wskazówki do połowy i świecą wszystkie kontrolki zegarów.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2020, 08:56 przez barek16, łącznie zmieniany 2 razy.