Głośna praca wspomagania

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Shiver

Głośna praca wspomagania

#1 Post autor: Shiver »

Witam.
Potrzebuję pomocy w sprawie wspomagania kierownicy. Otóż podczas wyjazdu nagle przestało działać wspomaganiem, po zajeżniu pod maskę okazało się że nie ma oleju do wspomagania w zbiorniczku, odrazu wróciłem do domu (około 10km). Na drugi dzień po oględzinach co mogło się stać, że brakło oleju okazało się, że jeden wąż od pompy jest dziurawy. Więc go wyciągnęłam i znajomy mechanik polecił mi firmę w okolicy, która mi zakuje te węże jak oryginalne, i tak zrobiłem. Po zamontowaniu wszystkiego i wlaniu nowego oleju, pompa zaczęła wydawać bardzo dziwne odgłosy jak w filmie poniżej
https://youtu.be/QmWh9EXP74Q

Myślicie że to może być wina tego że węże jednak nie są oryginalne tylko zakuwanie, czy pompa siada?
Ostatnio zmieniony 02 lut 2020, 20:47 przez Shiver, łącznie zmieniany 1 raz.
romek22794

#2 Post autor: romek22794 »

Raczej zaszkodziła jej praca bez oleju.
leszek 997

#3 Post autor: leszek 997 »

Mam podobnie.
Myślę o wymianie łożysk w silniczku. Nie ma dokładnej instrukcji jak to zrobić w pompie ZF.
Wymiana płynu nie pomogła.
Ew. wymiana na regenerowaną lub używaną. Te numery OE są rożne. :roll:
Ostatnio zmieniony 03 lut 2020, 14:20 przez leszek 997, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: Pszczyna »

Po zalani powinno się odpowietrzyć podnosząc przód auta by przednie koła były swobodne i na załączonym silniku dwa razy kierownicą w prawo i lewo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”