Lampka silnika - kiedy powinna zgasnąć

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Anony Mous

Lampka silnika - kiedy powinna zgasnąć

#1 Post autor: Anony Mous »

Witam.

Jak jest w dieslu ?? Czy ta lampka powinna zgasnąć kilka sekund po włączeniu zapłonu czy dopiero po uruchomieniu silnika ??

Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

Jak dobrze pamiętam kilka sekund po uruchomieniu silnika.

Przed uruchomieniem gaśnie :

-auto z kluczykiem
-ABS i TC
-Poduszki

Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

tEREk pisze:Jak dobrze pamiętam kilka sekund po uruchomieniu silnika.

-auto z kluczykiem
-ABS i TC
-Poduszki
Czytając to forum niektórzy piszą o kontrolce z rysunkiem silnika i o kontrolce z kluczykiem. Ja tej drugiej nie mam. W instrukcji napisane jest że to w silnikach o zapłonie iskrowym (więc diesel nie), ale patrząc jakie silniki mają to wychodzi że niektórzy diesla. Jak w końcu z tym jest :shock:

W instrukcji przy silniku benzynowym podają ze z kluczykiem jest od układu elektronicznego silnika, a przy dieslu od tego układu jest właśnie kontrolka silnika. Gubię się już w tym.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: MieHor »

celius, ściągnij z sieci instrukcję obsługi ZA - wszystko tam jest opisane ze zdjęciami

Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

MieHor pisze:celius, ściągnij z sieci instrukcję obsługi ZA - wszystko tam jest opisane ze zdjęciami
Właśnie mam i tam jest podane że w dieslu jest kontrolka z silnikiem. Tylko ona u mnie gaśnie parę sekund po włączeniu zapłonu.

Najlepsze w tej instrukcji jest to ze na stronie 26 podana że w dieslu jest lampka z silnikiem (układ elektroniczny silnika) i powinna zgasnąć po odpaleniu, a na stronie 158 podane jest że lampka z kluczykiem ( kontrola układu elektronicznego silnika) i powinna zgasnąć kilka chwil po włączeniu zapłonu. Na tej stronie lampka z silnikiem podana jest tylko jako dla samochodów z zapłonem iskrowym :shock: I bądź tutaj mądry :)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#6 Post autor: MieHor »

Ja mam ZA 2,0 DTI Comfort i u mnie lampka samochód z kluczykiem gaśnie chwilę po włączeniu zapłonu, natomiast lampka z silnikiem po uruchomieniu silnika. Jesli lampka sam. z kluczykiem nie gaśnie po włączeniu zapłonu tylko dopiero po uruchomieniu silnika oznacza to że jest zapamiętany jakiś błąd, tzw. miękki, czyli nieistotny dla pracy silnika

Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

MieHor pisze:Ja mam ZA 2,0 DTI Comfort i u mnie lampka samochód z kluczykiem gaśnie chwilę po włączeniu zapłonu, natomiast lampka z silnikiem po uruchomieniu silnika. Jesli lampka sam. z kluczykiem nie gaśnie po włączeniu zapłonu tylko dopiero po uruchomieniu silnika oznacza to że jest zapamiętany jakiś błąd, tzw. miękki, czyli nieistotny dla pracy silnika
Ale u mnie nie ma lampki z kluczykiem jest tylko lampka silnika i ona gaśnie kilka chwil po włączeniu zapłonu.

TUX

#8 Post autor: TUX »

celius pisze:i ona gaśnie kilka chwil po włączeniu zapłonu
się ciesz, że w ogóle gaśnie :P

Anony Mous

#9 Post autor: Anony Mous »

TUX pisze:
celius pisze:i ona gaśnie kilka chwil po włączeniu zapłonu
się ciesz, że w ogóle gaśnie :P
No niby tak, ale jakoś nie zgadza mi się to z tym co w instrukcji. Może ma ktoś Zośkę z okolic 2000 roku z silnikiem X20DTL i się wypowie.

gwizdenson

#10 Post autor: gwizdenson »

Powinny działać te obydwie kontrolki jak opisali koledzy.W dieslu tak samo.U mnie jak kupiłem nie było wogóle tej z silniczkiem.Po podłączeniu do kompa okazało się ,że ktos ja wyłączył (oczywiście też kompem).Nie wiem w jakim celu to było zrobione ale było.
U ciebie kontrolka serwis(samoch.z kluczem)albo jest wyłączona albo przepalona żarówka ,która ja podświetla.

Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

gwizdenson pisze:Powinny działać te obydwie kontrolki jak opisali koledzy.W dieslu tak samo.U mnie jak kupiłem nie było wogóle tej z silniczkiem.Po podłączeniu do kompa okazało się ,że ktos ja wyłączył (oczywiście też kompem).Nie wiem w jakim celu to było zrobione ale było.
U ciebie kontrolka serwis(samoch.z kluczem)albo jest wyłączona albo przepalona żarówka ,która ja podświetla.
Hmm ciekawe.

Najlepsze że w instrukcji też nie ma jasności co do tych lampek.

************* EDIT ****************

Dostałem info z innego forum że kontrolki z kluczykiem występowały w autach od 2001 roku.
A kontrolka z silnikiem powinna zgasnąć w kilka chwil po włączeniu zapłonu.
Może ktoś potwierdzić ??

kebul

#12 Post autor: kebul »

tEREk pisze:Jak dobrze pamiętam kilka sekund po uruchomieniu silnika.

-auto z kluczykiem
jesli po przekręceniu kluczyka w stacyjce (nie po zapaleniu tylko po przekręceniu w pozycje I) pali się lampka auta z kluczykiem to znaczy ze w pamięci jest jakiś błąd - tak przynajmniej jest u mnie :-)

gwizdenson

#13 Post autor: gwizdenson »

Celius chyba ,że w autach do 2001 tej kontrolki nie było.Moja zafa jest z 2003 i te obydwie kontrolki istnieją. Dlatego ani nie zaprzeczę ani nie potwierdzę jak u ciebie powinno być.Niech się wypowiedzą ci co mają takie roczniki zafiry.

ZoonQ

#14 Post autor: ZoonQ »

Ja mam ZA z silnikiem X20DTL z 2000 roku i też po przekręceniu kluczyka nie świeci mi się kontrolka "auto z kluczykiem".Przez chwilę świecą się ABS, poduszki, kontrolka od płynu chłodzącego,i kontrolka z silnikiem. Po uruchomieniu zapłonu gaśnie smarowanie i ładowanie ,po uruchomieniu silnika zapala się pomarańczowa kontrolka z silnikiem, która za chwilę gaśnie.
Nie wiem, czy to dobrze, czy źle ale auto śmiga bez najmniejszych zarzutów.Dopiero się nad tym będę zastanawiał jak się tu naczytam :D

Anony Mous

#15 Post autor: Anony Mous »

ZoonQ pisze:Po uruchomieniu zapłonu gaśnie smarowanie i ładowanie
Chyba błędnie napisałeś, chyba chodziło ci o uruchomienie silnika :)
ZoonQ pisze:po uruchomieniu silnika zapala się pomarańczowa kontrolka z silnikiem, która za chwilę gaśnie.
Mam ten sam rocznik i silnik. U mnie jest tak samo jak u Ciebie po za jednym wyjątkiem: u mnie nie zapala się na chwilę kontrolka silnika po uruchomieniu silnika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”