Czujnik otwarcia drzwi tylnych

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Jeronimo

Czujnik otwarcia drzwi tylnych

#1 Post autor: Jeronimo »

Witam.

Mam problem ze znalezieniem czujnika w tylnych drzwiach. Chciałbym sprawdzić powód dlaczego nie zaświeca się światło wewnątrz po otwarciu lewych drzwi. Prawe uruchamiają światło. Jeżeli ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak dostać się do tego czujnika to będę wdzięczny. :)
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: Pszczyna »

Wpierw sprawdź kable pomiędzy słupkiem a drzwiami , zaś czujnik jest w zamku
Jeronimo

#3 Post autor: Jeronimo »

Dzięki za sugestię. Kostka i kable wyglądają dobrze, głośnik, centralny zamek działają tylko nie ma żadnych oznak otwartych drzwi. Nie świeci kontrolka ani światła wewnątrz nie świecą.
Jak dostać się do zamka? Trzeba rozbierać boczki?
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
#4 Post autor: Pszczyna »

Koniecznie, przy zamku jest tam cięgno zabezpieczone plastikową powiedzmy zawleczką którą przekręcasz w bok aż zejdzie z cięgna i wówczas cięgno wyciągasz do siebie aż wyjdzie z tego zabezpieczenia,dalej z górki

Dodano po 41 sekundach:
cięgno jest od zewnętrznej klamki
KAMUI

#5 Post autor: KAMUI »

Przerabiam to samo, myślałem także, że to wina kabli ale naprawiłem, nawet dałem nową wiązkę i bez efektu. Także podejrzewam, że wina w czujniku w zamku a konkretnie w mikroprzełącznik.
Załączniki
mikrostyk.jpg
mikrostyk.jpg (6.34 KiB) Przejrzano 1977 razy
Jeronimo

#6 Post autor: Jeronimo »

Ok. Dzięki za podpowiedzi, jak to ogarnę, dam znać.
cypis36

#7 Post autor: cypis36 »

Cześć. Masz szczęście, że to są tylne drzwi skończy się na odkręceniu śrubek. z przodu musiałbyś roznitowywać. Moim zdaniem nie baw się w rozlutowywanie, wymieniaj cały zamek. Praca jest do 40 min.
KAMUI

#8 Post autor: KAMUI »

Jak ktoś nie ma dwóch lewych rąk to poradzi sobie z wymianą mikroprzełącznika. A taka część kosztuje grosze.
Jeronimo

#9 Post autor: Jeronimo »

Też tak myślę ;) A jak widzę cenę zamka pod 400-500 zł, bo używki chyba nie warto, to myślę, że wolę chwilę zabawy z lutownicą i koszt ok. 10 zł. Ale dzięki wielkie wszystkim za rady :ok:
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
#10 Post autor: Pszczyna »

W ubiegłym roku kupowałem po 80zł/szt ,wymieniałem wszystkie cztery + tylny bo je REC spalił
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”