Bi xenon skrętny

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Adamsky

Bi xenon skrętny

#1 Post autor: Adamsky »

Witam wszystkich forumowiczów!
Od niedawna jestem właścicielem Zafiry C. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z samochodu. Ale... No właśnie, ale. Przy myciu lamp, zauważyłem obtarcie na chromowanym pierścieniu soczewki w lewym reflektorze. Rzuciło mi się też w oczy, że soczewka jest jakby bardziej wypchnięta wzgledem tego samego elementu w lampie prawej. Przy poruszaniu soczewki w lewo i prawo słychać zgrzyt obcierających się plastików. Ktoś już może przerabiał podobny temat? Jakieś rady?

Załączam fotę

https://ibb.co/SVmPwxL

Obrazek

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 17 lut 2020, 11:12 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
tomek8308
Bywalec
Imię: Tomasz
Auto: Zafira C 1.6CDTI
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B16DTH

#2 Post autor: tomek8308 »

Sprawdź mocowanie soczewki po zdjęciu dekla od żarówki. Kupowałem uszkodzoną lampę jako dawcę szkła i było identycznie jak u ciebie – pęknięte było jedno z mocowań soczewki do którego jest przykręcana torxem ” po ruszana mocowania ręką widać było że soczewka nie jest stabilna i się przekąsza rysując siebie i ten boczny chrom. Niestety lampy nie można rozkleić więc z ewentualną naprawą będzie ciężko. Ja żeby odzyskać szkło w całości musiałem po prostu je odciąć od lampy niszcząc doszczętnie jej obudowę. Ale po kilku godzinach wydłubywania silikonu udało się zrobić przekładkę szkła
Adamsky

#3 Post autor: Adamsky »

Wynika z tego, że albo wszystko albo nic. Sprawdzę w miarę możliwości te mocowanie. Raz po dluższej nocnej podróży, pojawił mi się błąd układu adaptacji reflektorów. Akurat po ostrzejszym skręcie w lewo. Podejżewam, że już nagrzana soczewka przycięła się. Jeśli się okaże, że jest to nie do naprawy, to poczekam aż całkowicie odmówi posłuszeństwa i wymienię całą lampę na jakiś używany oryginał. Dzieki za wskazówkę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”