Nie reaguje na kluczyk zafira b 1.9
-
dominik0292
Nie reaguje na kluczyk zafira b 1.9
Witam mam problem z oplem zafira b 1.9 150km 2005r .Problem polega na tym że jak chce odpalić auto to nie reaguje na kluczyk wcześniej jeszcze odpalał ale jak odpalił to po chwili zapalały się wszystkie kontrolki wskażnik paliwa spadał na sam duł spalanie paliwa pokazywało f obrotomierz na zero ,teraz już wgl nie reaguje na kluczyk tylko pala się wszystkie kontrolki i wskaznik paliwa na zero spalanie pokazuje f .Proszę o pomoc bo mysle ze padł sterownik silnika były zielone 4 piny na wiekszej kostce tej dłuższej mysle ze jest uwalony w środku do ecu też nie mozna sie połączyc . akumulator nowy alternator tez może miał ktos taki przypadek ?
Dodano po 34 sekundach:
Witam ponownie problem dalej jest z moją zafirą z odpaleniem wtyczka sprawdzona od ecu prąd idzie masa jest czyli wtyczka jest ok bo myślałem ze jest zgnita. Udało mi się raz odpalić jezdziłem wszystko ok nagle wjechałem w dziurę i problem powrócił zegary opadły zaświeciły się wszystkie kontrolki zgasiłem auto i do tej pory cisza po przekreceniu kluczyka zostają kontrolki abs trakcja ids + kontrolka od ciśnienia w oponach i kontrolka swiateł bi xenon wcześniej gasły . wypinałem pompę abs wspomagania bo myślałem ze robi zwarcie ale niestety nie nawet odpinałem przednie lampy bo niby przetwornica tez idzie przez ecu ale dalej nie pali nie wiem czy ids może robic jakieś zwarcie albo abs czujniki w kołach nie mam pojecia panowie dajcie jakieś wskazówki z elektrykiem jestem umówiony za tydzień ale z tym autem to nie wiem czy ktoś rozwiąże ta zagadkę najgorsze jest to ze nie ma połączenia do obd .
Dodano po 34 sekundach:
Witam ponownie problem dalej jest z moją zafirą z odpaleniem wtyczka sprawdzona od ecu prąd idzie masa jest czyli wtyczka jest ok bo myślałem ze jest zgnita. Udało mi się raz odpalić jezdziłem wszystko ok nagle wjechałem w dziurę i problem powrócił zegary opadły zaświeciły się wszystkie kontrolki zgasiłem auto i do tej pory cisza po przekreceniu kluczyka zostają kontrolki abs trakcja ids + kontrolka od ciśnienia w oponach i kontrolka swiateł bi xenon wcześniej gasły . wypinałem pompę abs wspomagania bo myślałem ze robi zwarcie ale niestety nie nawet odpinałem przednie lampy bo niby przetwornica tez idzie przez ecu ale dalej nie pali nie wiem czy ids może robic jakieś zwarcie albo abs czujniki w kołach nie mam pojecia panowie dajcie jakieś wskazówki z elektrykiem jestem umówiony za tydzień ale z tym autem to nie wiem czy ktoś rozwiąże ta zagadkę najgorsze jest to ze nie ma połączenia do obd .
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
A sprawdzałeś skrzynkę bezpiecznikow pod maską? Często tam jest problem A dokładniej z jej masa
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Idąc tym tropem wyciągnij tą skrzynkę i pod spodem przeczyść trzy złącza pod spodem
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
dominik0292
Skrzynka wymieniona dalej to samo
błędy
U2143-00 magistrala CAN brak łączności z czujnikiem kąta obrotu kierownicy.
U2100-00 - Brak komunikacji z magistralą CAN (duża szybkość)
U2103-00 - Brak komunikacji z magistralą CAN (duża szybkość)
U2139-00 - Brak łączności z czujnikiem kąta obrotu kierownicy
B3843-02 -Obwód czujnika jakości powietrza (czujnik przy obudowie filtra kabinowego)
błędy
U2143-00 magistrala CAN brak łączności z czujnikiem kąta obrotu kierownicy.
U2100-00 - Brak komunikacji z magistralą CAN (duża szybkość)
U2103-00 - Brak komunikacji z magistralą CAN (duża szybkość)
U2139-00 - Brak łączności z czujnikiem kąta obrotu kierownicy
B3843-02 -Obwód czujnika jakości powietrza (czujnik przy obudowie filtra kabinowego)
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Trzeba by wazkę w komorze silnika przejrzeć pod kontem czy gryzonie nie naruszyły
-
dominik0292
Ogólnie auto po myciu na drugi dzień już nie odpaliło
Dodano po 2 minutach 1 sekundzie:
a czy ta skrzynka bezpieczników w bagazniku ma jakieś znaczenie do odpalenia auta może ona jest zalana tylko na wtyczkach nic nie widać zielonego
Dodano po 2 minutach 1 sekundzie:
a czy ta skrzynka bezpieczników w bagazniku ma jakieś znaczenie do odpalenia auta może ona jest zalana tylko na wtyczkach nic nie widać zielonego
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Są przypadki iż gdzieś z góry kapie też i w moim przypadku pomimo poszukiwań uszczelniania religu,anteny itp spaliło mi REC-a bo tak się nazywa ta skrzynka , musisz go wykręcić i z drogiej strony czyli z tyłu zerknąć
-
dominik0292
ok wieczorem zobaczę bo mam go na hali w robocie ale czy takie zachowanie robi rec
- Pszczyna
- Zafiromaniak
-
dominik0292
no umnie wszystko gra centralny swiatła wszystko jest nie ma problemu
Dodano po 2 minutach 56 sekundach:
Sprawdze jeszcze rozrusznik czy zwarcia nie robi ale na krótko z przekażnika jak zewże to kreci ale nie odpali
Dodano po 1 godzinie 51 minutach 10 sekundach:
Sprawdziłem rec wszystko wyglada w porządku rozrusznik kręci z przekażnika
Dodano po 2 minutach 56 sekundach:
Sprawdze jeszcze rozrusznik czy zwarcia nie robi ale na krótko z przekażnika jak zewże to kreci ale nie odpali
Dodano po 1 godzinie 51 minutach 10 sekundach:
Sprawdziłem rec wszystko wyglada w porządku rozrusznik kręci z przekażnika
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Pozostaje kontrola instalacji w komorze silnika,lub po kolei każda kostkę rozłączyć i przeczyścić
-
dominik0292
Witam temat rozwiązany były zielone piny w sterowniku od ids+ moduł jest w bagazniku po prawej stronie w ostatniej chwili sprawdzilem go przed elektrykiem .
Dodano po 1 minucie 21 sekundach:
wyskoczył mi błąd jak trzymałem hamulec Brakelight swith check zarówki ok czy bedzie wina czujnika pod pedalem stopu ?
Dodano po 1 minucie 21 sekundach:
wyskoczył mi błąd jak trzymałem hamulec Brakelight swith check zarówki ok czy bedzie wina czujnika pod pedalem stopu ?
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Raczej sprawdź wszystkie kostki w REC-U czy nie są zielone
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)