Witajcie
1. Czy Wy również wybieraliście oleje zgodnie z instrukcją GM ( akredytowane przez GM ) ?
2. Czy do przekładni M32 .można a nawet trzeba zastosować nowszy GM 1940004 ?
3. Czy akredytacja oznaczę że oleje dopuszczone jako zamienniki mają równe a nawet lepsze właściwości ?
4. Czy opr. resetu ( przy wymianie oleju silnika) należy dokonać jakichś innych czynności jeśli równocześnie zmieniamy olej przekładniowy.
5. Czy wymiana rozrządu powinna nastąpić bez względu na wzorową pracę silnika ( czy trzeba podjechać i mimo wszystko sprawdzić luzy i inne oznaki degrengolady )?
I chyba koronne najgłupsze pytanie.
Jak się otwiera schowek bagażnika w miejscu gdzie powinien się znajdować hak lub podnośnik ? (Przy zamku klapy tylniej( Nie chcę niczego urwać- a za czorta ta klapa nie chce drgnąć nawet)
W instrukcji napisane jest "unieść klapkę denko zaślepkę"
No nie drgnie nawet.
ZC Oleje silnikowe i przekładniowe
Moderator: Sebu$
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Masz łańcuch, więc, teoretycznie rozrządu wymieniać nie musisz.marek borcin pisze: 03 mar 2020, 21:18
5. Czy wymiana rozrządu powinna nastąpić bez względu na wzorową pracę silnika ( czy trzeba podjechać i mimo wszystko sprawdzić luzy i inne oznaki degrengolady )?
Aczkolwiek, nasłuchiwać trzeba, czy jakieś niepokojące hałasy nie dochodzą z okolic rozrządu.
Oczywiście!
-
marek borcin
Do skrzyni kupiłem 3 l. 75w80
Do silnika 5l 5w30
Fusch
Ktoś wie jakie numery części występują u mnie jeśli chodzi o zestaw filtrów powinienem coś wiedzieć przed ich zakupem ?
Dziękuję za szybkie odpowiedzi w piątek jadę na kanał
Dodano po 3 godzinach 11 minutach 50 sekundach:
O rozrząd pytam bo od grudnia 2018 r nie było przeglądu i wymian płynów ustrojowych.
Do silnika 5l 5w30
Fusch
Ktoś wie jakie numery części występują u mnie jeśli chodzi o zestaw filtrów powinienem coś wiedzieć przed ich zakupem ?
Dziękuję za szybkie odpowiedzi w piątek jadę na kanał
Dodano po 3 godzinach 11 minutach 50 sekundach:
O rozrząd pytam bo od grudnia 2018 r nie było przeglądu i wymian płynów ustrojowych.
-
marek borcin
Już po wymianie olejów , Filtry mana.
Dziękuję za rady
Dodano po 19 minutach 1 sekundzie:
Już po wymianie.
Dodano po 2 minutach 19 sekundach:
[quote="marek borcin" post_id=449901 time=1583266708 user_id=27936]
Witajcie
1. Czy Wy również wybieraliście oleje zgodnie z instrukcją GM ( akredytowane przez GM ) ?
3. Czy akredytacja oznaczę że oleje dopuszczone jako zamienniki mają równe a nawet lepsze właściwości ?
4. Czy opr. resetu ( przy wymianie oleju silnika) należy dokonać jakichś innych czynności jeśli równocześnie zmieniamy olej przekładniowy.
Jak się otwiera schowek bagażnika....
Już wiem udało się otworzyć. Po prostu nigdy nie był otwierany i zaczepy trzymały mocno. W środku fabryka z metkami. Chyba nikt tam nie zaglądał.
Dziękuję za rady
Dodano po 19 minutach 1 sekundzie:
Już po wymianie.
Dodano po 2 minutach 19 sekundach:
[quote="marek borcin" post_id=449901 time=1583266708 user_id=27936]
Witajcie
Jak się otwiera schowek bagażnika....
Już wiem udało się otworzyć. Po prostu nigdy nie był otwierany i zaczepy trzymały mocno. W środku fabryka z metkami. Chyba nikt tam nie zaglądał.