Tempomat w Zafirze A - czy można zamontować
Moderator: Sebu$
Ja u siebie tego ewidentnie nie widzę. Niby diesel, więc miało być prosto z tempomatem a jednak kostki brak...
-
- Świeżak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira A 2.0DTI
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Witam. Założyłem w końcu dzisiaj tempomat do swojej Zafirki
Niestety nie było idealnie łatwo, bo nie było "magicznej" kostki i trzeba było ciągnąć przewody z ECU. Po założeniu zadziałał bez konieczności aktywacji.
2.0 DTI 01r.
Co ciekawe, w kierownicy pod poduszką znajduje się właśnie 4pinowa kostka o identycznym kształcie. Niestety ta jest do sterowania radiem w kierownicy i kolory przewodów się różnią.
Niestety nie było idealnie łatwo, bo nie było "magicznej" kostki i trzeba było ciągnąć przewody z ECU. Po założeniu zadziałał bez konieczności aktywacji.
2.0 DTI 01r.
Co ciekawe, w kierownicy pod poduszką znajduje się właśnie 4pinowa kostka o identycznym kształcie. Niestety ta jest do sterowania radiem w kierownicy i kolory przewodów się różnią.
-
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira A 2.0 DTI
Witam wszystkich.
Wczoraj zacząłem zabawę z dokładaniem tempomatu (Zafira A 2005 rok, silnik Y20DTH), wiem, że temat był już wałkowany miliony razy, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Szukałem dość dokładnie kostki 4pinowej żeby ową manetkę wpiąć i mojemu zdziwieniu jej nie znalazłem.
Moje pytanie jest takie: co zrobić gdy tej kostki faktycznie nie ma? Gdzie i jak w ostateczności wpinać i ciągnąć nową wiązkę?
Pozdrawiam
Wczoraj zacząłem zabawę z dokładaniem tempomatu (Zafira A 2005 rok, silnik Y20DTH), wiem, że temat był już wałkowany miliony razy, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Szukałem dość dokładnie kostki 4pinowej żeby ową manetkę wpiąć i mojemu zdziwieniu jej nie znalazłem.
Moje pytanie jest takie: co zrobić gdy tej kostki faktycznie nie ma? Gdzie i jak w ostateczności wpinać i ciągnąć nową wiązkę?
Pozdrawiam
-
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira A 2.0 DTI
racja, przepraszam za mój błąd... powiedźcie tylko gdzie znajdę ECU? W zafirach z 2005 roku było to scalone z pompą?
- megalon
- Bywalec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira A 1.6 16v Comfort
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Witam, teraz ja mam problem z tempomatem. Rok temu coś zaczęło się psuć w tempomacie. Jak załączałem lewy kierunek jadąc na tempomacie to dezaktywował się tempomat. To samo było z włączaniem kierunkowskazu na prawo. Raz wyłączał raz działał. Nie wiedziałem od czego to "zależy".
Ostatnio na przeglądzie nie działały światła "STOP" ( obciach przed diagnostą:(), coś tam grzebał i światła zadziałały ale na następny dzień zobaczyłem że nie działa tempomat. Poczytałem trochę i kupiłem na drugi dzień czujnik stopu oryginalny i nie działa do tej pory. Nie wiem od czego teraz zacząć? Manetki zmienić? Czy zmienić czujnik sprzęgła?
Fabryczny tempomat jest w aucie.
Ostatnio na przeglądzie nie działały światła "STOP" ( obciach przed diagnostą:(), coś tam grzebał i światła zadziałały ale na następny dzień zobaczyłem że nie działa tempomat. Poczytałem trochę i kupiłem na drugi dzień czujnik stopu oryginalny i nie działa do tej pory. Nie wiem od czego teraz zacząć? Manetki zmienić? Czy zmienić czujnik sprzęgła?
Fabryczny tempomat jest w aucie.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2020, 21:04 przez megalon, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Ja bym wymienił manetke jak dalej nic to, co do czujnika stopu to trza sprawdzić czy działa czy należy poregulować chodzi o czujnik nad pedałem hamulca.Trza pamiętać co co szybkości żeby tempomat się załączył (powyżej 40km/godz)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2020, 18:13 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
- megalon
- Bywalec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira A 1.6 16v Comfort
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Czy manetka od Merivy A będzie pasować do Zafiry? Wizualnie tak samo wygląda. Czy zmieniając manetkę trzeba odłączyć akumulator?Są nowe zamienniki na allegro ale czy są równie dobre jak oryginał?
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Popatrz na piny czy masz takie same bo były różne.Z vectry B też pasują ale jak pisze patrzymy na piny z tyłu.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2020, 19:20 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Pewnie oprócz Vectry(oczywiście w kombi), manetka powinna pasować również z Omegi(oczywiście w kombi)..
Dla pytających dlaczego kombi odpowiadam-chodzi o tylną wycieraczkę.
Pozdro
Dla pytających dlaczego kombi odpowiadam-chodzi o tylną wycieraczkę.
Pozdro