Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam Koledzy i koleżanki. Muszę wymienić przednie wahacze w mojej Zośce. Z powodu ograniczonego budżetu celuje w coś tańszego (nie stać mnie na Lem.)
Coś można powiedzieć i firmach typu SRL, MS, Nty?
Ktoś może to montował u Siebie i może się wypowiedzieć?Dzięki
pablo, to może zamiast całych wachaczy wymienić tuleje i sworzeń...
Porównywałem ceny brutto w intercarsie/allegro i kompletny wachacz TRW(350)/(220) można mieć prawie za połowę LAMF(560)/(350).
Ja śmiało mogę TRW, FEBI bądź SWAG-a polecić.
POZDRO
pablo811 pisze: 26 mar 2020, 10:16
Witam Koledzy i koleżanki. Muszę wymienić przednie wahacze w mojej Zośce. Z powodu ograniczonego budżetu celuje w coś tańszego (nie stać mnie na Lem.)
Coś można powiedzieć i firmach typu SRL, MS, Nty?
Ktoś może to montował u Siebie i może się wypowiedzieć?Dzięki
Dlaczego musisz wymienić?
Co oryginał to oryginał. Jeśli nie ma takiej potrzeby, to same tuleje i sworzeń wymień.
No ale, jeśli naprawdę musisz wymieniać, to bierz te z górnej półki, dłużej pożyją.
Za dobre tuleje razem z wymiana zapłacisz mniej jak za nowy wahacz, chyba że będziesz robił sam to wtedy dużo zaoszczędzisz. Ja kiedyś wyjalem wahacze z auta i zawiozłem do pobliskiego warsztatu aby wymienić same tuleje na prasie, kosztowało mnie to "na flaszke" plus tuleje lemfordera
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Tak, to dobry wybór. Jeśli sam wymieniasz to pamiętaj wciskając nowe tuleje, posmaruj smarem ale takim który potem wysycha. Nie zwykłym smarem, dowiedziałem się o tym oglądając 101 napraw w TVN Turbo.
A jeszcze jedno pytanie dotyczące momentów dokręcenia śrub wahacza (tył 80Nm, przód 90Nm), sworznia(55Nm), łączników stabilizatora(55Nm), i korka spustu oleju(14Nm). Jak się mylę proszę o poprawkę
Ostatnio zmieniony 31 mar 2020, 13:02 przez pablo811, łącznie zmieniany 2 razy.
W związku z tym że są to elementy gumowo-metalowe to najważniejsze aby były skręcane w odpowiedniej pozycji(samochód opuszczony z podnośnika), a siła to już na czuja wystarczy:)