[B]Tuleje przedniego wahacza

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
KAMUI

#46 Post autor: KAMUI »

Dokładnie, skręcić na podnośniku a potem dokręcić na opuszczonym aucie. Nic tam nie uszkodzisz, ewentualnie gwint na śrubie zerwiesz jak się zbyt mocno zaprzesz. Jest trochę zabawy z wyjęciem i ponownym montażem sworznia wachacza do zwrotnicy ale trochę kombinacji i da się.
pablo811

#47 Post autor: pablo811 »

Tylko jest problem bo nie mam kanału w garażu.
Może wystarczy podstawić lewarek pod zwrotnice i podnosić do mometu aż wahacz dojdzie do końca i zacznie podnosić całe auto i wtedy skręcić?
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2020, 11:45 przez pablo811, łącznie zmieniany 3 razy.
KAMUI

#48 Post autor: KAMUI »

Nie. Skręć wahacz lekko a potem opuść normalnie auto na kołach. Jak auto bedzie stalo na kołach wahacze ustawią sie w swoje optymalne położenie, wtedy klucz w dłoń, zanurkuj dłonią do śrub i skrecaj na maxa. Możesz oczywiście zrobić swoim sposobem, wybór należy do Ciebie.
pablo811

#49 Post autor: pablo811 »

Tak jest chyba najlepiej(na kołach) . Tylko zastanawia mnie jedna rzecz. U kilku mechaników widziałem warsztat bez kanału, same podnośniki. Jak oni takie rzeczy wykonują?
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2020, 14:04 przez pablo811, łącznie zmieniany 1 raz.
KAMUI

#50 Post autor: KAMUI »

Ale co masz konkretnie na myśli? Bo jeśli chodzi o skręcanie na glebie to chyba to pomijają. Większość mechaników twierdzi, że nie ma to znaczenia.
pablo811

#51 Post autor: pablo811 »

Czyli najlepiej jest skręcić wahacz na kołach, jak nie możliwości to podkładają lewarek do skrzyni biegów i dźwigają caley wahacz ze zwrotnicą do pozycji poziomej i dociągają śruby (wszystko na podnośniku)
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2020, 10:43 przez pablo811, łącznie zmieniany 2 razy.
KAMUI

#52 Post autor: KAMUI »

No ok. Nie wszyscy tak robią. Szybsze zużycie tulei to częstsze wizyty w warsztatach.
pablo811

#53 Post autor: pablo811 »

Będę próbować wciągnąć brzuch 😁 i zanurkować żeby się dostać do tych śrub i skręcić na kołach wahacze.
romek22794

#54 Post autor: romek22794 »

Ja tam zmieniałem tuleje (dokręcałem) tak: do lekkiego oporu na podnośniku, później klocek pod zwrotnicę, opuścić aż zluzuje podnośnik, dokręcić do oporu (czytaj na max). później wiadomo, znów do góry, wyjąć klocek, założyć koło.

Najlepsze,że na przeglądzie tydzień wcześniej "diagnosta" mało mi auta nie rozerwał na szarpakach :evil: a na pytanie czy w porządku? burknął- bym powiedział że nie wporzadku.
pablo811

#55 Post autor: pablo811 »

Do lekkiego oporu to rozumie że wahacz musi się ustawić prawie poziomo? Trzeba podkładać klocek czy wystarczy podnośnik zostawić?
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2020, 15:51 przez pablo811, łącznie zmieniany 1 raz.
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#56 Post autor: firek »

Zawsze możesz sobie zaznaczyć w jakiej pozycji masz koło w stosunku do nadwozia(kiedy auto będzie stało na glebie), a potem przed ostatecznym skręceniem postarać się ustawić wahacz w jak najbardziej zbliżonej pozycji :)
pablo811

#57 Post autor: pablo811 »

🤔Dobre
pablo811

#58 Post autor: pablo811 »

Temat ogarnięty. Tuleje wymienione z jedne i z drugiej strony (nowe nabite na pobliskim warsztacie samochodowym za flaszkę?). Trochę było zabawy z łącznikami stabilizatora bo z jednej strony trzeba było ciąć szlifierką. Wahacze skręcone na glebie. Teraz błoga cisza. Nic nie puka, stuka itp. Dzięki za rady
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#59 Post autor: Tazz »

Pamiętaj że za 20zl w Polsce nic nie załatwisz, ale za flaszkę załatwisz wszystko :lol: fajnie że się udało i efekt jest zadowalający :ok:
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)