Można poczytać viewtopic.php?t=252
w tym temacie jest też o chrobotaniu silniczka w rolnetce on otwiera ciepłe powietrze lub zamyka.
Moderator: Sebu$

W climatroniku steruje komputer silniczkami które regulują klapy, nie ma tam linek.Mag pisze: 08 kwie 2020, 14:22 I czy ktoś ma może stronę 323 i 324 ze "Zrób to sam - Zafira i Astra G" ? To akurat fragment o cięgnach, a tych stron brakuje w wielu kopiach manuala w necie
Jest tam rysunek poglądowy cyrkulacji powietrza, występuje np. przesłona powietrza zmieszanego, ale co nią steruje?

Dziadek13 pisze: 09 kwie 2020, 13:48 Posłuchaj uchem będzie dokładniej.
Można poczytać viewtopic.php?t=252
w tym temacie jest też o chrobotaniu silniczka w rolnetce on otwiera ciepłe powietrze lub zamyka.
Źle się wyraziłam. Nie chodzi mi o dmuchawę z kopułą od regulacji obiegu wewn/zewn. Na Twoim zdjeciu jest po prawej zaznaczony małym czerwonym kółkiem silniczek. On pracuje nieregularnie. Pałąk, którym steruje, zaczyna się przemieszczać przy 18 stopniach, zmienia ustawienie przy 19 i 20, i na tym koniec. Przy 20 wygląda, jakby już dojechał do końca zakresu. Wyjęłam i rozmontowałam ten silniczek. Jest tam zwój a w zwoju walec, który obraca się nie płynnie, tylko skokowo. Czy tak ma być? Zębatki delikatnie nasmarowałam, chodzą ładnie. Jednak po zamontowaniu całości z powrotem nic się nie zmieniło.Dziadek13 pisze: 12 kwie 2020, 10:46 Nad nogami pasażera jest dmuchawa i tam jest klapa ale służy ona do otwierania obiegu powietrza wewnątrz samochodu lub z zewnątrz.