Problemy związane z pompą wtryskową

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#451 Post autor: Dziadek13 »

Nie widzę tego więc ci więcej nie pomoge należy doprowadzić do ori układu a dopiero potem szukać.Podaj błąd jaki miałeś.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2020, 19:44 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
robertgl17
Przeglądacz
Imię: Rob
Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#452 Post autor: robertgl17 »

Witam Panie i Panowie.
Mam Zafirę rocznik 2003 po lifcie silnik Y20DTH. Na liczniku 310.000 km.Kiedyś z ciekawości czytałem ten wątek tak dla teoretycznego pożyczenia się. Teraz niestety będę zawartą w nim wiedzę sprawdzić w praktyce. Pojechałem w październiku 2020 r. Na wycieczkę w góry 100 km od Wrocławia i podczas parkowanie na parkingu leśnym silnik zgasł. Próby uruchomienia dały wynik negatywny no i powrót na lawecie. Od tego czasu samochód stoi u mechanika. Wstępna diagnoza padła elektronika przy pompie. Dzwonił po kilku specjalistach lecz żaden nie chce podjąć się naprawy. Pompa ma dwie wtyczki czyli wychodzi, że PSG 16. Generalnie zastanawiam się czy w ogóle jest sens pchać się w naprawę samochodu. Samochód warty około 6 tyś. Naprawa może 500 może 2500 zł. Z ekonomicznego punktu widzenia chyba nie ma sensu. Ale kurcze nam sentyment do tego samochodu-jeździłem nim 10 lat, różne miałem z nim przygody ale z opresji zawsze wychodził obronną ręką. Piszę chyba tak naprawdę żeby się pożalić bo cudu w tym wypadku chyba nie będzie.
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B OPC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#453 Post autor: Kocur »

Zapytam tak: kiedy robiłeś uszczelniacze wtryskiwaczy ? Twój opis brzmi zaskakująco podobnie do problemu, który ja sam miałem w swojej ZA 2.0 DTL ... I winne okazały się właśnie uszczelniacze
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6, Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH. Obecnie:

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
robertgl17
Przeglądacz
Imię: Rob
Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#454 Post autor: robertgl17 »

Muszę przyznać, że nie robiłem w ogóle. Silnik nie miał wcześniej żadnych kłopotów. Nie było żadnych oznak, że dzieje się coś złego. Oczywiście kilka razy walczyłem z zacinającym się EGR (elektrycznym) ale w końcu wymontowałem go i dokładnie wyczyściłem a zawalony był niesamowicie. Od tego czasu nie było żadnego wchodzenia w tryb awaryjny jak to zawsze było w przypadku jego zacinania się. Po prostu samochód zgasł na parkingu leśnym kiedy próbowałem przeparkować na ciepłym silniku i tyle. Podczas próby uruchomienia włączał się wentylator i tyle zero reakcji. Rozrusznik kręcił ale nic z tego kaplica. Nigdy wcześniej nie miałem przypadków by np. na zimnym czy gorącym gasł. Czy uszczrlniaczę mogą być przyczyną tak nagłego unieruchomienia pojazdu ? Bez żadnych innych objawów ?
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B OPC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#455 Post autor: Kocur »

robertgl17 pisze: 19 sty 2021, 10:55 Muszę przyznać, że nie robiłem w ogóle. Silnik nie miał wcześniej żadnych kłopotów. Nie było żadnych oznak, że dzieje się coś złego. Oczywiście kilka razy walczyłem z zacinającym się EGR (elektrycznym) ale w końcu wymontowałem go i dokładnie wyczyściłem a zawalony był niesamowicie. Od tego czasu nie było żadnego wchodzenia w tryb awaryjny jak to zawsze było w przypadku jego zacinania się. Po prostu samochód zgasł na parkingu leśnym kiedy próbowałem przeparkować na ciepłym silniku i tyle. Podczas próby uruchomienia włączał się wentylator i tyle zero reakcji. Rozrusznik kręcił ale nic z tego kaplica. Nigdy wcześniej nie miałem przypadków by np. na zimnym czy gorącym gasł. Czy uszczrlniaczę mogą być przyczyną tak nagłego unieruchomienia pojazdu ? Bez żadnych innych objawów ?
Ja miałem tak samo. W pewnym momencie nie byłem w stanie odpalić auta. Ale sprawdzić możemy to tak: weź Plaka i psiknij do wlotu powietrza do silnika, a w tym czasie niech ktoś kręci rozrusznikiem. Jeśli auto odpali po tym zabiegu, to będziesz już wiedział, że przyczyna leży w układzie zasilania paliwem i przyczyną mogą być uszczelniacze. Jeśli masz ponad 200 tys przebiegu - to proponuję je prewencyjnie wymienić.
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6, Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH. Obecnie:

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#456 Post autor: Dziadek13 »

Sprawdź czy coś ci nie pożarło przewodów powrotu szczególnie czy nie jest pęknięty ten koniec co wchodzi do pompy, po prostu jak stare to lubią się kruszyć i pękać i gotowe zapowietrzenie układu zasilania paliwem.Najlepiej wymienić na nowe i odpowietrzyć układ paliwa.
silut

#457 Post autor: silut »

Witam posiadam Zafirę z 2001 r 2.0 dti. Padła pompa . Czy ktoś robił zabieg zdjęcia zabezpieczeń aby zamontować obojętnie jaki nr pompy ? Mam końcówkę 015 a dostałem od znajomego 011 . Czy da się skasować wszelakie zabezpieczenia ? Samochód jest wart tyle co regeneracja pompy więc chcę go odpalić jak najniższym kosztem . Jakieś propozycje i informacje ? Jesli ktoś by to ogarniał z Małopolski Śląska proszę o pilny kontakt . Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”