Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
1. Czy swobodnie wejdą i nie będą wystawać ?( ET)
2 . Jakie mam dobrać opony zalecane w katalogu 235 czy 225 ( na kalkulatorze wychodzi że 225 jest najbardziej zbliżone do felgi fabrycznej z oponą)
Wpisz swoje dane i będziesz wiedział wszystko. Mi wyszło że opona powinna być 225mm szeroka ale 235 z rantem ochronnym będzie bezpieczniejsza dla felgi
Ostatnio zmieniony 27 lut 2020, 12:30 przez Tazz, łącznie zmieniany 1 raz.
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
myślę ze to odpowiada fabrycznym zestawom na auto Rozmiar opony: 235/40 R19 92W
Rozmiar felgi: 8,0J x 19, odsadzenie 46
Rozstaw otworów mocujących: 5 x 115
w Astrze zakładają dystanse 22mm i daje radę tu mamy tylko 10mm na zewnątrz wiec auto będzie wyglądało lepiej
Ostatnio zmieniony 09 mar 2020, 22:48 przez qtom, łącznie zmieniany 1 raz.
mam dylemat . kupilem oponki bridgestony turanza.
niestety w natłoku spraw nie zauważyłem ze maja indeks nośności 92...czyli 630kg na kolo.
czy moge je bez stresu zalozyc do tak ciężkiego autka jakim jest ZAFI.
i co teraz.
czy powinienem bezapelacyjnie trzymać sie instrukcji ?
czyli 96+
czyli nie ma co biadolić. Noi dobrze bo ladne te oponki.
zapytałem tez z innego powodu . Wyczytałem w mądrym internecie ze jesli auto bedzie miało kolizje a np. parametry opony nie sa zgodne z dopuszczeniem wagowym profilowym szybkościowym to ubezpieczyciel moze unikać wypłacenia AC. ( jak to ubezpieczyciel.)
Pewnie, że może. Ubezpieczyciel zawsze będzie szukać okazji do uniknięcia wypłaty odszkodowania. Ale w tym przypadku, to tylko jakby Ci podczas jazdy opona strzeliła/była przedziurawiona, bo inaczej nie będzie to miało wpływu na powstanie szkody.