[A] Podświetlenie konsoli środkowej

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Paweł

[A] Podświetlenie konsoli środkowej

#1 Post autor: Paweł »

Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem Zafirki i powoli odkrywam pewne drobne, ale drażniące niedomagania. Czy w Waszych autach jest podświetlona konsola po środku tam gdzie są pokrętła od nawiewów? Ja dzisiaj wymontowałem ten cały panel i nie znalazłem żadnej żaróweczki, chyba że schowali ją gdzieś głębiej :( .

Pozdr.
Paweł
Ostatnio zmieniony 12 lut 2009, 11:11 przez Paweł, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#2 Post autor: Maciek »

Same pokrętła są podświetlane.
Jak dobrze rozumiem, to u Ciebie nie świecą?
Jak się nie mylę to pod każdym pokrętłem jest żaróweczka, ale głowy nie dam sobie uciąć bo mam klimatronic.
Może ktoś potwierdzi?

Pozdr.
M.

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#3 Post autor: rzadki »

w zafirach A żarówka odpowiedzialna za podświetlenie pokręteł nawiewu jest umieszczona w środkowym pokrętle odpowiedzialnym za prędkość nawiewu. jak dobrze pamiętam wchodzi tam żarówka całoszklana 1.2W - oznaczenie chyba W1,2W 12V. koszt żaróweczki na stacji benzynowej to od 0,30 do 0,80 groszy :) a żeby wyjąć pokrętło musisz ciągnąć je do siebie, powinno wyjść. jesli piszesz że nie widzisz nigdzie żarówki to może jej nie masz - powinna znajdować się w środku pokrętła - jest tam charakterystyczne wycięcie. na
zdjęciu podpowiedź, które pokrętło zdjąć :)

Paweł

#4 Post autor: Paweł »

Dzięki. To właśnie to, o którym pisze rzadki. A ja głupi zdemontowałem cały panel :oops: Tylko dojście do niej jest bardzo ten tego :)

Pozdr.
Paweł

Paweł

#5 Post autor: Paweł »

UDAŁO SIĘ.
Żaróweczka całego zeta a demontaż i montaż takimi cążkami do pierścieni zabezpieczających. Mają takie zagięte końcówki i są małych rozmiarów. Trochę koszulki termokurczliwej żeby się nie ślizgało i poszlo jak z płatka.
Pozdrawiam
Paweł

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#6 Post autor: rzadki »

u mnie przy wymianie było trochę stresu - za nic nie mogłem wyjąć tej żarówki, łapałem ją na prawdę mocno i tylko czekałem aż pęknie, na szczęście jakąś kombinacją wyszło i okazało się że jeden z tych drucików był tak niefortunnie wygięty że wszystko blokował :) ale poszło :)

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#7 Post autor: scaniairizar »

u mnie wypaliło się gniazdo na umiejscowienie tej żaróweczki, dlatego też musiałem zastosowac zasade 'dioda twym przyjacielem' i wsadziłem tam diode, ale z braku czasu nie mam okazji jej przymocowac klejem - glutem. Więc czasem sie dzieje tak, ze mocniej świeci mi jedna częsc, czasem mocniej druga ;)
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

marigan

#8 Post autor: marigan »

rzadki pisze:w zafirach A żarówka odpowiedzialna za podświetlenie pokręteł nawiewu jest umieszczona w środkowym pokrętle odpowiedzialnym za prędkość nawiewu.
Jest dokładnie tak jak piszesz, wymiana żaróweczki to dosłownie kilka minut.

zbig260

#9 Post autor: zbig260 »

Witam.

Próbuję wymienić tę żarówkę ale nie mogę zdjąć pokrętła czy trzeba użyć większej siły?
Nie chcę czegoś urwać.
Byłbym wdzięczny za foto,link wcześniejszy nie aktywny.

Pozdr.

darkp1

#10 Post autor: darkp1 »

Próbuj z wyczuciem, to pokrętło w miarę lekko schodzi. Ja zamieniłem żarówkę na diodę i pokretła ciepło/zimno i skąd ma wiać jest niedoświetlone :/

zbig260

#11 Post autor: zbig260 »

darkp1 pisze:Próbuj z wyczuciem, to pokrętło w miarę lekko schodzi. Ja zamieniłem żarówkę na diodę i pokretła ciepło/zimno i skąd ma wiać jest niedoświetlone :/
Jutro zrobię drugie podejście.

Dzięki.

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#12 Post autor: rzadki »

a jak nie pójdzie to szmatka + kombinerki i nie ma mocnych, tylko ściskaj z wyczuciem, za to mocno ciągnij ;) wyjdzie na pewno, po prostu ręką nie ma tak pewnego uchwytu.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#13 Post autor: BajBus »

jak by nie zeszło to mam sterownik do sprzedania :lol:
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#14 Post autor: timi68 »

BajBus pisze:jak by nie zeszło to mam sterownik do sprzedania
A ja właśnie dziś kupiłem samo pokrętło w ASO za 25zł.

Todek

#15 Post autor: Todek »

Witam. Mam pytanko. W mojej Zafci poniżej tej konsoli znajduje się popielniczka i gniazdo zapalniczki. Wydaje mi się, że zarówno popielniczka jak i zapalniczka powinny być podświetlane, czy dobrze mi się wydaje, bo u mnie nie świeci. :( Próbowałem wyjąc popielniczkę, ale nie wiem jak to zrobić, i jak się dostać do podświetlenia. Czy ktoś to robił i mógłby opisać jak się tam dostać, i ewentualnie wymienić żarówkę. :D Dzięki z góry za odpowiedź. :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”