Trekotanie na rozgrzanym silniku
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Adam
- Auto: Zafira C 1.4 T
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14net
Trekotanie na rozgrzanym silniku
Cześć. Nie wiem czy to normalne w tym silniku ale po rizrzaniu zaczyna coś trekotac. Mam go dwa dni dopiero. Nie znam go zupełnie. Dodam że uszczelka pod pokrywa zaworów nie jest szczelna bo lekko wycieka z niej olej który i tak zamierzam jutro wymienić. Proszę o pomoc może ktoś miał podobnie.
- PolTor
- Przeglądacz
- Imię: Kris
- Auto: Zafira Tourer A14NET +AT
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A14NET
Sprawdź zawór sterujący gruszką przy Turbo.Mentalway pisze:Cześć. Nie wiem czy to normalne w tym silniku ale po rizrzaniu zaczyna coś trekotac. Mam go dwa dni dopiero. Nie znam go zupełnie. Dodam że uszczelka pod pokrywa zaworów nie jest szczelna bo lekko wycieka z niej olej który i tak zamierzam jutro wymienić. Proszę o pomoc może ktoś miał podobnie.
-
- Świeżak
Dzięki za pomoc miałeś rację to ten zaworek. Masz może namiar jaki będzie pasować... Są różne numery. Mam swój bosch 0280142505 ale do mojego modelu niby z allegro są inne
- PolTor
- Przeglądacz
Nie musi być w cale do wymiany. Trzeba sprawdzić najpierw podciśnienie i szczelność gruchy i czy łopatki wypycha.Mentalway pisze:Dzięki za pomoc miałeś rację to ten zaworek. Masz może namiar jaki będzie pasować... Są różne numery. Mam swój bosch 0280142505 ale do mojego modelu niby z allegro są inne
Ostatnio zmieniony 03 cze 2020, 13:25 przez PolTor, łącznie zmieniany 1 raz.
- PolTor
- Przeglądacz
Cisza bo nie działa ale spróbuj tak pojechać ...Mentalway pisze:Ale po odłączeniu wtyki jest cisza.
Możesz na próba odłączyć aku na chwilę też powinno przestać hałasować. U mnie był problem z gruchą a nie zaworem.
- PolTor
- Przeglądacz
Miałem wrażenie że jakby trzeba było więcej gazu naciskać żeby np. pokonywać wzniesienie. Co do mocy to ciężki mi było stwierdzić bo mam automat to sobie bieg zrzucał i pociągnął. Tak jeździłem sobie aż zacząłem słyszeć przy gwałtownym przyspieszaniu taki dodatkowy szum jak z odrzutowca i wtedy rozbiórka turbo i sprawdzanie i wyszło że gruchą nie domaga.Mentalway pisze:A co się działo u Ciebie z gruchą? Jak to zweryfikowałeś?
- franki
- Mieszkaniec
- Imię: Michał
- Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
- Oznaczenie silnika: NEL14
Zapewne chodzi Ci o taki czarny zaworek Pierburg (czarny prostopadłościan okolicach turbo).
U mnie terkocze nawet jak przekręcę kluczyk
Mam to samo i to już od dawna. Odłączenie akku usuwa problem na jakiś czas.
Auto nie wywala żadnych błędów więc nic z tym nie robię
U mnie terkocze nawet jak przekręcę kluczyk
Mam to samo i to już od dawna. Odłączenie akku usuwa problem na jakiś czas.
Auto nie wywala żadnych błędów więc nic z tym nie robię
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
-
- Świeżak
Okazało się że trekotanie wydobywa się z zaworka par. Dotatkowo popiskuje sobie. Jeśli wymiana zaworka nie pomoże to odma. Wciąga korek od wlewu oleju