Trekotanie na rozgrzanym silniku
Moderator: Sebu$
-
Mentalway
Trekotanie na rozgrzanym silniku
Cześć. Nie wiem czy to normalne w tym silniku ale po rizrzaniu zaczyna coś trekotac. Mam go dwa dni dopiero. Nie znam go zupełnie. Dodam że uszczelka pod pokrywa zaworów nie jest szczelna bo lekko wycieka z niej olej który i tak zamierzam jutro wymienić. Proszę o pomoc może ktoś miał podobnie.
-
PolTor
Sprawdź zawór sterujący gruszką przy Turbo.Mentalway pisze:Cześć. Nie wiem czy to normalne w tym silniku ale po rizrzaniu zaczyna coś trekotac. Mam go dwa dni dopiero. Nie znam go zupełnie. Dodam że uszczelka pod pokrywa zaworów nie jest szczelna bo lekko wycieka z niej olej który i tak zamierzam jutro wymienić. Proszę o pomoc może ktoś miał podobnie.
-
PolTor
Odłącz kostkę i zobacz czy będzie cisza. Możesz nawet tylko go dotknąć ja tyrkocze i będzie to czuł na palcach.Mentalway pisze:A w jaki sposób go zdiagnozować?
-
Mentalway
Dzięki za pomoc miałeś rację to ten zaworek. Masz może namiar jaki będzie pasować... Są różne numery. Mam swój bosch 0280142505 ale do mojego modelu niby z allegro są inne
-
PolTor
Nie musi być w cale do wymiany. Trzeba sprawdzić najpierw podciśnienie i szczelność gruchy i czy łopatki wypycha.Mentalway pisze:Dzięki za pomoc miałeś rację to ten zaworek. Masz może namiar jaki będzie pasować... Są różne numery. Mam swój bosch 0280142505 ale do mojego modelu niby z allegro są inne
Ostatnio zmieniony 03 cze 2020, 13:25 przez PolTor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PolTor
Cisza bo nie działa ale spróbuj tak pojechać ...Mentalway pisze:Ale po odłączeniu wtyki jest cisza.
Możesz na próba odłączyć aku na chwilę też powinno przestać hałasować. U mnie był problem z gruchą a nie zaworem.
-
Mentalway
A co się działo u Ciebie z gruchą? Jak to zweryfikowałeś?
-
PolTor
Miałem wrażenie że jakby trzeba było więcej gazu naciskać żeby np. pokonywać wzniesienie. Co do mocy to ciężki mi było stwierdzić bo mam automat to sobie bieg zrzucał i pociągnął. Tak jeździłem sobie aż zacząłem słyszeć przy gwałtownym przyspieszaniu taki dodatkowy szum jak z odrzutowca i wtedy rozbiórka turbo i sprawdzanie i wyszło że gruchą nie domaga.Mentalway pisze:A co się działo u Ciebie z gruchą? Jak to zweryfikowałeś?
-
franki
Zapewne chodzi Ci o taki czarny zaworek Pierburg (czarny prostopadłościan okolicach turbo).
U mnie terkocze nawet jak przekręcę kluczyk
Mam to samo i to już od dawna. Odłączenie akku usuwa problem na jakiś czas.
Auto nie wywala żadnych błędów więc nic z tym nie robię
U mnie terkocze nawet jak przekręcę kluczyk
Mam to samo i to już od dawna. Odłączenie akku usuwa problem na jakiś czas.
Auto nie wywala żadnych błędów więc nic z tym nie robię
-
Mentalway
Okazało się że trekotanie wydobywa się z zaworka par. Dotatkowo popiskuje sobie. Jeśli wymiana zaworka nie pomoże to odma. Wciąga korek od wlewu oleju