[B] Problem z odpaleniem Zafira B
-
- Imię: Damian
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: XER
Nie mam pojęcia co mogło się stać parę razy po przekręceniu kluczyka nie było odzewu ale przy kolejnej próbie auto odpalało.teraz jak stanąłem tak stoję.kupilem inny moduł po założeniu jest ten sam objaw. Mechanik mówi że to napewno nie rozrusznik.moze stacyjka lub komputer? Nie mam pojęcia. Po przekręceniu kluczyka występuje tylko pykanie z modułu komfortu.
Może zaczynają się problemy z CIM-em?
przeczytaj https://zafiraklub.pl/viewtopic.php?f=3 ... &hilit=cim
przeczytaj https://zafiraklub.pl/viewtopic.php?f=3 ... &hilit=cim
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Jak nie ma reakcji na Kluczyk to mruga kontrolka auta z kluczykiem na zegarach?
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- KAMUI
- Mieszkaniec
- Imię: Marcin
- Auto: Touran 1T3, Zafira B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Tak. Wtedy trzeba wyjąć kluczyk, ponownie wsunąć i przekręcić w pozycję zapłon. Jak nie miga kontrolka to opalać.
U mnie też czasami tak robi. Ale tylko w cieple dni.
U mnie też czasami tak robi. Ale tylko w cieple dni.
-
- Imię: Magda
- Auto: Zafira B 1,9 cdti
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Witam wszystkich może ktoś mial podobny problem z Zafirą.
Mamy Zafirę B 1.9 cdti 2008 rok. Od jakiegoś czasu w trasie traciła moc i palił się check engine, po przegonieniu na większych obrotach moc wracała i lampa gasła. Jakieś 3 tygodnie temu w trasie zupełnie straciła moc i nie wchodziła na obroty. Po przejechaniu tak około 10 km zgasiliśmy silnik po czym jak chcieliśmy ponownie odpalić zakręciła silnikiem i nie wchodziła na obroty i gasła. Po kilku miniutach przerwy odpaliła i jechała strasznie wolno i ciężko. Z wydechu waliło białym dymem.
Przy sprawdzeniu metodą hamuolec gaz wyskakiwał błąd ecn 227956. Mechanik wskazywał na turbinę została onna poddana regeneracji, ale problem nie zniknął. Został wyczyszczony cały dolot łącznie z EGR i przepustnicą.
Samochód wogle niechce odpalać a jak po kilku próbach odpali to zachwilę gaśnie i niechce się wkręcić na obroty.
Sprawdzając metodą gaz hamulec wyskakują błędy 053003, 010008, 034028, 038008, 245205, 112532, 112563.
Możę ktoś pomoże rozwiązać ten problem. Czy mogą to być uszkodzone pierścienie czy jakiś inny problem?
Mamy Zafirę B 1.9 cdti 2008 rok. Od jakiegoś czasu w trasie traciła moc i palił się check engine, po przegonieniu na większych obrotach moc wracała i lampa gasła. Jakieś 3 tygodnie temu w trasie zupełnie straciła moc i nie wchodziła na obroty. Po przejechaniu tak około 10 km zgasiliśmy silnik po czym jak chcieliśmy ponownie odpalić zakręciła silnikiem i nie wchodziła na obroty i gasła. Po kilku miniutach przerwy odpaliła i jechała strasznie wolno i ciężko. Z wydechu waliło białym dymem.
Przy sprawdzeniu metodą hamuolec gaz wyskakiwał błąd ecn 227956. Mechanik wskazywał na turbinę została onna poddana regeneracji, ale problem nie zniknął. Został wyczyszczony cały dolot łącznie z EGR i przepustnicą.
Samochód wogle niechce odpalać a jak po kilku próbach odpali to zachwilę gaśnie i niechce się wkręcić na obroty.
Sprawdzając metodą gaz hamulec wyskakują błędy 053003, 010008, 034028, 038008, 245205, 112532, 112563.
Możę ktoś pomoże rozwiązać ten problem. Czy mogą to być uszkodzone pierścienie czy jakiś inny problem?
-
- Imię: Adam
- Auto: Zafira B 1,6 CNG
- Model: Zafira
- Oznaczenie silnika: CNG
Witajcie mam problem, ostatnio moja Zośka zaczęła gasnąć podczas jazdy, auto jeździ na benzynie i na lpg od roku nie było problemów teraz nagle się pojawiły, Mechanik wymontował sterownik silnika oddałem do sprawdzenia podobno jest wszystko ok, wymienił jakiś przekaźniki nadal ten sam objaw. Pojechałem do gazownika sprawdził gaz i stwierdził że z instalacją jest wszystko ok.
I teraz najważniejsza sprawa jak auto zgaśnie kontrolki się palą ale rozrusznik nie kręcie przez kilka minut a potem odpala jak by nigdy nic.
POMOCY już nie mam pomysłu co zrobić
I teraz najważniejsza sprawa jak auto zgaśnie kontrolki się palą ale rozrusznik nie kręcie przez kilka minut a potem odpala jak by nigdy nic.
-
- Przeglądacz
- Imię: Barbara & Daniel
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Sprawdź akumulator i ładowanie u mnie był taki objaw w poprzednim aucie, winny był regulator napięcia nie ładowało aku, ten sie rozładowywał, aż w końcu padł.AdamWarszawa pisze: ↑29 maja 2020, 11:11 Witajcie mam problem, ostatnio moja Zośka zaczęła gasnąć podczas jazdy, auto jeździ na benzynie i na lpg od roku nie było problemów teraz nagle się pojawiły, Mechanik wymontował sterownik silnika oddałem do sprawdzenia podobno jest wszystko ok, wymienił jakiś przekaźniki nadal ten sam objaw. Pojechałem do gazownika sprawdził gaz i stwierdził że z instalacją jest wszystko ok.
-
błędów nie wykazuje, a akumulator jest nowy
-
Nie wiem czy to ładowanie bo po prostu nie reaguje na przekręcenie stacyjki jak by nie było rozrusznika, a po 2 minutach odpala bez problemu. jak by coś odcinało prąd w silniku
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe