[B]isofix / opelfix

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#16 Post autor: rhaaziel »

Koledzy, jeszcze raz ogromnie dziękuje za szalenie wyczerpujące porady, z całą pewnością przy zakupie fotelika zastosuję się do Waszych uwag!

Będę też musiał zmajstrować sobie fachowa naklejkę 'baby on board' i znacząco zredukować siłę z jaką naciskam na pedał gazu, być może dzięki temu uda mi się złamać magiczne 7,0 na setkę (do tej pory przejechałem 10tys. km ZB i udało mi się to zaledwie 1 raz).
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

kicaj

#17 Post autor: kicaj »

w polsce mi tez sie to nie udaje ;) wiec sie nie martw ;)
BTW czy ktos wie gdzie mozna dostac naklejki z imionami badz mini-tablice rejestracyjne z imionami (do auta, nie na auto ;))

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#18 Post autor: Lorry »

W kurortach nadmorskich/miejscach wypoczynkowych widziałem takie na przyssawki na stoiskach za pamiątkami :lol: Ale można pewnie poszukać w sklepach z CB, motoryzacyjnych i z gadżetami. Albo Allegro ;)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#19 Post autor: MieHor »

Ja kupiłem ze swoim imieniem na giełdzie w Ostrowie, ale widziałem też w Kaliszu, mają nawet duży wybór, a z naklejki wyczytałem, że producent jest w Łodzi

carvel

#20 Post autor: carvel »

Panowie mam pytanie,czy ktoś z Was używa w Zafirze B fotelika Cybex Pallas, bo przymierzam się do zakupu i chciałbym wiedzieć czy nie ma problemu z montażem w tym aucie. Z tego co czytałem to nie w każdym aucie można go stabilnie zamontować.
Żeby przymierzyć fotelik musiałbym jechać do innego miasta bo u mnie takich cudów jak Cybex nie mają :/
Dzięki za pomoc!

Anony Mous

#21 Post autor: Anony Mous »

http://allegro.pl/fotelik-cybex-pallas- ... 73823.html na tej aukcji masz rozmiary fotelika. Dla mnie wygląda na niezłą kolumbryne :)

uyssy

#22 Post autor: uyssy »

Z racji, że jestem na etapie wyboru fotelika 15 - 36kg, odświeżę trochę temat.
Szymon78 pisze:z tego co wiem mocowanie ISOFIX w oplach to opcja....
Nie wiem, jak to jest z przodem auta, ale ja na tylnej kanapie mam zaczepy pod ISOFIX, zarówno z lewej jak i z prawej strony.
Tak mnie zaciekawił ten wątek, że poszedłem do siebie sprawdzić i zobaczyłem to co na zdjęciach.

Podkreślę, że ja w rozpisce VIN-u, nie mam żadnych kodów mówiących o ISOFIX, więc to chyba standard na tylnej kanapie.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#23 Post autor: KIT GTO »

standard, były i są, tylko z tym że w nowych samochodach te mocowania są podkreślone napisem na tapicerce (taka moda) :P

harvard
Mieszkaniec
Imię: adam
Auto: zafira b
Model: za
Oznaczenie silnika: Z18XER

#24 Post autor: harvard »

Mam na dwóh fotelach takie mocowania jak tutaj w linku http://astra-3.pl/porada-astra-h-isofix#upa nie mam po zdekodowaniu vinu info o isofix czy to jest rzeczywiście isofix?
Ostatnio zmieniony 08 lip 2018, 21:11 przez harvard, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

#25 Post autor: PiotrWie »

Tak, a konkretnie są to uchwyty do których wczepiamy isofix fotelika ( bądź innego podobnego systemu - zięć kupił ostatnio fotelik który ma zamiast typowych isofixów coś w rodzaju karabińczyków - działa na takiej samej zasadzie )
Ostatnio zmieniony 08 lip 2018, 21:28 przez PiotrWie, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrWie

evillysy
Przeglądacz
Imię: Mariusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#26 Post autor: evillysy »

Cały system isofix w samochodzie to dwa metalowe pręty do których montuje się fotelik za pomocą specjalnych mocowań w foteliku i mogą to być złącza isofix - sztywne lub isofast sprzęt na zasadzie taśmy z karabinczykami. Jest to ułatwienie w montowaniu fotelika, po prostu szybciej niż fotelik montowany na pasy bezpieczeństwa. Wygoda dla osób które na przykład często przekładają fotelik między samochodami. Ja na przykład mam dwa foteliki po jednym w swoim i żony . Jeden jest montowany za pomocą złącza isofast i dodatkowo dziecko i fotelik przypisane jeszcze pasek bezpieczeństwa. Drugi to fotelik RWF firmy AXKID montowany w jeszcze inny sposób.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo

#27 Post autor: rafant4011 »

Niektóre posiadają jeszcze top tether
Obrazek

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
#28 Post autor: Pszczyna »

Awatar użytkownika
Arkan29
Debiutant
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19CDTI
#29 Post autor: Arkan29 »

Ja po zmianie nosidełka, montowanego na pasy bezpieczeństwa szukałem fotelika dla starszego dziecka. Razem z żoną zdecydowałem się na zakup takiego pośredniego (9-18 kg) z możliwością zmiany pozycji do półleżącej (synek często po kilku km jazdy zasypia) i padło na fotelik Ferrari. Montowany oczywiście poprzez system ISOFIX plus kotwa zabezpieczająca z góry. Nie powiem, na początku motałem się z wyjmowaniem i zakładaniem fotelika ale teraz to wystarczy mi na to kilka sekund. Fotelik dobrze "siedzi", nie ma konieczności przeplatania go pasami. No i ten czarny rumak w logo fotelika w Zafirze zawsze powoduje u mnie uśmiech na twarzy.
System ISOFIX standardowo w Zafirze B montowany jest z prawej i lewej strony tylnej kanapy. Kod w VIN dotyczy tylko specjalnego oznaczenia na tapicerce i wyprofilowanego wejścia na szyny od fotelika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”