kontrolka z samochodem i kluczem
Moderator: Sebu$
-
- Debiutant
- Imię: Marcin
- Auto: Opel Zafira A 1.6
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Witam. Mam Opla Zafirę A 1.6 benzyna. Wczoraj wyjechałem na autostradę i po 5km auto przełączyło się w tryb awaryjny a silnik zaczął dziwnie stukotac, jak diesel. Zgasiłem silnik i uruchomiłem jeszcze raz, stukotal nadal ale był w normalnym trybie.
Po kilku km sytuacja się powtórzyła. Dodałem około 250ml oleju i dałem radę wrócić bez problemu z autostrady 25km. Silnik nie stukotal i nie włączył się już tryb awaryjny. Podmienione auta, jednak w poniedziałek znów szykuje mi się trasa 250km.
Czy możliwe jest że kontrolka i tryb awaryjny były powiązane ze zbyt niskim poziomem oleju w silniku? Czy raczej nie tutaj szukać przyczyn. Dodam że nim dojechałem do autostrady to zrobiłem około 25km i wszystko było w porządku. Tryb awaryjny włączył się przy prędkości ponad 100.
Wracajac z autostrady nie miałem prędkości większych niż 110km/h.
Po kilku km sytuacja się powtórzyła. Dodałem około 250ml oleju i dałem radę wrócić bez problemu z autostrady 25km. Silnik nie stukotal i nie włączył się już tryb awaryjny. Podmienione auta, jednak w poniedziałek znów szykuje mi się trasa 250km.
Czy możliwe jest że kontrolka i tryb awaryjny były powiązane ze zbyt niskim poziomem oleju w silniku? Czy raczej nie tutaj szukać przyczyn. Dodam że nim dojechałem do autostrady to zrobiłem około 25km i wszystko było w porządku. Tryb awaryjny włączył się przy prędkości ponad 100.
Wracajac z autostrady nie miałem prędkości większych niż 110km/h.
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 1.8 140 KM
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Dzis po odpaleniu Zoski wyskoczyla mi ww kontrolka.
Zaraz jade w trase i zastanawiam.sie czy dojade.
Nigdy wczesniej sie nie zapalala a jedyne bledy jakie czasem mam to brak aktywnosci sondy lambda blok cylindrow 1.
Ponizej link do filmiku jaki nagralem przy odczytywaniu bledow
https://www.easypaste.org/file/V5KLEYXU ... p4?lang=pl
Wrzuciłem plik na inny serwer. Ten powinien działać.
Dodam że jak jechałem w trasie to silnik nie wykazywał żadnych niepokojących oznak a po 7Km kontrolka zgasła i jak na razie się nie świeci.
Dzis po odpaleniu Zoski wyskoczyla mi ww kontrolka.
Zaraz jade w trase i zastanawiam.sie czy dojade.
Nigdy wczesniej sie nie zapalala a jedyne bledy jakie czasem mam to brak aktywnosci sondy lambda blok cylindrow 1.
Ponizej link do filmiku jaki nagralem przy odczytywaniu bledow
https://www.easypaste.org/file/V5KLEYXU ... p4?lang=pl
Wrzuciłem plik na inny serwer. Ten powinien działać.
Dodam że jak jechałem w trasie to silnik nie wykazywał żadnych niepokojących oznak a po 7Km kontrolka zgasła i jak na razie się nie świeci.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2020, 21:14 przez pierre80, łącznie zmieniany 1 raz.