Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam. Pytanie mam jak w Temacie. Regenerowałem wtryski w silniku 1.9 z19td 120koni. Przy okazji sprawdzone było ciśnienie sprężania, i sprawa wygląda tak. Cylinder 1 30bar, Cylinder2 26bar, Cylinder3 28bar Cylinder4 30bar. po próbie olejowej ciśnienie wzrosło na cylindrze 2,i 3 do 34bar. Pytanie czy nie za duża ta rozbieżność w dych dwóch cylindrach? pali ładnie, obroty są stabilne, oleju nie bierze ani grama. Mechanik powiedział by nic z tym nie robić. I też tak myślę.
Różnica między cylindrami nie powinna przekraczać 1-1,5 Atm tyle teoria 2 Atm można sobie odpuścić ale Ty masz 4 To może w najgorszym wypadku doprowadzić do ukręcenia wału ,naprawa teraz to będzie mniejszy koszt
Ostatnio zmieniony 29 lip 2020, 22:03 przez Czesław, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakie badania ? Ty już masz pomiar ciśnienia teraz szukać warsztatu i rozbierać silnik oczywiście zacząć od głowicy zobaczyć czy nie podpalone zawory (gniazda) sprawdzić luzy na tłokach oglądnąć cylindry czy nie ma rys
Czesław pisze: 04 sie 2020, 12:28
Jakie badania ? Ty już masz pomiar ciśnienia teraz szukać warsztatu i rozbierać silnik oczywiście zacząć od głowicy zobaczyć czy nie podpalone zawory (gniazda) sprawdzić luzy na tłokach oglądnąć cylindry czy nie ma rys
Czesław pisze: 04 sie 2020, 12:28
Przecież napisałem że była robiona próba olejowa celem sprawdzenia czy nie są wypalone gniazda zaworowe.
Moje pytanie brzmiało czy aż taka różnica sprężania jest dopuszczalna.
Dodam że po pracy silnika nie można powiedzieć by chodził nie równa, bądź falowały obroty. Silnik chodzi równo, i jak na diesla cicho;-)