Ciśnienie sprężania

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Darek_24

Ciśnienie sprężania

#1 Post autor: Darek_24 »

Witam. Pytanie mam jak w Temacie. Regenerowałem wtryski w silniku 1.9 z19td 120koni. Przy okazji sprawdzone było ciśnienie sprężania, i sprawa wygląda tak. Cylinder 1 30bar, Cylinder2 26bar, Cylinder3 28bar Cylinder4 30bar. po próbie olejowej ciśnienie wzrosło na cylindrze 2,i 3 do 34bar. Pytanie czy nie za duża ta rozbieżność w dych dwóch cylindrach? pali ładnie, obroty są stabilne, oleju nie bierze ani grama. Mechanik powiedział by nic z tym nie robić. I też tak myślę.

A to Wykres sprężania

Obrazek
Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#2 Post autor: Czesław »

Różnica między cylindrami nie powinna przekraczać 1-1,5 Atm tyle teoria 2 Atm można sobie odpuścić ale Ty masz 4 To może w najgorszym wypadku doprowadzić do ukręcenia wału ,naprawa teraz to będzie mniejszy koszt :/ :tak:
Ostatnio zmieniony 29 lip 2020, 22:03 przez Czesław, łącznie zmieniany 1 raz.
czesiek_ze
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: fredas »

A gdzie można takie badanie zrobić?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#4 Post autor: Czesław »

Jakie badania ? Ty już masz pomiar ciśnienia teraz szukać warsztatu i rozbierać silnik oczywiście zacząć od głowicy zobaczyć czy nie podpalone zawory (gniazda) sprawdzić luzy na tłokach oglądnąć cylindry czy nie ma rys
czesiek_ze
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#5 Post autor: fredas »

Czesław pisze: 04 sie 2020, 12:28 Jakie badania ? Ty już masz pomiar ciśnienia teraz szukać warsztatu i rozbierać silnik oczywiście zacząć od głowicy zobaczyć czy nie podpalone zawory (gniazda) sprawdzić luzy na tłokach oglądnąć cylindry czy nie ma rys
Ale żeś doł ostro :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Darek_24

#6 Post autor: Darek_24 »

Czesław pisze: 04 sie 2020, 12:28 Jakie badania ? Ty już masz pomiar ciśnienia teraz szukać warsztatu i rozbierać silnik oczywiście zacząć od głowicy zobaczyć czy nie podpalone zawory (gniazda) sprawdzić luzy na tłokach oglądnąć cylindry czy nie ma rys
Przecież napisałem że była robiona próba olejowa celem sprawdzenia czy nie są wypalone gniazda zaworowe.
Moje pytanie brzmiało czy aż taka różnica sprężania jest dopuszczalna.

Dodam że po pracy silnika nie można powiedzieć by chodził nie równa, bądź falowały obroty. Silnik chodzi równo, i jak na diesla cicho;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”