Otwieranie szyb z pilota

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
ANDROX

#76 Post autor: ANDROX »

Witam.
Mam następujące pytanie:
Jaki jest zasięg dla funkcji otwierania i domykania szyb?
Mam ta funkcję aktywną. O ile jestem w stanie otworzyć auto pilotem w kluczyku z odległości ok 10 m to szyby mogę otworzyć z odległości 1-2m od samochodu...
Czasem nawet jak się otwierają (i nadal trzymam przycisk) to się zatrzymują nie schodząc do końca (i muszę jeszcze raz naciskać przycisk na pilocie)
Co może być przyczyną?
Crazy

#77 Post autor: Crazy »

wymień sobie switche w pilocie, czasami trzeba mocno naciskać bo są już wyrobione
ANDROX

#78 Post autor: ANDROX »

Wymieniłem switche (chociaż stare nie były wyrobione).
Wymieniłem baterie.
Jest poprawa ale nieznaczna.
Jaki jest u was zasięg pilota i opcji otwierania szyb?
romek22794

#79 Post autor: romek22794 »

Zasięg pilota 10-12m. Opcja otwierania/zamykania szyb- około połowa tego.
ANDROX

#80 Post autor: ANDROX »

Dzięki za info
Czyli u mnie jest podobnie.
Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#81 Post autor: Ostap »

Mój pilot otwiera auto z 5 piętra i auto nie musi stać pod balkonem. Udało mi się otworzyć z balkonu auto z 5 piętra gdzie stało 10 miejsc od balkonu.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Obrazek

Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:
ANDROX

#82 Post autor: ANDROX »

To już głupi jestem. W takim układzie czekam na wypowiedzi innych. Może ustalimy jaka jest norma
Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#83 Post autor: Ostap »

Może z góry lepiej łapie. Bo jak jestem czasami blisko to też mam problemy, że z 10m nie chce otworzyć a czasami z 25m bez problemu. Przestałem na to zwracać uwagę. Ople to szroty i im dłużej zaczniesz się zastanawiać czemu to a czemu tamto to zwariujesz jak ja ;)

Znalazłem na to receptę. Nie przejmuje się tym i nie wymagam od opla zbyt wiele. Tu nawet konstruktorzy, inżynierowie by nie odpowiedzieli. Odpuść. To najlepsza metoda na te niby niemieckie auta.

Dodatkowo powiem Ci tylko, że w zb przynajmniej u mnie nie ma na to reguły. Czasami auto stoi w tym samym miejscu i otwiera różnie. Walczyłem z tym jakiś czas i dałem spokój. Ważne, że z bliska da się otworzyć bo ja nie mam wkładek w klamkach a zamki ryglowane, więc jakby to powiedzieć bez pilota to może być ciężko ją otworzyć.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2020, 07:19 przez Ostap, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”