Witam. Potrzebuję pomocy w usunięciu usterki świecącej się żółtej kontrolki open&start(otwarta kłódka z kreskami). Błąd pokazuje mi B3121 - <Nieznany kod błędu>
(04) - Obecny. Po skasowaniu kontrolka gaśnie i się już nie świeci do momentu kiedy otworzę tylną klapę. Naciskam za klamkę klapy i od razu wyskakuje mi owy błąd. Z opisu błędu wynika obwód anteny zewnętrznej na dachu. Może ktoś miał owy problem? Wydaje mi się że problem tkwi w zamku tylnej klapy niż w antenie. Co tam może być nie tak? Od czego zacząć szukać usterki?
Open&Start - błąd B3121
-
zygzak78
Open&Start - błąd B3121
Ostatnio zmieniony 25 mar 2018, 18:47 przez zygzak78, łącznie zmieniany 1 raz.
-
q3aq3a
Cześć.
Chciałem się przywitać, bo to mój pierwszy post. Witam.
Skoro mamy to za sobą, przejdźmy do meritum
Wyskoczyła mi znana prawie wszystkim kontrolka kłódki. Znalazłem gdzieś na internecie wskazówki co z tym zrobić, jednak nie wiem co to dokładnie znaczy. Podkreślę na grubo czego nie rozumiem:
B3121 - przerwa w obw. anteny zewnętrznej bagażnika. Przerwanie obiegu do zacisku 43, 55 modułu sterującego. Dotyczy zacisków PEPS: 43, 55
B2511 - Za nis. nap. w obw. czujnika zbliżenia do drzwi kierowcy. Moduł sterujący rozpoznaje poprzez wewnętrzny analityczny układ logiczny zakłócenie działania w obwodzie prądowym. Dotyczy zacisków PEPS: 14, 32
Pytanie brzmi: Gdzie znaleźć te zaciski? Jak je naprawić? Czy to są tylko przerwane przewody?
pozdrawiam
Chciałem się przywitać, bo to mój pierwszy post. Witam.
Skoro mamy to za sobą, przejdźmy do meritum
Wyskoczyła mi znana prawie wszystkim kontrolka kłódki. Znalazłem gdzieś na internecie wskazówki co z tym zrobić, jednak nie wiem co to dokładnie znaczy. Podkreślę na grubo czego nie rozumiem:
B3121 - przerwa w obw. anteny zewnętrznej bagażnika. Przerwanie obiegu do zacisku 43, 55 modułu sterującego. Dotyczy zacisków PEPS: 43, 55
B2511 - Za nis. nap. w obw. czujnika zbliżenia do drzwi kierowcy. Moduł sterujący rozpoznaje poprzez wewnętrzny analityczny układ logiczny zakłócenie działania w obwodzie prądowym. Dotyczy zacisków PEPS: 14, 32
Pytanie brzmi: Gdzie znaleźć te zaciski? Jak je naprawić? Czy to są tylko przerwane przewody?
pozdrawiam
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Panowie czy ktoś doszedł co z tym błędem B3121-04 gdzie w końcu jest problem. Mnie też to dopadło. Przeczyściłem złącze anteny zewn. znajduje się pod lewą lampą pod zderzakiem. I problem dalej mam. Kasuję przejadę się kawałek i błąd.