Coz,po prawie 6 letniej przygodzie z Zafira B,viewtopic.php?f=87&t=19021,nadszedl czas na kolejne auto.
Wybor nie byl oczywisty,myslalem o Zafirze C,Citroenie c4 spaceturer,ssang Yong Korrando,bylismy tez ogladac vw sharan,roczne auto z przebiegiem 17 tysiecy-ale zona nie chciala,o co mielismy ciche dni-bo bardzo chcialem to auto-no ale sam nie jestm,wiec kompromisy sa potrzebne
Do salonu Vauxhalla pojechalismy przypadkiem-bo w ogloszeniu wypatrzylem Grandlanda -bylo to biale,nowe auto,w najslabszej wersji wyposazenia-choc nawet w tej wersji Grandlandy nie sa ubogie.Dziwnym trafem,w aucie tym zrozladowany byl akumulator...a obok stal inny Grandland,w bogatszej wersji sport navi-wsiedlismy,pojechalismy na jazde testowa i...chyba sie zakochalismy
Auto ktore wybralismy nie bylo nowe-ma chyba 8 miesiecy,i przejechane kilka tysiecy mil-jezdzil nim sluzbowo menager dzialu sprzedazy osobowek,wiem ze to prawda-bo okazalo sie ze w salonie pracuje znajomy Polak i to potwierdzil,nie byl to wiec demo car czy jakies auto zastepcze.
Samochod jak nowy,no ale jednak uzywany.
Doposazony fajnie-ma sporo systemow,czujnikow-musze dopiero ogarnac jak sie nazywaja-jest aktywny tempomat,chyba rozpoznawanie znakow,czujniki parkowania,czujniki martwego punktu,skladane lusterka ktore tez przestawiaja sie przy cofaniu,jakis line asistant,navigacja,naprawde fajne fotele,jest tego masa...wzgledem wersji elite brakuje elektrycznie otwieranej tylnej klapy,bezkluczykowego uruchamiania auta,naglosnienia denona-choc to ktore mam naprawde daje rade.
Auto w dwukolorowej wersji-jest szare/stalowe z czarnym dachem,felgi 18.
Silnik-jestem autentycznie oczarowany...
Bialy grandland mial jeszcze starsza jednostke 1.6 diesel 120km,ten w moim aucie jest nowszy-1.5 130km,manual.
Troche sie obawialem ze auto bedzie mulowate-ale jest naprawde oki,tutaj swoje robi 300Nm ,oczywiscie nie jest to demon predkosci-ale do poruszania sie po pelnych fotoradarow angielskich austostradach wystarczy,to zreszta auto rodzinne.
Inna sprawa,ze modeli 2-litrowych w ogole nie bylo,a silnik 1.6 turbo benzyna 180km w ogole nie jest w uk dostepny,nie wiem dlaczego-to dla mnie dziwne no i szkoda,bo to wlasnie chyba ten silnik bym wybral
...ale jak wspomnialem,1.5 naprawde daje rade.
Sporo zdjec,ale to chyba nie problem.

Jak napisalem,auto nas oczarowalo.Po przesiadce z biednej Zafiry,to przepasc jezeli chodzi o elektronike.Nareszcie mam 6 bieg
Czego brakuje?Chyba by sie przydalo otwieranie bagaznika z kluczyka/pilota no i relingow dachowych.
Generalnie,grandland x chyba zastapil zafire c?