Kody błędów
Moderator: Mariusz
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Auto: Opel Zafira C 1.6 CDTI
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B16DTH
Wielkie dzięki:)
-
- Świeżak
- Imię: Waldek
- Auto: Zafira B 1.8 Edition
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A18XER
Witajcie
a kto wypowie sie coś więcej na temat kodów
U0009
P0134
P1723
a kto wypowie sie coś więcej na temat kodów
U0009
P0134
P1723
- szpon19
- Świeżak
- Imię: Kamil
- Auto: Zafira B 1.9 CDTI Flexivan
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Witam!
Poszukuję kogoś kto potrafi chociaż trochę wróżyć z fusów i podpowie mi co może się dziać z moją Zośką. Zacznę od tego że świeci mi się kontrola trakcji, została wymieniona piasta z czujnikami i kabelek łączący czujnik z komorą silnika, błąd nadal się wyświetla. Po odpaleniu przez chwilę działa prędkościomierz a następnie opada na 0 i nie podnosi się do następnego odpalenia silnika (czasami to też nie pomaga). Obrotomierz wariuje a silnik chodzi równo, zazwyczaj na niskich obrotach (np. stojąc na światłach) strzałka lata w dół i wraca na prawidłowe wskazanie, dzieje się tak tez czasami podczas jazdy gdy np. mam 2200 obrotów. W momencie gdy obrotomierz opada zapalają się kontrolki ABS, ładowanie aku i check engine, kiedy obrotomierz wraca na swoje miejsce kontrolki gasną. Czasami zdaża się tak że gdy obrotomierz opadnie silnik zachowuje się tak jak by coś go zdławiło lub odcięło zapłon i wtedy na wyświetlaczu (BID) w miejscu spalania pojawia się tajemnicza litera F. Po takim "wyłączeniu" silnika auto nie chce odpalać (jak by rozrusznik nie kręcił), czasami pomaga odczekanie kilku lub kilkudziesięciu minut, a czasami trzeba samochód przepchnąć dosłownie metr i odpala bez problemu. Nie ma znaczenia czy jadę po dziurach, czy po gładkiej drodze, czy szybko czy stoję w miejscu, samochód wariuje
Kody błędów po wypedałowaniu (nie wiem jakiego układu dotyczą a to co znajduje w internecie często jest sprzeczne):
210872
210308
210306
213972
213900
065070
060631
161300
Zafira B 1.9 DT 2007 rok, modelowo 2008 przed liftem.
Ja osobiście obstawiam moduł CIM, ale coś mi tu nie do końca pasują objawy... Ktoś ma jakieś pomysły co może się dziać?
Poszukuję kogoś kto potrafi chociaż trochę wróżyć z fusów i podpowie mi co może się dziać z moją Zośką. Zacznę od tego że świeci mi się kontrola trakcji, została wymieniona piasta z czujnikami i kabelek łączący czujnik z komorą silnika, błąd nadal się wyświetla. Po odpaleniu przez chwilę działa prędkościomierz a następnie opada na 0 i nie podnosi się do następnego odpalenia silnika (czasami to też nie pomaga). Obrotomierz wariuje a silnik chodzi równo, zazwyczaj na niskich obrotach (np. stojąc na światłach) strzałka lata w dół i wraca na prawidłowe wskazanie, dzieje się tak tez czasami podczas jazdy gdy np. mam 2200 obrotów. W momencie gdy obrotomierz opada zapalają się kontrolki ABS, ładowanie aku i check engine, kiedy obrotomierz wraca na swoje miejsce kontrolki gasną. Czasami zdaża się tak że gdy obrotomierz opadnie silnik zachowuje się tak jak by coś go zdławiło lub odcięło zapłon i wtedy na wyświetlaczu (BID) w miejscu spalania pojawia się tajemnicza litera F. Po takim "wyłączeniu" silnika auto nie chce odpalać (jak by rozrusznik nie kręcił), czasami pomaga odczekanie kilku lub kilkudziesięciu minut, a czasami trzeba samochód przepchnąć dosłownie metr i odpala bez problemu. Nie ma znaczenia czy jadę po dziurach, czy po gładkiej drodze, czy szybko czy stoję w miejscu, samochód wariuje
Kody błędów po wypedałowaniu (nie wiem jakiego układu dotyczą a to co znajduje w internecie często jest sprzeczne):
210872
210308
210306
213972
213900
065070
060631
161300
Ja osobiście obstawiam moduł CIM, ale coś mi tu nie do końca pasują objawy... Ktoś ma jakieś pomysły co może się dziać?
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Wygląda to na moduł CIM, ale sprawdź jeszcze jakie masz ładowanie. Możliwe że brakuje mu prądu.szpon19 pisze: ↑24 lip 2020, 22:51 Witam!
210872
210308
210306
213972
213900
065070
060631
161300
- szpon19
- Świeżak
- Imię: Kamil
- Auto: Zafira B 1.9 CDTI Flexivan
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Prądu nie brakuje, aku sprawny, altek też ok. Byłem u elektronika, teoretycznie zrobił CIM, ponownie go zaprogramował i coś tam poprawił, ale w sumie nic się nie zmieniło. Podejrzenie padło teraz na magistralę CAN. Ktoś mi gdzieś pisał że może być gdzieś zwarcie na LS CAN i przez to takie wariacje. Możliwe?
witam może ktoś podpowie kody z kluczyka ecn 013604,003608,062103. zafira 1.8 140km z gazem
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Oczywiście!