Zafira C 2.0cdti.ecoflex rozrząd
Moderator: Sebu$
-
- Imię: Adam
- Auto: Zafira tourer 2.0 cdti
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B20dth
Zafira C 2.0cdti.ecoflex rozrząd
Witam.Mam pytanie odnośnie mojej zafiry c .A mianowicie mam przejechanie 100 000 czy już muszę myśleć o wymianie rozrządu?silnik B20 dth ecoflex
-
- Debiutant
- Imię: Kuba
- Auto: Opel Zafica C 2,0 CDTI Flex Enjoy
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
Zobacz w instrukcji, ja przy 140 tkm wymieniłem i cieszę się jazdą:) Najczęściej zalecają wymianę co 6 lat lub 150 tkm. Jeśli jesteś pewny przebiegu to myślę, że możesz jeszcze poczekać, jeśli masz wątpliwości to wymień wcześniej, po co masz się stresować, to nie są jakieś mega wysokie koszty.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Kupując auto powinno się zawsze zrobić serwis startowy czyli wymiana rozrządu i osprzętu oraz wszystkich płynów eksploatacyjnych. W olejem w skrzyni włącznie.
Wtedy ma się pewność, że samochód pojeździ kolejne 50 tys. kilometrów bez problemu.
No chyba, że masz 101 % pewności co do wykonanych serwisów przez poprzednika
Wtedy ma się pewność, że samochód pojeździ kolejne 50 tys. kilometrów bez problemu.
No chyba, że masz 101 % pewności co do wykonanych serwisów przez poprzednika
-
- Imię: Adam
- Auto: Zafira tourer 2.0 cdti
- Oznaczenie silnika: B20dth
No właśnie jestem pewny przebiegu bo kupiłem Zośke od pierwszego właściciela i była serwisowania w oplu w Niemczech.Przebieg jest 100% oryginalny.Patrzyłem na ogłoszenia z takim silnikiem i najmniejszy przebieg kiedy był pasek wymieniany to 125 tyś.wiec to by był taki optymalny stan na wymianę
-
- Bywalec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: A20DTH
U siebie wymienilem po 8 latach jazdy przy przebiegu 117000km. Pasek wygladal juz na zmeczony. 125000 wydaje sie byc optymalne.
Zafira C A20DTH + Corsa D A14XER
-
- Debiutant
- Imię: Patryk
- Auto: Zafira C 2,0 cdti Cosmo Panorama
Wymienialem przy 130tys gdyż tak akurat byłem w Polsce wg zaleceń przy 150tys powinno się wymienić lecz nie jest to jakiś astronomiczny koszt więc uważam że 130tys jest optymalnym czasem na wymianę.
- evolution1zafir
- Mieszkaniec
- Imię: EVO
- Auto: Opel Zafira C Cosmo
U mnie rozciekła się pompa wody ( po 5 latach od wymiany, przy przebiegu 200kkm ), wymieniłem cały komplet. Spokój będzie aż do zezłomowania :-)
Zafira C
Meriva B FL
Insignia A
Vivaro A FL,B
Vectra C FL
Corsa C
AstraG,H ,J
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Megane-1(coupe,hatchbck, kombii) , Fiat:Punto, CC,Mazda 626,Ford Transit i Taunus )
Meriva B FL
Insignia A
Vivaro A FL,B
Vectra C FL
Corsa C
AstraG,H ,J
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Megane-1(coupe,hatchbck, kombii) , Fiat:Punto, CC,Mazda 626,Ford Transit i Taunus )
-
- Imię: Adrian
- Auto: Zafira 2.0 cdti 170km
- Oznaczenie silnika: B20DTH
Pytanko, Zafira z końca Maja 2015, zrobione 75.600km.
Czy robić rozrząd w Maju (może do 80 000km dobije) przyszłego roku, po 6 latach ?
Czy jeszcze poczekać ?
Dzięki
Pytanko, Zafira z końca Maja 2015, zrobione 75.600km.
Czy robić rozrząd w Maju (może do 80 000km dobije) przyszłego roku, po 6 latach ?
Czy jeszcze poczekać ?
Dzięki
-
- Debiutant
- Imię: Tomek
- Auto: Opel
- Oznaczenie silnika: CDTI
Hile+help! Czy można wymienić samą pompę wody/płynu chłodniczego? Ponoć wymiana samej pompy i ponowne zakładanie używanego paska to "fuszerka lub pod sprzedaż". Pasek wyminiłem 2 lata temu i zrobił tylko 40 tyś km, ale roszczelniła się pompa sprzężona z paskiem , więc chyba wymienię całość. TERAZ na allegro jest cały zestaw rozrządu + pompa wody niby "BOSCH od supersprzedawcy" za jedyne 376 zł - CZY TO NIE ZA TANIO? BRAĆ? polecacie coś? https://allegro.pl/oferta/bosch-zestaw- ... 9230471178
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2020, 22:24 przez tomasso, łącznie zmieniany 1 raz.
- MK65
- Debiutant
- Imię: Mirek
- Auto: Zafira C Cosmo 2.0 CDTI
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Witam wymieniałem w aucie 2.0 DTH 165KM rozrząd przy 150 tyś i był jesze ok, na firmy INA.Po 3 latach w wyniku poszukiwania pisków rozebrałem wyglądał dobrze przejechane ok40 tyś ale decyzja wymiana . Zdecydowałem oryginał z pompą i odziwo zaczołem szukać i od fiata oryginalny z pompą a dokładnie freemont kupiem za 490zł dużo taniej jak GM.Jak porównałem z kompletem który zachowałem nr te same.