[LPG] mini poradnk odnośnie usterek, rozwiązania

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam88
Bywalec
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira 1.6 Pb/LPG
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z16XE

[LPG] mini poradnk odnośnie usterek, rozwiązania

#1 Post autor: Adam88 »

Witam,
jako doświadczony w ostatnim czasie pewnymi usterkami odnośnie użytkowania Zośki na podtlenku LPG ;) , postanowiłem napisać mini poradnik.
Może komuś pomoże - osobiście szukałem też po necie jakiś informacji, wiadomości, znalazłem ale niekompletne.

Moja instalacja to Stag4.

Problemy:
1. Rozłączało gaz przy wyprzedzaniu, prędkości około 120km/h, a przy normalnej miejskiej jeździe wszystko działa.
2. Po nagrzaniu się auta, rozłącza gaz, na zimnym silniku działa.
3. Ogólne rozłączanie.

Rozwiązanie:

Ad 1. W takim przypadku na 99% uszkodzony jest Reduktor LPG, ciśnienie, reduktor nie jest w stanie, że tak ujmę przesłać gazu. Warto także sprawdzić filtry
fazy ciekłej i lotnej, w zależności od zaleceń producenta, u mnie filtr fazy lotnej starcza na około 10 tys km, a fazy ciekłej około 30 tys km.

Ad 2. Jeśli gaz rozłącza, nie chce przeskoczyć z PB na LPG po nagrzaniu auta, prawdopodobnie uszkodzona jest cewka, przy przełączaniu nie słychać specyficznego cyknięcia. Cewkę tą mamy przy filtrze fazy ciekłej, przynajmniej w mojej instalacji.

Ad 3. Pierwszym krokiem było by podpięcie pod komputer i sprawdzenie błędów, później sprawdzenie filtrów, reduktora, cewek, i wszelkich innych podzespołów instalacji.

Myślę, że kilka moich porad z własnego doświadczenia komuś pomoże, albo naprowadzi na rozwiązanie problemu.
P.S. jeśli temat powielony, lub nieprzydatny to proszę moderatora o usunięcie

Edytowałem tekst / Sebu$
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2020, 06:10 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#2 Post autor: Sebu$ »

Temat pozostaje - można dopisywać swoje uwagi.
Na "koniec" po edycji wpisów podepnę go jako Poradnik LPG
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”