Witam,
mam zamiar założyć LPG do Zafiry C z silnikiem 1.4 turbo 140 KM.
Zafirka z 2015 roku i ma obecnie przejechane 89 tys. km. Jest to wersja 7-osobowa z drążkami Watta.
Instalacja będzie zakładana we Wrocławiu. Może ktoś z obecnych forumowiczów poleci jakiś dobry warsztat, gdzie zakładają instalacje LPG i zrobią to dobrze ?
Byłem dzisiaj u 3 gazowników i każdy mówił co innego :
Pierwszy, że butla do koła zapasowego wejdzie tylko najmniejsza ok. 28 litrów (realnie około 22 litrów) bo mam koło dojazdowe i że może mi zamiast do koła zapasowego to dać do bagażnika zbiornik walcowy o średnicy 38 cm zamiast 3 rzędu siedzenia (to odpada bo nie chce zabierać sobie przestrzeni bagażowej). Powiedział jeszcze, że ciężko będzie zamontować wlew LPG we wlewie benzyny.
Drugi gazownik natomiast stwierdził, że zbiornik 42 litry wejdzie i że da się to zrobić oraz, że wlew LPG spokojnie zamontuje we wlewie paliwa.
Trzeci natomiast powiedział, że spokojnie 42 litry zbiornika wejdą, ale jak już rozkręcą wszystko to będą próbowali wsadzić coś większego (44 bądź 46 litrów).
Na forum czytałem, że spokojnie butla 42 litry wchodzi przy drążkach Watta. Doradźcie proszę jakiś warsztat we Wrocławiu (ewentualnie którego warsztatu unikać).
No i też czy brać STAG czy troszkę droższy BRC ?
Ewentualnie jak macie jeszcze jakieś sugestie odnośnie montażu LPG to proszę pisać. Każda informacja będzie przydatna.
Pozdrawiam
Poprawiłem słowotok i interpunkcję. Jest czytelniej / Sebu$
1.4T założenie LPG
Moderator: Sebu$
-
drausil
- Debiutant
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira C 1.4T
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2020, 19:23 przez Sebu$, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
W ZA i teraz w ZB mam BRC. Zero problemów. Wizyta w serwisie to przegląd po 15.000 km i wymiana filtrów.
Po tym czasie nie było nawet regulacji oprogramowania sterowania BRC.
Ale wybór należy do Ciebie.
Po tym czasie nie było nawet regulacji oprogramowania sterowania BRC.
Ale wybór należy do Ciebie.
-
drausil
- Debiutant
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira C 1.4T
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
Dzięki za odpowiedź. W poprzednim samochodzie (astra H z silnikiem 1.6) miałem instalacje STAG. Jeździłem nią 5 lat i zrobiłem nią około 70 tys. km i też nie było żadnego problemu. Przeglądy robione co 10 tys. km. Jedynie co to na koniec padł czujnik temperatury czy coś takiego (koszt czujnika 30 zł). Ale teraz jednak chyba skuszę sie na BRC.