[B]"Quickheat" System szybkiego nagrzewania
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Tak, jest w temacie opisane...
Ostatnio zmieniony 08 maja 2018, 19:47 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
Kiedyś też nad tym się zastanawiałem, szperałem w necie ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi...
-
- Mieszkaniec
- Imię: adam
- Auto: zafira b
- Model: za
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Wg. vinu mam system quickheat, ale nie wiem kiedy i przy jakich temp. to działa ani też nie wiem czy trzeba ustawiać jakąś okresloną temperaturę czy może system sam się załącza? jak sprawdzić czy ten system działa?
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
Tutaj powinieneś znaleźć wszystkie odpowiedzi. viewtopic.php?f=38&t=1147
Wystarczy troszkę poszukać.
Wystarczy troszkę poszukać.
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
Mój załącza się różnie. Mam moduł LWPM I doskonale widzę kiedy się włącza. Muszę sprawdzić poniżej 10 choć bez problemu włącza się przy 13 ale nie zawsze.
-
- Mieszkaniec
- Imię: adam
- Auto: zafira b
- Model: za
Oto odpowiedź z serwisu Opla nt. co to jest i jak działa QH. Całego maila nie wklejam jedynie to co istotne:
"System QuickHeat jest to dokładnie mówiąc dodatkowy element grzejny o dodatnim współczynniku temperaturowym podobny do tradycyjnego rdzenia nagrzewnicy i znajdujący się zaraz za nią. Ma on na celu szybsze ogrzanie kabiny pasażerskiej oraz szybsze odmrożenie szyb przy temperaturach ujemnych do momentu, gdy ciecz nie osiągnie temperatury roboczej. Do uruchomienia jej muszą być spełnione odpowiednie warunki, które cytując producenta prezentują się następująco :
„…temperatura na zewnątrz jest niższa niż 8°C (46°F), temperatura cieczy chłodzącej jest niższa niż około 75°C (167°F), a przysłona mieszania temperatur jest przesterowana do położenia maksymalnego grzania.”
Odnośnie warunku „…przysłona mieszania temperatur jest przesterowana do położenia maksymalnego grzania.” rozumiemy ustawienie pokrętła od ustawienia temperatury ogrzewania na maksymalne ogrzewanie.
Prędkość wentylatora nie ma tutaj znaczenia, natomiast system ogrzewania musi być włączony, czyli na którymś z prędkości wentylator musi pracować."
"System QuickHeat jest to dokładnie mówiąc dodatkowy element grzejny o dodatnim współczynniku temperaturowym podobny do tradycyjnego rdzenia nagrzewnicy i znajdujący się zaraz za nią. Ma on na celu szybsze ogrzanie kabiny pasażerskiej oraz szybsze odmrożenie szyb przy temperaturach ujemnych do momentu, gdy ciecz nie osiągnie temperatury roboczej. Do uruchomienia jej muszą być spełnione odpowiednie warunki, które cytując producenta prezentują się następująco :
„…temperatura na zewnątrz jest niższa niż 8°C (46°F), temperatura cieczy chłodzącej jest niższa niż około 75°C (167°F), a przysłona mieszania temperatur jest przesterowana do położenia maksymalnego grzania.”
Odnośnie warunku „…przysłona mieszania temperatur jest przesterowana do położenia maksymalnego grzania.” rozumiemy ustawienie pokrętła od ustawienia temperatury ogrzewania na maksymalne ogrzewanie.
Prędkość wentylatora nie ma tutaj znaczenia, natomiast system ogrzewania musi być włączony, czyli na którymś z prędkości wentylator musi pracować."
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
U mnie załącza się gdy nawet mam ustawione 21st tylko wtedy może 1 warunek jest spełniony. Czy muszą być spełnione dwa warunki?
Dodano po 4 minutach 15 sekundach:
Czy np jak jest 13st to gdy damy na max temp to się włączy? U mnie czasami załącza się przy 13. Tylko w ZB jest temp uśredniona/wyświetlana, która jest wyświetlana na ekranie głównym ale w BC jest też druga temp która jest w danej chwili z której korzysta system?
Dodano po 1 minucie 34 sekundach:
Czy jak system się załączy to wyłączy się dopiero przy 75st? Nie ma możliwości wyłączenia wcześniej?
Z moich obserwacji 2x nie
Dodano po 4 minutach 15 sekundach:
Czy np jak jest 13st to gdy damy na max temp to się włączy? U mnie czasami załącza się przy 13. Tylko w ZB jest temp uśredniona/wyświetlana, która jest wyświetlana na ekranie głównym ale w BC jest też druga temp która jest w danej chwili z której korzysta system?
Dodano po 1 minucie 34 sekundach:
Czy jak system się załączy to wyłączy się dopiero przy 75st? Nie ma możliwości wyłączenia wcześniej?
Z moich obserwacji 2x nie
-
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Witam, ma ktoś może jakiś schemat jak lecą i do czego są podłączone kable (w komorze silnika) z QH bo za silnikiem (w okolicach alternatora) znalazłem w peszlu ucięty czerwony kabel średnicy mniej więcej długopisu BiC. Mam QH ale mam wrażenie że nie działa