Szanowni forumowicze, czy może komuś przydarzyła się taka sytuacja i posłuży doświadczeniem.
Samochód kupiłem w połowie Lipca, wszystko działało jak należy - radio NDCR100 oraz funkcje komputera na wyświetlaczu, jak również sterowanie przyciskami kierownicy. Po dwóch tygodniach rozładowało mi akumulator, handlarz rekomendował kupienie nowego aku i tak też zrobiłem, po jakimś miesiącu, znów ta sama przypadłość - aku rozładowane. Zawiozłem radio do elektronika - twierdził, że nie widzi nic niepokojącego i je zwrócił. Po naładowaniu aku i podłączeniu w samochodzie odpalając kluczyk usłyszałem, że radio gra, ale tym razem nie reagowało na wyłączenie , absolutnie żaden sposób wyłączenia nie zadziałał , dopiero wizyta u elektronika, który je wyjął haczykami. Po wyjęciu nic już nie wyładowuje akumulatora, ale nie działają przyciski przy kierownicy plus jeżdżę bez radia. Na wyświetlaczu komputer pokazuje tylko , że kończy się płyn do spryskiwaczy lub klocki do wymiany , a ponadto włącza się ostrzeżenie o rezerwie z informacją o "WARNING RANGE 41KM". W tamtym tygodniu byłem u elektronika , który podpinał stary komp i włączył mi dodatkowo jedną diodę - poducha kierowcy - która po przekręceniu zapłonu gaśnie, po czym za chwilę się znów zapala. Czy dobrze myślę, że wymiana radia na inne nie pomoże? CZy to radio jest połączone z komputerem i nie może być podmienione? Jak podejść do tematu, czy radio to jest temat osobny , co funkcje comfortu- o ile to poprawna nazwa?
dziękuje za wszystkie wskazówki z góry.
pozdrawiam
Łukasz
radio NDCR100 oraz brak funkcji kierownicy
Moderator: Sebu$
- Czesław
- Zafiromaniak
- Imię: Czesław
- Auto: Meriva B 1,4 120 KM
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Nel
poczytaj tutaj i używaj funkcji "szukaj" górny prawy róg
search.php?keywords=modu%C5%82+komfortu+a+radio
search.php?keywords=modu%C5%82+komfortu+a+radio
Ostatnio zmieniony 12 paź 2020, 18:48 przez Czesław, łącznie zmieniany 1 raz.
czesiek_ze
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Znajomy z innego forum miał to samo ale nie dokończył naprawy bo żona rozbiła mu auto.
Jego opis może cie na coś naprowadzi.
Jego opis może cie na coś naprowadzi.
1. Po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu NCDR 1000 od razu uruchamia się w trybie External Audio Source i jest cisza
Aby włączyć NCDR 1000 trzeba je wyłączyć i włączyć i wtedy radio zaczyna normalnie grać
2. W momencie kiedy chce opuścić samochód muszę najpierw wyłączyć zapłon i wyjąc kluczyk ze stacyjki dopiero ręcznie wyłączam radio czerwona Code zaczyna migać a przyciski sterowania radiem przy kierownicy gasną po kilku minutach
3. Jak zrobie identycznie ale nie wyłączę świateł dioda Code nie miga a przyciski pod kierownica świeca cały czas
4. Jak zrobię odwrotnie czyli najpierw wyłączę radio a później wyłączę zapłon i wyjmę kluczyk ze stacyjki dioda Code nie miga a przyciski pod kierownica świeca cały czas co prowadzi do rozładowania akumulatora
Podsumowując jak dioda Code zaczyna migać przyciski pod kierownica gasna i radio przechodzi w tryb External Audio Source
Jak dioda nie miga przyciski pod kierownica świecą się cały czas i do momentu jak nie rozładuje się akumulator (2 dni) radio działa jakby nic się nie działo
Bylem w ASO Opla przedstawiłem sytuacje ale powiedzieli mi ze nie spotkali się z czymś takim podpowiedzieli żeby sprawdzić wiązkę elektryczna prowadzącą do radia moim zdaniem cos ewidentnie robi zwarcie i nie jest to wina NCDR 1000.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2020, 18:33 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.