[B]drgania na podszybiu

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
marosp

[B]drgania na podszybiu

#1 Post autor: marosp »

witam mam pytanie od pewnego czasu coś mi zaczeło wpadać w wibracje na wolnych obrotach na podszybiu od strony kierowcy zaczołem pytać mechoników mówią że tam idą rurki od klimy i uderzają o coś czy może mi ktoś pomóc ZAFIRA B 1.9 120KM
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 10:48 przez marosp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tomek-77
Przeglądacz
Imię: Tomasz
Auto: Zafira Tourer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B16DTH

#2 Post autor: Tomek-77 »

Mam podobny problem, z tym, że drgania pojawiają się praktycznie pod całą deską rozdzielczą zarówno z prawej jak i z lewej strony. Drgania są nie tylko na wolnych obrotach ale także przy jeździe po dziurach. Czy komuś udało się coś zlokalizować i usunąć luzy?

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#3 Post autor: Lorry »

A auto nie było przypadkiem bite i jest ciulowo założona deska????

Bo w mojej zdrowiuśkiej z 05 od poczatku w PL nic takiego nie ma...

Woytas

#4 Post autor: Woytas »

marosp, kolego sprawdź mocowanie zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodzącego.
Możesz mieć ten tylny wieszak ułamany i tak zbiorniczek drży.
Jeżeli zgadłem to masz to samo co i ja, nowy zbiorniczek w OPEL SHOP to 119 PLN na alledrogo używki po 60 PLN ale pytaj o stan i foty tylnego uchwytu

P.S.

To jest chyba niedoróbka OPLA bo na alledrogo praktycznie wszystkie maja połamane te zaczepy :/

Awatar użytkownika
Tomek-77
Przeglądacz
Imię: Tomasz
Auto: Zafira Tourer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B16DTH

#5 Post autor: Tomek-77 »

Dzięki za wskazówki,
Auto miało "przygody" ale deska rozdzielcza nie była demontowana a zbiorniczej sprawdzę wieczorem...

marosp

#6 Post autor: marosp »

Miałem ostatnio wymienianą przednią szybe w serwiśe i może tam coś spartolili

Arturo 312

#7 Post autor: Arturo 312 »

Witam zafiromaniaków,
U mnie też są drgania na wolnych gdzieś jakby pod deską od strony pasażera, co dziwne to nie zawsze (czasem nic nie drży, może zależy jak akurat auto stoi?). Nie wyczułem jeszcze co to powoduje, może ktoś miał podobny problem?

Awatar użytkownika
wojtus
Debiutant
Imię: Wojtuś
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z22YH

#8 Post autor: wojtus »

Chyba mam coś podobnego. Od około 2 lat coś (na słuch między silnikiem a kabiną) hałasuje rezonansowo przy obrotach ciut większych niż jałowe. Żeby było śmiesznie, słychać to tylko w środku przy zamkniętych drzwiach. Próby osłuchiwania komory silnika nic nie dają... Już się prawie przyzwyczaiłem...

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#9 Post autor: Bodek »

marosp pisze:Miałem ostatnio wymienianą przednią szybe w serwiśe i może tam coś spartolili
Też ma wymienioną przednią szybkę po kamyczkach i niestety przy ruszaniu słychać dziwne drgania jak wzrastają obroty, później to milknie i jest cisza
Ostatnio zmieniony 27 lip 2011, 20:24 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

DaRek7

#10 Post autor: DaRek7 »

Rura (harmonijka) przez którą zasysane jest powietrze do filtra też robi taki dziwny hałas, wibracje który słychac w kabinie, jeżeli jest źle zamontowana albo już wyrobiona od drgań...

kubik_CDTi

#11 Post autor: kubik_CDTi »

U mnie drgało coś za wyświetlaczem.

Ynda123

#12 Post autor: Ynda123 »

U mnie drgania pojawiają się na wewnętrznym lusterku.

Próbowałem go rozbierać żeby podkleić od środka jakąś taśmą klejącą, ale nie wiem jak się za to zabrać. Strasznie denerwujące jest takie drżące lustro bo obraz się rozmywa.

DaRek7

#13 Post autor: DaRek7 »

Andy123 pisze:U mnie drgania pojawiają się na wewnętrznym lusterku.

Próbowałem go rozbierać żeby podkleić od środka jakąś taśmą klejącą, ale nie wiem jak się za to zabrać. Strasznie denerwujące jest takie drżące lustro bo obraz się rozmywa.
Może najpierw powinieneś poszukac przyczyny, co jest powodem że się tak dzieje... :?:

staszekh

#14 Post autor: staszekh »

U mnie hałasowała osłona środkowej konsoli (ta z czujnikiem promieniowania słonecznego, pod która znajduje się głośnik centralny). Drgania pojawiały się ok. 1500-2000 obr/min. Po wyjęciu podkleiłem gąbkowe uszczelki na taką grubość, by zamontować osłonę na sztywno i jest ok.

Maniu

#15 Post autor: Maniu »

staszekh pisze:U mnie hałasowała osłona środkowej konsoli (ta z czujnikiem promieniowania słonecznego, pod która znajduje się głośnik centralny). Drgania pojawiały się ok. 1500-2000 obr/min. Po wyjęciu podkleiłem gąbkowe uszczelki na taką grubość, by zamontować osłonę na sztywno i jest ok.

U mnie jest to samo też trzeszczy . Czy możesz napisać jak bezpiecznie ją zdemontować aby niczego nie połamać ? Dzięki .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”