Czujniki poziomu płynu chłodzącego
Moderator: Sebu$
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Jest od dołu zbudowany jest na kontaktronie i on lubi się odlutować ale wybudować go to troszke trudno.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2016, 16:07 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
Mechanik wymienił zbiorniczek, uzupełnił płyn i... non stop pali się check z napisem Poziom Płynu Chłodzenia. Odlałem, dolałem, cudowałem. Po podłączeniu OpelScannera wywala błąd w układzie chłodzenia nr 17. Co to może być? W poniedziałek oddaje auto znowu - niech zobaczą co się dzieje, ale chciałbym wiedzieć czy to coś poważnego czy jakaś pierdoła typu nie podłączony czujnik, czy coś...
Pozdrawiam,
Pod zbiorniczkiem od dołu jest czujnik i do niego powinna być podłączona wtyczka możliwe że jej nie podłączył.Ale były też zbiorniczki bez czujnika musisz sprawdzić czy masz pływak w zbiorniczku.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2017, 17:11 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Witam jestem nowy na forum. Mam właśnie problem z tym komunikatem o niskim stanie płynu chłodzącego. Oddałem samochód do warsztatu a tam wymienili zbiorniczek na nowy oryginalny GM wraz z nowym oryginalnym czujnikiem. Niestety komunikat o niskim stanie płynu dalej wyskakuje. Podobno sprawdzili też instalacje i jest sprawna (pewnie zrobili zworkę i komunikat znikł). pomocy ?
- Irenty
- Świeżak
- Imię: Irek
- Auto: Opel Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: z18xer
Czy ktoś może podpowiedzieć czy ten czujnik można wyjąc bez wyjmowania zbiorniczka a jeżeli tak to jak go ściągnąć, czy np. przez obrócenie ?
- Zafiromaniak
Od płynu chłodzącego to trza delikatnie rozkroić ten grzbiecik wkoło niego żeby wyjąć a nowy wkleić, zawsze były na stałe montowane.
-
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira A
Witam. Właśnie jestem po walce z ową usterką. Czujnik nie ma kontaktu z cieczą i można go swobodnie zdemontować! Umie problem to pływak i grafitowa tulejka która postanowił się pożegnać z pływakiem. W miarę niskiego poziomu opada i wytwarza pole magnetyczne na trzpieniu czujnika, czego następstwem jest zwarcie na czujniku i ta ch.......informacja. Nie ma możliwości ponownego montażu! Muszę wymienić zbiornik. Czujnik znajduję się pod zbiornikiem i niestety trzeba przynajmniej zdemontować sam zbiornik i dwa cienkie węże, ten dolny można pominąć. Ale lepiej od razu wyjąć akumulator. Zbiornik ma być w pozycji poziomej jak oryginalnie zamontowany bo jak spadnie pływak to będzie zabawa:)
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
No wysyłka 75zł ,popatrz skąd jest tombatd
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
- Imię: Daniel
- Auto: ZAFIRA A 1.8 Z18XE
Mam nieprofesjonalne pytanie. Czy zrobienie zworki we wtyku wiązki od czujnika sprawi, że komunikat nie będzie się pojawiał? U mnie wyskakuj e co chwila a poziom płynu oczywiście jest ok. Koszty wymiany zbiorniczka z czujnikiem są dla mnie akceptowalne, ale zanim doczekam się przesyłki z nowym zbiorniczkiem to zastanawiam się czy takie rozwiązanie sprawiłoby, że przez kilka dni nie wyświetlałby mi się ten komunikat?
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
W oplu omedze sie sprawdzało takie rozwiązanie i było dosc powszechne
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)