Panie i Panowie,
stało się….
(znów wydatek
)
Nie sądziłem, że mnie to w ogóle spotka
, tak naprawdę zanim zakupiłem Zefira nie brałem tego pod uwagę, owszem wiedziałem, że takie coś może się wydarzyć ale dlaczego mi?
Na początku gdy przeglądałem forum u niektórych z Was widziałem, ze tak się dzieje, niekiedy zastanawiałem się dlaczego się tak dzieje…
Potem miałem z tyłu głowy, że być może i mnie to spotka
ale nie brałem pod uwagę i zajmowałem się innymi priorytetami, jak eksploatacja, ruda, montaż haka czy inne „usterki”, które dręczyły i pojawiały się w bieżącym użytkowaniu (m.in. świece, poduszka amortyzatora…). Ostatnio przecież walka z klimą i wymianą parownika (na szczęście znalazłem kogoś, kto się zajmie za rozsądną cenę). Mam już termin umówiony, więc chociaż tyle dobrego.
Naprawdę nie myślałem, że i mnie to trafi, początkowo sobie wmawiałem: „przecież wszyscy tego nie muszą mieć, więc pewnie i mnie ominie”
Ale zacząłem temat śledzić, nawet kolega Marcin (Tazz) zwrócił mi na to uwagę. I tu chciałbym Koledze podziękować -
. Zaglądałem też do garaży innych Koegów (m.in. Ostap)
Szukałem więc informacji na Naszym forum, szukałem też na innych forach – ogólnie w Internecie. Pytałem się także znajomych (mechaników) jak to widzą, czy tak może być - potwierdzając, że tak może się wydarzyć…
Że czasem tak jest i z niewiadomych przyczyn tak się dziej – powodów może być wiele.
Więc świadomy konsekwencji i korzyści postanowiłem, że też tak uczynię [emoji38]
.
Więc aby było to zrobione profesjonalnie popytałem kilka firm, obadałem rynek. Przed samą operacją rozmawiałem z osobą, która tego dokonała, sprawdziliśmy Zefira pod kątem podatności
i…
od wczoraj mam
Nowego/Starego Zefira [emoji38]
Przedstawiam Wam Mojego Zefira w wersji
180 KM/380 Nm wraz z wyciętym i wyłączonym DPF-em (to nie ja
[emoji38], to już wcześniej było) oraz wyłączonym EGR-em i klapami wirowymi
- wg mnie różnica w jeździe wyczuwalna (wiadomo na plus)
[emoji38]
Zbiera się żwawiej od dołu i równo ciągnie, niestety jest to automat więc na wyższych obrotach przerzuca bieg ale....
na trybiach sport i manual widać duuużą różnicę
W weekend 300 km zrobione i mega przyjemna jazda, szczególnie przy wyprzedzaniu
Spalanie? - sprawdzę teraz w weekend (na standardowej trasie do Białegostoku
)
Teraz pozostaje tylko cieszyć się z jazdy
Wszystkim zaczytanym - dziękuję za uwagę [emoji38]
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... aacd0a.jpg[/IMG]