Zakup ZC 2.0 CDTI Automat
Moderator: Tunio999
Zakup ZC 2.0 CDTI Automat
Witajcie.
Z racji, że miałem Zafire A, a teraz B (kupioną od klubowicza) i po 5 latach myślę o zmianie na C wpadła mi w oko taka sztuka:
https://www.otomoto.pl/oferta/opel-zafi ... D5eqd.html
Czy ktoś może się wypowiedzieć o tej konkretnej sztuce lub ewentualnie o bolączkach tego modelu tj silnika i skrzyni?
Z tego co doczytałem to uszczelka smoka szybko się zużywa, a o skrzyni za bardzo informacji nie mogę znaleźć. Przebieg nie mały jak na 2 latka, ale jak serwisowane to przy małym przebiegu jaki robi moja żona na 5 lat wystarczyłby. Martwię się jeszcze DPF bo w obecnej ZB 1.9 tdci z 2006r nie mam go oryginalnie a na forum widzę dużo wpisów odnośnie wypalania. Auto ma jeździć w mieście, więc być może warto by było poszukać silnika benzynowego?
Poprawiłem zgodnie z regulaminem. Pozdroofka Makary
Z racji, że miałem Zafire A, a teraz B (kupioną od klubowicza) i po 5 latach myślę o zmianie na C wpadła mi w oko taka sztuka:
https://www.otomoto.pl/oferta/opel-zafi ... D5eqd.html
Czy ktoś może się wypowiedzieć o tej konkretnej sztuce lub ewentualnie o bolączkach tego modelu tj silnika i skrzyni?
Z tego co doczytałem to uszczelka smoka szybko się zużywa, a o skrzyni za bardzo informacji nie mogę znaleźć. Przebieg nie mały jak na 2 latka, ale jak serwisowane to przy małym przebiegu jaki robi moja żona na 5 lat wystarczyłby. Martwię się jeszcze DPF bo w obecnej ZB 1.9 tdci z 2006r nie mam go oryginalnie a na forum widzę dużo wpisów odnośnie wypalania. Auto ma jeździć w mieście, więc być może warto by było poszukać silnika benzynowego?
Poprawiłem zgodnie z regulaminem. Pozdroofka Makary
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2020, 16:07 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Dekoder VIN jest bardzo ubogi w odczycie
VIN: W0LPE9EB5H1048015
Model: ZAFIRA-C
Nadwozie: Monocab / van
Data produkcji:
Rok modelowy: 2017
Produkcja dla:
Fabryka: Russelsheim, Niemcy
Silnik: A14XER (benzyna, 1.4 Twinport, 100 KM)
Nr seryjny: 048015
*** Ogólne informacje: ***
PE = WERSJA WYPOSAŻENIA: COSMO / INNOVATION
*** Bezpieczeństwo: ***
E = AKTYWNE PASY BEZPIECZEŃSTWA, PODUSZKI POWIETRZNE DLA KIEROWCY I PASAŻERA PRZEDNIE,
BOCZNE PRZEDNIE I DACHOWA
Baza druga :
Opel Zafira C
5-drzwiowy minivan
Znaczenie nr VIN:
Producent: General Motors
Model: Zafira C
Wersja wyposażenia: Cosmo / Elite
Nadwozie: 5-drzwiowy minivan
Kod nadwozia: 75
Bezpieczeństwo: Aktywny pasy bezpieczeństwa; Poduszki powietrzne kierowcy, pasażera, boczne przednie i dachowa [AYC]
Typ silnik: Silnik benzynowy 1.4 Twinport
Moc silnika: 100 KM (74 kW) / 130 Nm
Pojemność silnika: 1398 cm3
Kod silnika: A14XER, B14XER [LDD]
Numer seryjny: 048015
Model: ZAFIRA-C
Nadwozie: Monocab / van
Data produkcji:
Produkcja dla:
Silnik: A14XER (benzyna, 1.4 Twinport, 100 KM)
Nr seryjny: 048015
*** Ogólne informacje: ***
PE = WERSJA WYPOSAŻENIA: COSMO / INNOVATION
*** Bezpieczeństwo: ***
E = AKTYWNE PASY BEZPIECZEŃSTWA, PODUSZKI POWIETRZNE DLA KIEROWCY I PASAŻERA PRZEDNIE,
BOCZNE PRZEDNIE I DACHOWA
Baza druga :
Opel Zafira C
5-drzwiowy minivan
Znaczenie nr VIN:
Producent: General Motors
Model: Zafira C
Wersja wyposażenia: Cosmo / Elite
Nadwozie: 5-drzwiowy minivan
Kod nadwozia: 75
Bezpieczeństwo: Aktywny pasy bezpieczeństwa; Poduszki powietrzne kierowcy, pasażera, boczne przednie i dachowa [AYC]
Typ silnik: Silnik benzynowy 1.4 Twinport
Moc silnika: 100 KM (74 kW) / 130 Nm
Pojemność silnika: 1398 cm3
Kod silnika: A14XER, B14XER [LDD]
Numer seryjny: 048015
Dzięki za rozkodowanie ale w obu przypadkach pokazuje silnik benzynowy 1.4, a to ma być ropniak 2.0.
ps. napisałem do sprzedawcy aby zweryfikował VIN
ps. napisałem do sprzedawcy aby zweryfikował VIN
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2020, 08:19 przez azizi, łącznie zmieniany 1 raz.
- basti_seba
- Mieszkaniec
- Imię: Seb
- Auto: ZC 1.4T Enjoy
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NEL
Silnik to nie jest Multijet 2.0 z Fiata, tylko nowy silnik Opla, od kilku lat. Skrzynia automat, bardzo popularna w wieku markach.
Będziesz raczej testerem ile ten silnik wart. Ja bym się cieszył, gdybym takie auto sprzedał.
Będziesz raczej testerem ile ten silnik wart. Ja bym się cieszył, gdybym takie auto sprzedał.
Czemu byś się cieszył?
Wiem że ten nowy silnik to produkcja GM, a mam w obecnej ZB właśnie ten fiata silnik i poza typowymi bolączkami (np. kolektor) to bardzo dobrze się spisuje tj moc/spalanie.
Co do samego VINu to sprzedawca mi tak odpisał:
Wiem że ten nowy silnik to produkcja GM, a mam w obecnej ZB właśnie ten fiata silnik i poza typowymi bolączkami (np. kolektor) to bardzo dobrze się spisuje tj moc/spalanie.
Co do samego VINu to sprzedawca mi tak odpisał:
NIE WIEM DLACZEGO TAK WYSKAKUJE, ALE TO JUŻ KTÓRAŚ ZAFIRA Z TAKIM CZYMŚ
-
- Mieszkaniec
- Imię: Grzegorz
- Auto: Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Nie patrzeć na darmowe dekodery VIN. One wszystkie prawdopodobnie bazują na tym samym silniku dekodującym, który jest skopany.azizi pisze: ↑10 wrz 2020, 08:10 Czemu byś się cieszył?
Co do samego VINu to sprzedawca mi tak odpisał:NIE WIEM DLACZEGO TAK WYSKAKUJE, ALE TO JUŻ KTÓRAŚ ZAFIRA Z TAKIM CZYMŚ
Jak szukałem niedawno auta to podsyłałem jednemu typkowi co wyciąga za hajs historię i dostawałem pełne informacje odnośnie wyposażenia i historii serwisowania.
Poza tym automat to zło Dla mnie jazda automatem to trochę jak uprawiać kolarstwo rowerem elektrycznym
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2020, 16:21 przez Umpero, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za informacje.Umpero pisze: ↑10 wrz 2020, 16:20Nie patrzeć na darmowe dekodery VIN. One wszystkie prawdopodobnie bazują na tym samym silniku dekodującym, który jest skopany.azizi pisze: ↑10 wrz 2020, 08:10 Czemu byś się cieszył?
Co do samego VINu to sprzedawca mi tak odpisał:NIE WIEM DLACZEGO TAK WYSKAKUJE, ALE TO JUŻ KTÓRAŚ ZAFIRA Z TAKIM CZYMŚ
Jak szukałem niedawno auta to podsyłałem jednemu typkowi co wyciąga za hajs historię i dostawałem pełne informacje odnośnie wyposażenia i historii serwisowania.
Poza tym automat to zło Dla mnie jazda automatem to trochę jak uprawiać kolarstwo rowerem elektrycznym
Kwestia automatu to kwestia gustu. Auto ma być dla żony
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
I tu się z Tobą nie zgadzam.
Skrzynia automatyczna i rower elektryczny to ułatwienie jazdy.
Jazda z automatem jest bardzo dobra (jeździłem z DSG). Wersje grupy VAG mają takie w GTI. Rewelacja.
Co do roweru to w terenie górskim silnik elektryczny pozwala na łatwiejsze pokonywanie trasy pod wzniesienia. Nie jest on odpowiedzialny za jazdę zamiast pedałowania
Jak nie jeżdziłeś tym i tym to się nie wypowiadaj krytycznie
Sorry za
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2020, 08:14 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
W całej rozciągłości, zgadzam się z przedmówcą (Kuzynie ), ale z jednym zgodzić się nie mogę.
Skrzynia DSG nie jest automatem.
Owszem, działa jak automat, ale to jest mechaniczna skrzynia dwusprzęgłowa ze sterowaniem elektronicznym.
Notabene, większość firm posiada takie skrzynie, np. Ford.
Owszem, działa jak automat, ale to jest mechaniczna skrzynia dwusprzęgłowa ze sterowaniem elektronicznym.
Oczywiście!
Nawiązując do zacnych poprzedników wypowiadających się w temacie "automatów i nie automatów" oraz jazdy nimi, chciałbym dodać, że wśród kierowców istnieje podział na:janekW67 pisze: ↑12 wrz 2020, 18:42 W całej rozciągłości, zgadzam się z przedmówcą (Kuzynie ), ale z jednym zgodzić się nie mogę.
- manuale - czyli skrzynie przy których trzeba ręcznie zmienić bieg używając sprzęgła i manipulatora zmiany biegów
- automaty - czyli skrzynie które same zmieniają biegi (do przodu) - bez rozgraniczenia w jaki sposób to się dzieje.
Ludzie bardziej świadomi, pasjonaci motoryzacji, mechanicy zgłębią temat jak działa dana skrzynia (automat hydrauliczny, DSG, VVT i inne) - a dla reszty ważne jest że "sama zmienia"
Tak chciałem się wypowiedzieć
-
- Mieszkaniec
- Imię: Grzegorz
- Auto: Zafira B
Siedzę w rowerach od wielu lat, biorę udział w maratonach. Elektryk to taki wynalazek dla leniuchów. Jeśli ktoś bardziej podchodzi do tematów rowerowych niż tempo turystyczne to z chęcią spalił by wszystkie elektrykiSebu$ pisze: ↑12 wrz 2020, 06:28I tu się z Tobą nie zgadzam.
Jazda z automatem jest bardzo dobra (jeździłem z DSG). Wersje grupy VAG mają takie w GTI. Rewelacja.
Co do roweru to w terenie górskim silnik elektryczny pozwala na łatwiejsze pokonywanie trasy pod wzniesienia. Nie jest on odpowiedzialny za jazdę zamiast pedałowania
Sorry za
Automat dla mnie to też już taki etap tatusiowania. Generalnie jestem tradycjonalistą w tym temacie i nigdy bym nie kupił auta z automatem.
Pomijam już ich awaryjność takich skrzyń, potencjalne koszty naprawy i niższą wartość auta z automatem.
- huubii
- Zafiromaniak
- Imię: Hubert
- Auto: Opel Zafira B 1.9cdti 180KM/380Nm
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
No właśnie nie wszyscy do tematów rowerowych podchodzą więcej niż turystycznie Sam dużo jeżdżę rekreacyjnie.Umpero pisze: ↑16 wrz 2020, 09:44Siedzę w rowerach od wielu lat, biorę udział w maratonach. Elektryk to taki wynalazek dla leniuchów. Jeśli ktoś bardziej podchodzi do tematów rowerowych niż tempo turystyczne to z chęcią spalił by wszystkie elektrykiSebu$ pisze: ↑12 wrz 2020, 06:28I tu się z Tobą nie zgadzam.
Sorry za
Automat dla mnie to też już taki etap tatusiowania. Generalnie jestem tradycjonalistą w tym temacie i nigdy bym nie kupił auta z automatem.
Pomijam już ich awaryjność takich skrzyń, potencjalne koszty naprawy i niższą wartość auta z automatem.
Traktuje jazde rowerem tylko i wyłącznie turystycznie (choć jeden epizod w życiu z wyścigiem miałem). Może i nie mam roweru elektrycznego ale na starość jeśli już siły nie będą takie jak teraz to taki wspomagacz przy wzniesieniach będzie zbawienny.
Co do automatu (który posiadam - już w drugim aucie) to mimo że też jestem zwolennikiem manuala to nie określiłbym tego tatusiowaniem, bo u mnie na automat padło że względu na żonę. Nie wszystkim jazda autem przychodzi z łatwością, a taka skrzynia ułatwia jazde, przede wszystkim w mieście.
Awaryjność? nie doświadczyłem
Są gusta i guściki
Sorry
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2020, 12:06 przez huubii, łącznie zmieniany 1 raz.
Zafira B by huubii&nusia: https://zafiraklub.org/viewtopic.php?f=87&t=30928