Proszę o pomoc i poradę zafira A 1.8

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Granddink

Proszę o pomoc i poradę zafira A 1.8

#1 Post autor: Granddink »

Witam wszystkich jestem od nie dawna posiadaczem Zafiry A 1.8 Z18XE po zakupie było wszystko ok lecz przyszedł czas na wymianę rozrzadu i tu się zaczynają schody auto chodziło na przestawionym rozrzadzie na walku ssacym o 2 zeby po wymianie kapletnym rozrzadu auto zaczęło falowac na wolnych obrotach tzn jak odpale auto chodzi prefekt obroty trzymają wystarczy że włączę swiatla i zaczyna falowac około 2 lub 3 razy obroty skacza między 1400 a 600 zadko gaśnie lecz czasem się zdarza po tym jest wszystko ok włączę wentylator i znów ta sama sytuacja przy obrotach skrajnych czyli dolnych przygasaja swiatla jak potrzymam obroty na 1000 przez chwilę przestaje falowac.Ladowanie przy pelnym obciążeniu to 14.1v.Przeplywka czyszczona przepustnica też u mechanika jak byłem to jeden mówił że nie robi się adaptacji przepustnicy że sama się ustawi drogi mech.zas że nie mógł się połączyć z adaptacja przepustnicy mógł tylko sprawdzić czy się rusza i ponoć działa.Co do węży wszystkie całe sprawdzałem plakiem i nic.Nie wiem jak z przeplywka ponieważ poczytałem i po odpieciu wtyczki powinny wzrosnąć obroty u mnie bez zmian tylko od razu zaświeci się czek i blad PO100.Jestem z Dąbrowy Górniczej jeśli ktoś zna kogoś w okolicy kto może ogarnąć temat proszę o adres lub numer telefonu mój numer tel 507774764 lub jakies porady z góry dziękuję pozdrawiam.

Dodano po 2 minutach 5 sekundach:
Zapomniałem dodać auto czy na paliwie czy gazie działa tak samo u gazownika byłem wszystko wzorwo mapy nowe program nowy wszystko podczas jazdy korygowane.
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#2 Post autor: Tazz »

A jak włączysz światła i zaczyna falowac to jakie jest ładowanie? Może być jakiś problem z regulatorem napięcia
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Granddink

#3 Post autor: Granddink »

Witam sprawdziłem dziś akurat padało więc na włączonych światłach mijania,wentylator 2 bieg,radio,tylnie szyba ogrzewana napięcie 13,6 natomiast przy spadku obrotów na około 600 pokazuje wtedy 13 napuecie i przygasaja swiatla wraz z licznikiem.
Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#4 Post autor: Czesław »

Proponował bym podmienić na próbę aku . a w czasie kręcenia kierą na postoju jest OK ?
czesiek_ze
Granddink

#5 Post autor: Granddink »

Podczas kręcenie kierownica nic sie nie dzieje jest ok akumulator był sprawdzany w zakładzie czy jest dobry pod obciazeniem i jest ok ponad 10.8v
Granddink

#6 Post autor: Granddink »

Dziś zauważyłem że na postoju jest ok jak zacznę kręcić kierownica zaczyna falowac ?
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#7 Post autor: Dziadek13 »

Czesław pisze: 30 wrz 2020, 18:48 Proponował bym podmienić na próbę aku . a w czasie kręcenia kierą na postoju jest OK ?
Radze sprawdzić,bo jak jest słaby aku i nie piszemy o napięciu a o prądzie jaki może oddać a jak wiemy że jak słaby aku lub brak ładowania to komputer zawsze wyłącza jako pierwsze właśnie wspomaganie a jest ono elektryczne i pobiera dużo prądu,objawy przygasanie kontrolek licznika, mignie tychże kontrolek zawsze można sprawdzić komputerem np opcom.
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#8 Post autor: firek »

Proponuję posprawdzać połączenia masowe pomiędzy silnikiem, akumulatorem i nadwoziem.
Pozdro
Granddink

#9 Post autor: Granddink »

Super dzięki mam pytanie czy nie wiesz czasem gdzie sa te połączenia gdzie ich szukać ?
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#10 Post autor: firek »

Witam.
Połączenie masowe pomiędzy aku a nadwoziem znajduje się w okolicy zbiorniczka wyrównawczego, a kabel pomiędzy silnikiem a akumulatorem jest przykręcony przy rozruszniku.
Proponuje abyś na próbę dołożył sobie takie dodatkowe połączenie silnik nadwozie, np. z przodu silnika można taką plecioneczkę dołożyć łącząc pas przedni z silnikiem, na pewno nie zaszkodzi, a może coś się poprawi. Pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”