Sprzęgło silnik 1.8 Z18XER

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
wuja82
Świeżak
Imię: Adam
Auto: Zafira C 1,4 Turbo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET
#31 Post autor: wuja82 »

No to sam sobie odpowiem :) ..........
Dałem auto znów do roboty ........ :evil:
Noi wyszły kwiatki :evil: poprzedni właściciel przetoczył :evil: :evil: :axe: koło zamachowe o ok 5 mm i tu był "haczyk" .
Koło zamachowe wymienione na dobre ( używka ) i znów ........... cały komplet sprzęgła nowy.

Ślizgania nie ma wszystko ok :) :) Teraz Zosia ładnie się zbiera :driver:

LukaszP
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#32 Post autor: LukaszP »

Witam. Przeszukałem forum nie znalazłem więc piszę. Potrzebuję porady jak zabrać się za wymianę sprzęgła w zafirze ponieważ czas nadchodzi a nie chciałbym siedzieć tydzień w garażu i rozebrać przy tym niepotrzebnie pół auta. Jeżeli ktoś mógłby podpowiedzieć co rozebrać jak się zabrać do tego oraz jaki zestaw kupić najlepiej byłbym bardo wdzięczny 😉

Skasowany użytkownik 6483

#33 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ja Ci napisze na przykładzie mojego auta. Otóż by wymienić skrzynię to przede wszystkim rozłącz kolumne kierowniczą od układu kierowniczego, nastepnie odkręć wózek i go opuść by móc wogóle wyjąć skrzynię. To podstawowe sprawy takie jak rozłączenie na początek aku..ale to chyba każdy wie. Później musisz wyjąć półosie i spuścić olej bo tymi otworami i tak co nieco wyleci. na końcu odkręcasz śruby mocujące skrzynię i ją delikatnie wysuwasz . Nie pamietam juz, czy do wysunięcia skrzyni od strony kierowcy, należy również zdemontować całe zawieszenie czyli kolumne Mc Pershona czty też nie ale myślę ,że sam do tego dojdziesz. To może tyle z mojej strony a reszte podpowiedzą Ci koledzy, którzy to robili w swoich autkach z tym samym silnikiem bo ja wymieniałem to sprzęgło ale w moim dieslu. :)

merho
Przeglądacz
Imię: maciej
Auto: zafira
Model: B
#34 Post autor: merho »

Panowie pytanie do tych którzy dokonywali wymiany kompletu sprzęgła, na jakie wymieniliście i jak się sprawują nowo zamontowane? Luk vs sachs vs ??

Marcing79
Świeżak
Imię: Marcin

#35 Post autor: Marcing79 »

Witam. Jestem nowy. Przywitałem sie w odpowiednim miejscu.
Mam pytanko.
Musze wymienic sprzegło w Zafira B Z18XER ale oznaczenie mojego silnika to 20LC3252 !!!
Pokechałem do mechanika a ten po vinie stwierdził ze musze kupić tylko orginał (3200zł)
Na necie można kupić komplet sprzegła Luc, Sachs ale do silników o oznaczeniu 20KC3240, 20KC3241.
Ten problem miał też kolega marcink81 ale nie napisał jak sie sprawa zakończyła.
Więc pytanko. Czy spotkaliście sie z problemem?
I czy naprawde musze kupic orginał czy można zamontować Luk, Sachs?

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
#36 Post autor: Mariusz »

Te numery co podajesz to są numery silnika. Nie wydaje mi się żeby tutaj miało to znaczenie, tym bardziej że kod silnika Z18XER jest taki sam. Może poproś kolegę w tym dziale
viewtopic.php?f=30&t=10686&start=945
o pomoc. Zobaczymy co wyjdzie.

Marcing79
Świeżak

#37 Post autor: Marcing79 »

Dzięki za podpowiedź 😆

Marcing79
Świeżak

#38 Post autor: Marcing79 »

Witam. Dziś sprzedawca czesci dobrał ( po VINie) zamiennik LUK 621 3050 33. Jestem umówiony na przyszły tydzień u innego mechanika na wymianę. Zobaczymy co bedzie. Napisze moze sie komuś przyda 😆

Piotr Jurczyk
Debiutant
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B 1.8 16V
#39 Post autor: Piotr Jurczyk »

Witam.
Może ktoś poradzi.
Po zakupie Zafiry biegi wyraźnie ciężko chodzą, z oporem, a wsteczny nawet czasem zgrzyta. Wymieniłem olej (2 razy), dowiedziałem się że moja skrzynia (F17 4,19 ; Z18XER) nie ma regulacji. Staram się znaleźć coś na forum ale ciężko mi się przebić przez ogrom postów, a dochodzę do wniosku że jak ktoś pisze o kłopotach podobnych do moich to wymienia skrzynię.
Miesiąc temu padł mi docisk w sprzęgle. Mechanik wymienił całe sprzęgło. Zmianie biegów to nie pomogło (dalej wchodzą ciężko), wsteczny na początku nie zgrzytał teraz znowu czasem zaczyna.
Dziś udało mi się znaleźć i dodzwonić do polecanego mechanika od skrzyń, wytłumaczyłem mu wszystko, a on na to czy na wyłączonym silniku też takie opory mam i problemy z wrzucaniem biegów. No i u mnie na wyłączonym silniku jest wyraźnie lepiej (nie jest tak dobrze jak w moim poprzednim aucie), więc mechanik powiedział że skoro na wyłączonym silniku jest ok to nie skrzynia, a pewnie sprzęgło źle dobrane. Powiedział też że miał taką skrzynię wstawił sprzęgło i po miesiącu klient wrócił że zgrzyta mu wsteczny i okazało się że źle dobrał sprzęgło.

Miał ktoś podobne problemy ze skrzynią ? Dziwne jest to że miałem to też na oryginalnym sprzęgle, no ale nie wiadomo kiedy zaczęło się psuć.

Marcing79
Świeżak

#40 Post autor: Marcing79 »

Piotr Jurczyk. Pytanie. Pamietesz jakiego producenta sprzęgło miałeś montowane? Jakiś nr? Jestem własnie przed wymianą
Ostatnio zmieniony 28 lis 2019, 20:43 przez Marcing79, łącznie zmieniany 1 raz.

Piotr Jurczyk
Debiutant
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B 1.8 16V
#41 Post autor: Piotr Jurczyk »

Marcing79 pisze: 28 lis 2019, 20:40 Piotr Jurczyk. Pytanie. Pamietesz jakiego producenta sprzęgło miałeś montowane? Jakiś nr? Jestem własnie przed wymianą
No właśnie nie. Powierzyłem to mechanikowi, wierząc że zrobi to dobrze, a też przy odbiorze auta byłem chyba w euforii że zabieram autko i nie zapytałem. Ale w poniedziałek oddaję auto na gwarancję/dalsze szukanie dziury w całym to postaram się dowiedzieć (a w zasadzie moja małżonka). Zobaczymy co z tego będzie.
Chciałbym w końcu przejechać się Zośką i nie wku.... się na ciężko chodzącą skrzynię.

Marcing79
Świeżak

#42 Post autor: Marcing79 »

Witam. Zestaw sprzęgła wymieniony. Przedstawiłem mechanikowi propozycje kolegi Bodek ale mechanik założył LUK 621 3045 09. Prawie 100km po wymianie zrobione i działa. Zobaczymy😁. Pozdrawiam i dzieki za pomoc.

xrs
Bywalec
Imię: Piotrek
Auto: Opel Zafira
Model: B
#43 Post autor: xrs »

Hejka, jakiego producenta polecacie odnośnie kompletu sprzęgła do Zafiry B benzyna. Z tego co widzę najpopularniejsze to Luk i Sachs. Co lepsze?. Z góry dzięki za info.

wesolys
Mieszkaniec
Imię: Sławek
Auto: Zafira Tourer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14NET
#44 Post autor: wesolys »

witam moim zdaniem Luk

TomDBR
Debiutant
Imię: Tomek

#45 Post autor: TomDBR »

Dla potomnych. W 1.8 po lifcie jest tarcza Luk. Tarcza ma podwójne sprężyny tłumiące. Konstrukcyjnie wygląda to lepiej niż Sachs. Zestaw naprawczy Luk zawiera właśnie taką tarczę i zmodyfikowany wysprzęglik.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”