Soczewka i odbłyśnik lampy
Moderator: Sebu$
-
lukaszdaszkowski
Soczewka i odbłyśnik lampy
Witam.Mam pytanie czy ktoś z tu obecnych czyścił soczewki w zwykłej lampie halogenowej z żarówką HIR2?
-
olo018
Ja próbowałem ale jest bardzo słaby dostęp chyba że wymontujesz lampy a i tak mało miejsca przez otwór żarówki,spróbuj żarówek firmy Vosla +30% są najlepsze na rynku obecnie ja takie miałem .
-
lukaszdaszkowski
No i jestem już po czyszczeniu soczewek.Lekko nie jest, ale do wykonania.Zdjęcia poniżej przed i po.
-
lukaszdaszkowski
Lampy wymontowałem.Odkręcasz 4 śruby torx które które trzymają soczewkę i możesz ją odchylić do tyłu okoł 1,5cm. Wystatczy to na wyczyszczenie soczewki.Wygięty drut (u mnie posłużyła elektroda spawalnicza) owinięty cienko bawełnianym materiałem + płyn do szyb.Musisz tylko uważać żeby nie porysować tego chromowanego ringu wokoło soczewki.
-
migotec
Panowie a ja mam takie pytanie , czy odbłyśiki sa wymienne w tych lampach ? tzn. np. czy mozna je regenerowac ? Jest firma w Krakowie która sie tym zajmuje tylko czy te w zafirach C sa rozbieralne .... pozdrawiam
-
lukaszdaszkowski
Jak rozkleisz reflektor to jest to naprawialne.
W moim przypadku odbłyśniki są jak nowe / niewypalone.
Można je zobaczyć odsuwając soczewkę i wkładając małe lusterko na przegubie.
W moim przypadku odbłyśniki są jak nowe / niewypalone.
Można je zobaczyć odsuwając soczewkę i wkładając małe lusterko na przegubie.
-
kks
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DTR
Na zdjęciach widać róźnicę w wyglądzie soczewki po jej wyczyszczeniu... a jak odczucia w nocy zza kierownicy? Czy świeci zauważalnie lepiej/dalej/jaśniej itd?
P.S. Po przesiadce z xenonów na HIR2 w Zafirze często mam wrażenie jakbym jeździł bez świateł. Pierwsze co pomyślałem, to wymienić żarówki z PHILIPS HIR2 LL 9012. Jest sens? Ktoś może już przerabiał i potrafi powiedzieć czy warto inwestować np w OSRAM Cool Blue Intense za ~230zl? W sensie czy jest zauważalna poprawa?
P.S. Po przesiadce z xenonów na HIR2 w Zafirze często mam wrażenie jakbym jeździł bez świateł. Pierwsze co pomyślałem, to wymienić żarówki z PHILIPS HIR2 LL 9012. Jest sens? Ktoś może już przerabiał i potrafi powiedzieć czy warto inwestować np w OSRAM Cool Blue Intense za ~230zl? W sensie czy jest zauważalna poprawa?
- Czesław
- Zafiromaniak
- Imię: Czesław
- Auto: Meriva B 1,4 120 KM
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Nel
Zobacz na to i spróbujmigotec pisze: 17 lut 2020, 08:34 Panowie a ja mam takie pytanie , czy odbłyśiki sa wymienne w tych lampach ? tzn. np. czy mozna je regenerowac ? Jest firma w Krakowie która sie tym zajmuje tylko czy te w zafirach C sa rozbieralne .... pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 paź 2020, 20:46 przez Czesław, łącznie zmieniany 1 raz.
czesiek_ze