Soczewka i odbłyśnik lampy

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
lukaszdaszkowski

Soczewka i odbłyśnik lampy

#1 Post autor: lukaszdaszkowski »

Witam.Mam pytanie czy ktoś z tu obecnych czyścił soczewki w zwykłej lampie halogenowej z żarówką HIR2?😀
olo018

#2 Post autor: olo018 »

Ja próbowałem ale jest bardzo słaby dostęp chyba że wymontujesz lampy a i tak mało miejsca przez otwór żarówki,spróbuj żarówek firmy Vosla +30% są najlepsze na rynku obecnie ja takie miałem .
lukaszdaszkowski

#3 Post autor: lukaszdaszkowski »

Podejmę próbę.Dam znać.Dzięki za podpowiedź
lukaszdaszkowski

#4 Post autor: lukaszdaszkowski »

No i jestem już po czyszczeniu soczewek.Lekko nie jest, ale do wykonania.Zdjęcia poniżej przed i po.
Załączniki
IMG-20200207-WA0002.jpg
IMG-20200207-WA0003.jpg
IMG-20200207-WA0005.jpg
IMG-20200207-WA0006.jpg
IMG-20200207-WA0007.jpg
BQB
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira C 1.6 CNG Cosmo teraz LPG
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A16XNT
#5 Post autor: BQB »

Bez demontażu? Czym?
lukaszdaszkowski

#6 Post autor: lukaszdaszkowski »

Lampy wymontowałem.Odkręcasz 4 śruby torx które które trzymają soczewkę i możesz ją odchylić do tyłu okoł 1,5cm. Wystatczy to na wyczyszczenie soczewki.Wygięty drut (u mnie posłużyła elektroda spawalnicza) owinięty cienko bawełnianym materiałem + płyn do szyb.Musisz tylko uważać żeby nie porysować tego chromowanego ringu wokoło soczewki.
migotec

#7 Post autor: migotec »

Panowie a ja mam takie pytanie , czy odbłyśiki sa wymienne w tych lampach ? tzn. np. czy mozna je regenerowac ? Jest firma w Krakowie która sie tym zajmuje tylko czy te w zafirach C sa rozbieralne .... pozdrawiam
lukaszdaszkowski

#8 Post autor: lukaszdaszkowski »

Jak rozkleisz reflektor to jest to naprawialne.
W moim przypadku odbłyśniki są jak nowe / niewypalone.
Można je zobaczyć odsuwając soczewkę i wkładając małe lusterko na przegubie.
kks
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: A20DTR
#9 Post autor: kks »

Na zdjęciach widać róźnicę w wyglądzie soczewki po jej wyczyszczeniu... a jak odczucia w nocy zza kierownicy? Czy świeci zauważalnie lepiej/dalej/jaśniej itd?

P.S. Po przesiadce z xenonów na HIR2 w Zafirze często mam wrażenie jakbym jeździł bez świateł. Pierwsze co pomyślałem, to wymienić żarówki z PHILIPS HIR2 LL 9012. Jest sens? Ktoś może już przerabiał i potrafi powiedzieć czy warto inwestować np w OSRAM Cool Blue Intense za ~230zl? W sensie czy jest zauważalna poprawa?
Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#10 Post autor: Czesław »

migotec pisze: 17 lut 2020, 08:34 Panowie a ja mam takie pytanie , czy odbłyśiki sa wymienne w tych lampach ? tzn. np. czy mozna je regenerowac ? Jest firma w Krakowie która sie tym zajmuje tylko czy te w zafirach C sa rozbieralne .... pozdrawiam
Zobacz na to i spróbuj :P https://www.youtube.com/results?search_ ... tor%C3%B3w
Ostatnio zmieniony 20 paź 2020, 20:46 przez Czesław, łącznie zmieniany 1 raz.
czesiek_ze
Macias87
Debiutant
Imię: Maciek
Auto: Opel Zafira B 1.8, Opel Zafira C 1.4 tur
Oznaczenie silnika: A14NET
#11 Post autor: Macias87 »

A wiecie może jaki jest model/rodzaj soczewek montowanych w tych lampach??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”