błąd c0131 Kontrolka esp

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Patryś

błąd c0131 Kontrolka esp

#1 Post autor: Patryś »

Witam mam problem a mianowicie.Wczoraj wszystko bylo ok.Dziś pierwsza awaria od rokuZapaliła sie kontrolka od ESP.Sprawdziłem i jest to błąd c0131 obwód czujnika ciśnienia.Pytanie da sie to naprawić czy szukać drugiej pompy ABS bo z tego co sie juz doczytałem ten czujnik jest zalany w pompie od abs-u.Jeśli ktoś coś wie proszę od odpowiedź ewentualnie jakiś adres do firmy regenerującej te sterowniki albo adres wróżki :) Czekam na pomoc.Pozdrawiam.
Patryś

#2 Post autor: Patryś »

Nikt z was nie spotkał sie z tym problemem? nie macie ESP w autach ? czy wam nigdy nie padł ten system a ja jestem pierwszym przypadkiem?Na forum czytałem o tym ale mało co sie dowiedziałem.
drahe
Mieszkaniec
Model:

#3 Post autor: drahe »

Jest sporo firm które zajmują się wymianą tego czujnika.Poszukaj na necie.Ewentualnie używka.Ceny od 250 wzwyż u handlarzy.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
Patryś

#4 Post autor: Patryś »

Znalazłem za 600zł regeneracja i gwarancja 36 miesiecy ale w poniedziałek będę dzwonił jeszcze do innej firmy w polsce.Ja u siebie na miejscu nie mam takich speców.
rampi

#5 Post autor: rampi »

mnie dopadł ten sam problem, jestem ciekaw czy można przez urządzenie diagnostyczne wyłaczyć ESP :) ?
Rychu241

#6 Post autor: Rychu241 »

Raczej poszła pompa ,ja miałem to samo,kupiłem na alegro używke i sam wymieniłem ,bardzo prosta wymiana a później skasowałem błąd urządzeniem diagnostycznym i tyle.Pamiętaj,kupuj pompę o tych samych numerach
rampi

#7 Post autor: rampi »

z tego co czytalem, niełatwo znalesc o tym samych numerach
Rychu241

#8 Post autor: Rychu241 »

podaj mi numery sprubuje znależc
angelfin

#9 Post autor: angelfin »

Obrazek
Moja zafira nie przeszla przegladu swieci sie ESP przy testach u mechanika wyszedl blad C0131 gdzie mechanik stwierdzil ze to jest wina tej czesci
W wersji Finskiej wiem jak sie nazywa w Polskiej nie (tu mieszkam :)) Tutaj nie do zdobycia moze szrot.
Moze w polsce tylko gdzie. Dodam ze mechanik powiedzial ze to jest czesc od hamulca czujnik cisnieniowy czy wylacznik jakos tak.
Tu jeszcze zalaczam linka do strony Finskiej

https://www.autodoc.fi/autonosat/painek ... 0%5D=bosch

Tak ze czy ktos wie jak to sie nazywa? I moze gdzie dostac.

OPEL ZAFIRA B
2005/06
2.2
150 KM
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#10 Post autor: Tazz »