chciałbym opisać pewien nie rozwiązany temat odnośnie czujnika ciśnienia paliwa i prosić o pomoc.
Zacznijmy od początku:
posiadam Zafire B - 2008 1.9 CDTI / Z19DT. - mniej więcej od 1,5 roku.
Jak go kupiłem przejechałem około 8 tys. km i zaczął samochód szarpać, dusić się w okolicach 2000 obr. / min. powyżej jak się dodało gazu to gasł.
Pojechałem do mechanika - stwierdził, że czujnik ciśnienia paliwa jest padnięty ( nie pokazywał w ogóle błędu stwierdził po różnicy ciśnień ) . Wymieniłem go na nowy o numerze 0281002706 i wszystko wróciło do normy.
Następnie po przejechaniu około 5-8 tys. km takie same objawy i następna wymiana czujnika ( teraz używanego ) następnie wszystko wraca do normy.
Następnie takie same sytuacje co kilkanaście tys. km i znowu wymiana i znowu wymiana. . .
Dzisiaj wymieniłem czujnik (to już może być 10 jaki wymieniłem ) po przejechaniu 3100 km ( zapisuje już w zeszycie
Nie mogę znaleźć przyczyny częstego psucia się czujnika. Nie znalazłem słowa w internecie na ten temat ani żaden mechanik nie słyszał o czymś takim.
Patrząc na to wszystko to za jakiś czas będę wymieniał czujniki co paręnaście kilometrów, a więc proszę o pomoc w rozwiązaniu tego czujnikowego problemu.
P.S.
Teraz po wciśnięciu pedałów pokazuje błąd 19011