Montaż lusterka fotochrom..

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam88
Bywalec
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira 1.6 Pb/LPG
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z16XE

Montaż lusterka fotochrom..

#1 Post autor: Adam88 »

Witam, wiem, że było już kilka tematów o tej tematyce, ale część albo nie do końca, że tak powiem opisana, albo nieaktualna, jakieś przykładowe fotki itp.
Zaopatrzyłem się w lusterka fotochromatyczne z ZA, które ma 4 przewody, brązowy, czarny, szary, biało czarny. Chciałbym zamontować je w mojej ZA, pytanie który przewód z czym połączyć, w miarę prosto, szybko. Dodam, że w podsufitce mam tylko kable z standardowej lampki, dwa przewody. Za udzieloną pomoc, info z góry dziękuje. Pozdrawiam.
Obrazek

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#2 Post autor: Sebu$ »

Jak pamiętam to potrzebne jest +12 V oraz masa. To standard, aby coś działało.
Dodatkowe dwa przewody to masa z czujnika otwarcia drzwi oraz plus od światła wstecznego.

Po co ? Aby się lusterko rozjaśniło podczas otwarcia drzwi lub wybrania biegu wstecznego.

W Twoim przypadku, gdzie masz tylko dwa przewody pociągnął bym 2 żyłowy przewód z tylnej lampy i poprowadził go w podsufitce. Jena żyła to plus od wstecznego, a druga to "postojowe"

Nie pamiętam rozpisu kolorów przewodów.
Trzeba poprosić któregoś posiadacza ZA z tym lusterkiem. aby sprawdził. No chyba, że jest "takie same" jak w ZB to mogę to sprawdzić.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
Adam88
Bywalec

#3 Post autor: Adam88 »

Sebu$ dzięki za odpowiedź, czyli +12V wyciągnę z lampki z podsufitki , masę pod karoserię i tę dodatkową masę też da się z lampki ?? mam zamontowaną taką z dwoma dodatkowymi lampkami bocznymi do czytania. Czyli tylko pociągnąć przewód z lampy wstecznego plus ?? Dobrze rozumiem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator

#4 Post autor: Sebu$ »

Adam88 pisze: 23 lis 2020, 19:48 Sebu$ dzięki za odpowiedź, czyli +12V wyciągnę z lampki z podsufitki , masę pod karoserię i tę dodatkową masę też da się z lampki ?? mam zamontowaną taką z dwoma dodatkowymi lampkami bocznymi do czytania. Czyli tylko pociągnąć przewód z lampy wstecznego plus ?? Dobrze rozumiem.
Nie do końca.

+12 idzie z "postojowych". Masa z masy to już dowolność.
Napięcie z lampi podsufitki to bardziej reakcja na otwarcie drzwi czyli podłączasz sterowany minus.
Lampka jest chyba z Omegi :mysli:

Obrazek

No i dodatkowo plus po wstecznym od tylnych świateł.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam88
Bywalec

#5 Post autor: Adam88 »

Aha, fakt teraz się zgadza, tak dokładnie mam tą samą lampkę. To w wolnej chwili biorę się za montaż.
Jeśli będę miał jakieś problemy, będę pisać heh, szkoda, że Opel nie kładł już po 2000 roku wszystkich kabli i instalacji na full opcje, tak jak było wczesniej, było by prościej, tylko wtyczkę podpiąć.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2020, 20:07 przez Adam88, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator

#6 Post autor: Sebu$ »

Jak byś miał problem z montażem to w sobotę możemy się spotkać ;)
Adam88 pisze: 23 lis 2020, 18:48 Witam, wiem, że było już kilka tematów o tej tematyce, ale część albo nie do końca, że tak powiem opisana, albo nieaktualna, jakieś przykładowe fotki itp.
Zaopatrzyłem się w lusterka fotochromatyczne z ZA, które ma 4 przewody, brązowy, czarny, szary, biało czarny. Chciałbym zamontować je w mojej ZA, pytanie który przewód z czym połączyć, w miarę prosto, szybko. Dodam, że w podsufitce mam tylko kable z standardowej lampki, dwa przewody. Za udzieloną pomoc, info z góry dziękuje. Pozdrawiam.
Nie dało mi to spokoju i poszukałem w necie takie małe info :

Czarny - zasilanie +12 V po stacyjce
Brązowy - masa
Szary - masa po otwarciu drzwi
Biało Czarny - plus 12V po wrzuceniu wstecznego

Powinno pasować
Ostatnio zmieniony 23 lis 2020, 20:27 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam88
Bywalec

#7 Post autor: Adam88 »

Sebu$ pisze: 23 lis 2020, 20:26 Jak byś miał problem z montażem to w sobotę możemy się spotkać ;)
Adam88 pisze: 23 lis 2020, 18:48 Witam, wiem, że było już kilka tematów o tej tematyce, ale część albo nie do końca, że tak powiem opisana, albo nieaktualna, jakieś przykładowe fotki itp.
Nie dało mi to spokoju i poszukałem w necie takie małe info :

Czarny - zasilanie +12 V po stacyjce
Brązowy - masa
Szary - masa po otwarciu drzwi
Biało Czarny - plus 12V po wrzuceniu wstecznego

Powinno pasować
Wielkie dzięki, czyli podsumowując:
Czarny (+12V) podpinam pod postojowe
Brązowy masa pod karoserie
Szary masa do lampki podsufitki
Biało Czarny pod wsteczny
i powinno śmigać ??

Dodano po 3 minutach 50 sekundach:
SebuS dzięki jeszcze za propozycje pomocy w montażu,mam numer tel Twój, jak coś będę dzwonić.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2020, 20:51 przez Adam88, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator

#8 Post autor: Sebu$ »

Czarny pod postojowe lub pod plus po stacyjce.
Wtedy będzie działać zaraz po uruchomieniu silnika lub po tym jak zapalą się światła "postojowe"
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam88
Bywalec

#9 Post autor: Adam88 »

Dzięki wielkiej pomocy użytkownika Sebu$ przy montażu lustra fotochrom, wszystko jest podłączone i pięknie działa, jeszcze raz wielkie dzięki Sebu$.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2020, 21:49 przez Adam88, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator

#10 Post autor: Sebu$ »

Adam88 pisze: 28 lis 2020, 21:48 Dzięki wielkiej pomocy użytkownika Sebu$ przy montażu lustra fotochrom, wszystko jest podłączone i pięknie działa, jeszcze raz wielkie dzięki Sebu$.
.... :ok: ..... :uklon:
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”