Zafira B 2010 1.6 elektryka wariuje.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
muzgabrak

Zafira B 2010 1.6 elektryka wariuje.

#1 Post autor: muzgabrak »

Witam. Potrzebuje pomocy bo sam juz nie wiem co dalej robic.

Widzialem tu kilka podobnych watkow, ale albo nie bylo rozwiazania, albo objawy troche inne. Rok temu zaczely mi mrugac kontrolki na desce razem ze swiatlami zewnetrznymi gdy temperatura spadla ponizej 0 (u mnie w UK to dobre 3-4 razy w roku). Poczytalem, wyjalem skrzynke bezpiecznikow, wygladala ok ale i tak osuszylem, wyczyscilem i problem zniknal na kilka tygodni. Wrocil jeszce raz, powtorzylem wszystko i bylo ok. W tym roku zaczelo sie gdy temperatura zewnetrzna bylo ok 10C, i "mruganie" trwale duzo dluzej. Zalaczylem filmiki pokazujace objawy i kody odczytane z deski:
[media]https://www.youtube.com/watch?v=rGMSX62rCRY[/media]
[media]https://www.youtube.com/watch?v=TA4iLV1SFHU[/media]

Do tej pory zrobilem:
- wyczyscilem mase pod i dookola akumulatora na ECU i gdzie jeszcze widzialem
- wymienilem akumulator na nowy (udalo sie na gwarancje)
- podmienilem modul bezpiecznikow na identyczny
- rozebralem zegary - wygladaja w srodku jak nowe
- masa pod zegarami pokazuje 2.5 M ohma, rzucilem kabel bokiem od aku do srubki pod zegarami, bez zmian
- sprawdzilem pobor pradu na postoju (po godzinie stania), radio ciagnie ponad 1A (bezpiecznik wyciagniety), reszta ciagnie 250mA
- rozebralem CIM (wyglada ok) i delikatnie podgialem piny.

Po rozebraniu CIM, wszystko mruga krocej, ale doszly problemy z wycieraczkami. Wczesniej wycieraczki dzialaly bez zarzutu nawet gdy reszta wariowala, teraz gdy wszystko jeszcze mruga, przy wlaczeniu jednego cyklu wycieraczki przedniej, wycieraczka dziala na najszybszej predkosci przez ok 10 sekund z wlaczonymi spryskiwaczami, i nie mozna tego powstrzymac. Dodam ze samochod jak jest zimny to mruganie zaczyna sie dopiero po odpaleniu silnika.

Jesli ktos widzial cos podobnego prosze o pomoc. Nie chce sie pozbywac Zoski, lubie jej pojemnosc ;) Nie wiem w ktora strone isc dalej, czy w strone CIMa, czy moze uszkodzona wiazka (duzy pobor pradu) a moze cos innego. Z gory dziekuje za kazda pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”