[A] Znalazłem złącze, wtyczkę, gniazdo, przycisk - do czego?
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Jarosław
- Auto: Opel Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: x20dtl
Witajcie ! Mam pytanie ,od kiedy posiadma Zafire to nie dzalal mi obrotomierz ,sprawdzalem juz czujnik wału ,przwewody przy alternatorze ,a teraz sprawdzam w lewym nadkolu przewody od czujnika ABS i dzis zauważyłem ze sa tam dodatkowe dwa cieniutkie przewody (wisza luzem ) nie wiem gdzie je dac od czego one moga byc ?
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Impulsy na obrotomierz idą z czujnika obrotu wału, koniec kropka. Czujnik sprawny bo silnik pracuje ale wyjście z ecu na licznik już nie podlega kontroli sam wskaźnik obrotomierza jest zbudowany na silniczku.
Nie widać co bo zrobiłeś foto złączki i teraz pytanie czy to złączka impulsów ABS czy z klocków hamulcowych. jeżeli z lewej strony to i z ABS to też idą na licznik szybkościomierz, działa licznik? jak działa to ok. Jeżeli pod podpiętym komputerem nie ma błędów być może padł sam obrotomierz w liczniku one nie są drogie na aledrogo chodzi o licznik, troche roboty z jego wymianą jest.
viewtopic.php?t=30540
viewtopic.php?t=10779&start=30
Nie widać co bo zrobiłeś foto złączki i teraz pytanie czy to złączka impulsów ABS czy z klocków hamulcowych. jeżeli z lewej strony to i z ABS to też idą na licznik szybkościomierz, działa licznik? jak działa to ok. Jeżeli pod podpiętym komputerem nie ma błędów być może padł sam obrotomierz w liczniku one nie są drogie na aledrogo chodzi o licznik, troche roboty z jego wymianą jest.
viewtopic.php?t=30540
viewtopic.php?t=10779&start=30
Ostatnio zmieniony 06 gru 2020, 16:31 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Świeżak
- Imię: Jarosław
- Auto: Opel Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: x20dtl
dziekuje za szybka odpowiedz...szybkosciomierz dziala bez problemu a jesli chodzi o obrotomierz to po właczeniu np wentylatora chlodnoicy dostaje jakis impuls i sie obraca przez moment po czym wraca na 0 Komp byl podpinany nawet 2x i nie wykazalo czujnika obrotow
-
- Model:
Dzień dobry,
Dzisiaj oglądając silnik zauważyłem, że jeden przewód, po prawej stronie auta mam luźny i do niczego nie podłączony. Czy ktoś może wie, do czego on jest? Cały dzień szukam w nci/google. Oglądam zdjęcia silników i sreacilem już nadzieję.
Zafira A 1.8 2004
LPG BRC
--
Z góry dziękuję za pomoc
Edit:
Dziękuję adminowi za przeniesienie mojego posta do odpowiedniego tematu. Pozdrawiam
Dzisiaj oglądając silnik zauważyłem, że jeden przewód, po prawej stronie auta mam luźny i do niczego nie podłączony. Czy ktoś może wie, do czego on jest? Cały dzień szukam w nci/google. Oglądam zdjęcia silników i sreacilem już nadzieję.
Zafira A 1.8 2004
LPG BRC
--
Z góry dziękuję za pomoc
Edit:
Dziękuję adminowi za przeniesienie mojego posta do odpowiedniego tematu. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 sty 2021, 21:38 przez kaczoreklom, łącznie zmieniany 1 raz.