Skrzynia biegów D20

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Adamimada
Imię: Andrzej
Auto: Vauxhall
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A18xer

Skrzynia biegów D20

#1 Post autor: Adamimada »

Witam wszystkich, jestem nowy na forum i od niecałego miesiąca jeżdżę Zafira tourer 1,8. Według Vin posiam skrzynie biegów D20, 5 biegów ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnych informacji odnośnie tej skrzyni, a trochę naczytałem się o awariach ręcznych skrzyń, szwagier zresztą przerabiał awarie 5 biegowej w Vectra c z 2008 roku. Jakby ktoś miał jakieś info co do trwałości, ilości oleju na wymianę i jaki olej, byłoby super.

Awatar użytkownika
Mat86radom
Zafiromaniak
Imię: Mateusz
Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
Model: MZRCD
Oznaczenie silnika: CITD

#2 Post autor: Mat86radom »

Coś takiego udało mi się znaleźć w internetach:

https://opel2015.wordpress.com/2015/12/ ... a-d16-d20/

Adamimada

#3 Post autor: Adamimada »

Dzięki śliczne, teraz zimno to mi się nie chce, ale bliżej lata szarpne się na wymianę oleju w skrzyni. Pewnie kupię jakiś Valvoline albo tutela i wymienię całe dwa litry.

Wi1974@interia.pl
Przeglądacz
Imię: Witek
Auto: Zafira taurer
Oznaczenie silnika: A14net

#4 Post autor: Wi1974@interia.pl »

Najlepiej kup taki jaki powinien być bo jakiś to okaże się że albo biegi nie wchodzą albo jeszcze coś....

Adamimada

#5 Post autor: Adamimada »

No tak, taki jak powinien być ale firmy tutela, Valvoline, na pewno nie GM, trochę poprzeglądalem forum i GM nie dobrej opinii.

Wi1974@interia.pl
Przeglądacz

#6 Post autor: Wi1974@interia.pl »

Zalejesz czym zechcesz ją też przeglądałem i ludzie leją fusy i inne wynalazki a później piszą że biegi haczą.
Ja raz wymieniłem przy 150 tys na oryginał i teraz mam 240 i nic się nie dzieje poza tym nie rozumiem że ludzie części kupują najlepiej oryginał o olej to myślą że fabryka zalewa z Ukrainy)))

Awatar użytkownika
KajtekRadom
Przeglądacz
Imię: Damian
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#7 Post autor: KajtekRadom »

Wi1974@interia.pl pisze: 07 lis 2020, 08:12 Zalejesz czym zechcesz ją też przeglądałem i ludzie leją fusy i inne wynalazki a później piszą że biegi haczą.
Ja raz wymieniłem przy 150 tys na oryginał i teraz mam 240 i nic się nie dzieje poza tym nie rozumiem że ludzie części kupują najlepiej oryginał o olej to myślą że fabryka zalewa z Ukrainy)))
Do skrzyni ori olej GM jest ok, ale do silnika to tani badziew. Przetestowane na własnym aucie. Poza tym opinie użytkowników w temacie o olejach na forum nie wzięły się z powietrza :mysli:

bandrowiak34
Świeżak
Imię: Arek
Auto: Zafira C
Model: TOURER
Oznaczenie silnika: y20dt

#8 Post autor: bandrowiak34 »

Witam jestem nowym użytkownikiem zafiry c i mam problem taki, gdy temperatura oscyluje ok minus 10st nie moge wbic biegu , może ktoś miał taki problem i coś poradzi Pozdr

tomek8308
Bywalec
Imię: Tomasz
Auto: Zafira C 1.6CDTI
Oznaczenie silnika: B16DTH

#9 Post autor: tomek8308 »

Ja tak miałem przy skrzyni F40 po kupnie samochodu mechanik profilaktycznie wymienił olej w skrzyni na Tutela bo miał być lepszy, a już następnego dnia rano -2 i nie można wrzucić biegu lewarek jak w smole rozchodził się dopiero po kilku minutach jazdy na 1 bo weszła jakimś cudem. Mechanik chciał wymieniać linki ale podjechałem jeszcze do ASO - wylali Tutela wypłukali skrzynię zalali oryginalnym GM i do tej pory nie ma problemów. Powiedzieli, że akurat ta skrzynia przeszła jakąś modyfikację i chodzi tylko z olejem GM w nowej formule pokazywali mi nawet ten olej który przypominał w konsystencji bardziej wodę z kranu niż olej mechanik ASO nawet się dziwił jak tam wlali gęstszy olej bo w korku jest jakieś specjalne przewężenie by łatwo się nie wlewał?

bandrowiak34
Świeżak
Imię: Arek
Auto: Zafira C
Model: TOURER
Oznaczenie silnika: y20dt

#10 Post autor: bandrowiak34 »

Dzięki też tak zrobie czyli wymienie olej bo koszt linek to głowa boli ..
Pozdr

Wi1974@interia.pl
Przeglądacz

#11 Post autor: Wi1974@interia.pl »

tomek8308 pisze: 10 gru 2020, 17:44 Ja tak miałem przy skrzyni F40 po kupnie samochodu mechanik profilaktycznie wymienił olej w skrzyni na Tutela bo miał być lepszy, a już następnego dnia rano -2 i nie można wrzucić biegu lewarek jak w smole rozchodził się dopiero po kilku minutach jazdy na 1 bo weszła jakimś cudem. Mechanik chciał wymieniać linki ale podjechałem jeszcze do ASO - wylali Tutela wypłukali skrzynię zalali oryginalnym GM i do tej pory nie ma problemów. Powiedzieli, że akurat ta skrzynia przeszła jakąś modyfikację i chodzi tylko z olejem GM w nowej formule pokazywali mi nawet ten olej który przypominał w konsystencji bardziej wodę z kranu niż olej mechanik ASO nawet się dziwił jak tam wlali gęstszy olej bo w korku jest jakieś specjalne przewężenie by łatwo się nie wlewał?
Też sugerowałem to wyżej ale tutaj są sami fachowcy ))

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”