Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Przerabiał ktoś może temat z usuwaniem rys z wyświetlacza CID w astrze H.
Przy zgaszonym wyświetlaczu widoczne są takie jakby plamy, rysy. Czyszczenie konwencjonalnymi środkami nie pomaga.
Czy taki wyświetlacz jest chroniony jakąś wymienną szybką?
czy są może jakieś specjalne środki do usuwania takich rzeczy, może jakieś naklejane folie ?
Też miałem coś takiego i zmyłem całą powłokę płynem do mycia szyb tylko troszkę mocniej dociskałem szmatkę - to co zeszło to chyba jakaś powłoka ochronna ale jak to zmyłem to wizualnie wygląda jak bez żadnych rys
Ja u siebie mam podobny problem. Poprzedni właściciel chyba przegiął z czyszczeniem i porysował wyświetlacz. Jedynie co pomogło to odrobina białej wazeliny technicznej na szmatce i przetarłem cały wyświetlacz. Nabrał jakby większego kontrastu a i rysy optycznie znikły( w rzeczywistości są takie same ). Zabieg trzeba często powtarzać bo to nie jest na stałe ale efekt jest widoczny. Wazeliny używać bardzo niewielką ilość.
To jest specjalny lakier ochronny.
Mogę z czystym sumieniem polecić ten ŚRODEK .
Używałem go już do mojej Zosi. Dał efekt, mam nadzieję, że już wyświetlacza tak nie zarysuję (jak pierwszy właściciel)- bo szkoda tej powłoki (zawsze jakieś zabezpieczenie ekranu to jest) a podejrzewam, że trochę tego spolerowałem.
pozdr
Stary temat, ale odświeżę. Otóż na moim wyswietlaczu ( wersja kolor pod navi) również ktoś się zbytnio przyłoizył do czyszczenia i pozostały rysy. Tak więc wymontowałem wyświetlacz- jest z tym troszkę roboty, ale zawziąłem się. Następnie nałożyłem na wyświetlacz pastę do polerowania lakieru samochodowego auto max- lekko scierną i za pomocą filcowej podkładki do mebli wypolerowałem go. Nastepnie nakleiłem na wyświetlacz zakupioną wczesniej na Allegro folię ochronną stosowaną w palmtopach. Z naklejaniem jest też zabawa, ponieważ czasem zostają pęcherzyki powietrza i jest zonk. Lepiej od razu kupić ze dwa lub trzy arkusze tej folii. Uczciwie mówię- efekt jest rewelacyjny. Ekran jest błyszczacy, ale naprawdę nie przeszkadza to w odczycie danych nawet w pełnym słońcu. Wyglada to na tyle dobrze, że zaciekawiło nawet kolesi w serwisie opla. Polecam- sprawdzona metoda.
Uważajcie z pastą displex, bo ona rozpuszcza plastikowe szybki. Jest ona stosowana w telefonach, ale jak ekran jest za szybką. W telefonach, gdzie nie ma szybki lub w tzw. 'dotykowcach' się jej nie stosuje. W autach ekran jest chroniony tylko natryskiwaną jak lakier warstwą (tą którą można tak łatwo uszkodzić mocniej czyszcząc) i jak za mocno przyłożycie się do czyszczenie displexem to można ekran bezpowrotnie zmatowić. Najlepszą wg mnie metodą jest zmycie ile się da tej uszkodzonej warstwy koncentratem do mycia szyb (nie rozcieńczonym) i zastosowanie jak kolega aszifo folii ochronnej. Dodam, że można kupić folię matową (arkusze 15,4" do notebooków) i efekt będzie prawie jak w oryginale. Folia błyszcząca może się nie spisywać przy mocnym świetle słonecznym - refleksy.
Takie jest moje zdanie, a uwierzcie, że z telefonami i wszelkiej maści innymi wyświetlaczami oraz pastą displex mam ponad 10-cio letnie doświadczenie. Jak ktoś chce, to mogę pomóc w aplikacji folii bez pęcherzyków.
To temat dotyczący ZA, ale na szybko: trzeba wyjąć radio i odkręcić 2 śruby oraz wyrwać górny panel nawiewów pod którym znajdują się kolejne 2 śruby. Teraz można już zdemontować konsolę środkową, a następnie wyświetlacz.